Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, 1 Nisan itibariyle emekli oluyor ve koltuğunu Murat Atalay’a bırakıyor.
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, görevini bırakmadan önceki son röportajını da Sigorta Ekranı’na verdi. Bugüne kadar Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) gelişmesi için Anadolu Hayat Emeklilik’te önemli çalışmalara imza atan Ertürk, gelecek için tasarruf yapmanın çok önemli olduğu mesajını verdi.
Pandemiyle başlayan süreçte öngörülemeyen riskler adına duyulan kaygı ve değişen ekonomik koşulların yarattığı belirsizlik ortamı, tasarruf etmeyi kritik hale getiriyor. Bu noktada bireyler de farklı tasarruf araçlarına yöneliyor. Pek çok kişinin geleceğini güvence altına almak için tercih ettiği ve son yıllarda iyi bir yatırım aracı olarak öne çıkan bireysel emeklilik ürünü de yüzde 30 devlet desteği, 18 yaş altı katılımcıların sisteme dâhil edilmesi ve kısmi çekiş hakkı gibi yeni düzenlemelerle bireyler için cazip hale geliyor. Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar ve Damla Özafşar’ın konuğu 1 Nisan itibariyle görevini Murat Atalay’a bırakacak olan Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürlük Yılmaz Ertürk’tü. Bugüne kadar sektöre önemli katkılar da bulunan Ertürk, koltuğunu devretmeden önce son röportajını Sigorta Ekranı’nda gerçekleştirmiş oldu. Ertürk, bugüne kadar Anadolu Hayat Emeklilik özelinde yaptıkları çalışmalardan bahsetti ve bundan sonrası için sektörde yapılması gerekenlerle ilgili deneyimlerini paylaştı.
Yeni düzenlemeler BES’e katkı sağlayacak
Dış tasarruf ihtiyacının azaldığı ölçüde geleceğin daha istikrarlı ve tahmin edilebilir olacağını dile getiren Ertürk, “İstihdam tarafı daha rahatlayacak, kurlardan kaynaklı oynaklıkların yaratacağı etkiler görece azalacak. Makro açıdan bakıldığında bireysel emeklilik sistemini çok anlamlı buluyorum” dedi. Ertürk, BES’te yapılan yeniliklerin katılımcı sayısının ve fon büyüklüğünün daha hızlı artmasına yardımcı olacağını ifade ederek, “BES’te kapsayıcılık henüz yüzde 14’ler civarında. Gidecek daha çok yolumuz var. Bu yolun daha sağlıklı aşılması anlamında mevzuat düzenlemelerinin önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
2021’i 685 milyon TL net karla kapadık
2021 yılının Türkiye ve dünya için farklı bir yıl olduğunu söyleyen Ertürk, Türkiye özelinde pandemi, doğal afetler, para politikaları, artan enflasyon ve hızlı büyümenin; dünyada ise jeopolitik riskler, artan enflasyon karşısında merkez bankalarının sıkılaştırıcı para politikalarına yönelmelerinin önemli olaylar arasında yer aldığını belirtti. Ertürk, bu dönemde Türkiye ekonomisi, sigorta sektörü ve Anadolu Hayat Emeklilik’in iyi bir performans gösterdiğinin de altını çizdi. Anadolu Hayat Emeklilik’in bilanço performansı açısından 2021 yılını iyi kapattığını ifade eden Ertürk, “Reel olarak büyümeye devam ettik, aktif büyüklüğümüz 51 milyar TL seviyesini aştı. Öz kaynaklarımızı güçlendirmeyi sürdürerek 8 milyar TL’ye yakın bir öz kaynak büyüklüğüne ulaştık. Hayat ve emeklilik varlığında da enflasyonun üzerinde artışlar gerçekleştirerek yaklaşık 685 milyon TL net karla yılı kapattık” dedi.
BES ve hayat tarafında iyi sonuçlar elde ettik
Ertürk, geçen yıl Anadolu Hayat Emeklilik’in hisse fiyatının yüzde 50 oranında arttığını dile getirerek borsa performansı açısından da şirket olarak iyi bir sonuç elde ettiklerini söyledi. Bireysel emeklilik tarafında fon büyüklüğünde yüzde 40’ın üzerinde, katılımcı sayısında da yüzde 10 civarında bir artış kaydettiklerini aktaran Ertürk, “Özellikle katılımcı sayısında otomatik katılım ve gönüllü bireysel emeklilik ile toplamda sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme realize ettik. Hayat branşında ise 2 milyar TL civarında bir prim üretimi gerçekleştirdik. Bu anlamda BES ve hayat tarafında da 2021 yılında iyi sonuçlar elde ettiğimizi düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.
Dijitalleşmeye hız verdik
Pandeminin sektörde olduğu gibi şirketlerinde de dijitalleşmeyi hızlandırdığını ifade eden Ertürk, bu kapsamda 2021’de özellikle ürün tarafında, pazarlama, satış, satış sonrası hizmetler anlamında daha kullanıcı dostu, daha hızlı ve daha güvenli teknik altyapıları müşterilerine sunmaya başladıklarını söyledi. Şirket olarak uzun yıllardır sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Ertürk, bu kapsamda çok sayıda sosyal sorumluluk projesi hayata geçirdiklerini dile getirdi. Ertük, 2021’de sürdürülebilirlik hisse senedi emeklilik yatırım fonunu beğeniye sunduklarını ifade ederek, “Buna ilginin hızlı bir şekilde arttığını gözlemledik. Küresel standartlarda ilk sürdürülebilirlik raporumuzu yayımladık. Birleşmiş Milletler’in çatı kuruluşu olduğu iki uluslararası anlaşmaya da imza koyduk” dedi.
2022’de sektör üzerinde büyümeyi hedefliyoruz
AHE’nin 2022 yılı hedefleriyle ilgili de bilgi veren Ertürk, bireysel emeklilik ve hayat tarafında sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme hedefi koyduklarını aktararak, “Hayat tarafında gidecek çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz. BES tarafında iyi bir pazar payımız var ama bir miktar daha arttırabileceğimiz kanaatindeyiz. Bireysel emeklilik tarafında son dönemde gerçekleşen mevzuat değişiklikleri ile sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme hedefliyoruz” dedi.
Ertürk, dijitalleşme tarafında kullanıcı dostu, daha hızlı, tüm ürünlerin online kanallardan alınıp satılabileceği, satış sonrası hizmetlerin aktarılacağı türden çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek, “Bu kapsamda müşteri deneyiminde mükemmelliği hedefliyoruz. Artık tüm müşterilerimiz her türlü hizmeti çok kısa bir sürede kolayca almayı bekliyor” diye konuştu.
Gelecek için tasarruf yapmalıyız
2021’de artan enflasyonun bireysel emeklilik sistemine ve hayat sigortalarına olan ilgiyi kesmediğine dikkat çeken Ertürk, “Pandemi gelecekle ilgili kaygıları arttırdığı için tasarrufları olumlu yönde etkiledi. Yüksek enflasyona rağmen 2021’de BES fon büyüklüğü ve katılımcı sayısında güzel bir büyüme kaydetti. Toplam fon büyüklüğü yüzde 43,6 oranında artarak 244 milyar TL’yi aştı. Hayat sigortalarındaki prim üretimi enflasyonun altında bir artış gösterse de yüzde 19’un biraz üzerinde olan yıllık ortalama enflasyonun üzerinde artmış oldu” açıklamalarında bulundu.
Ertürk, mevcut ve potansiyel katılımcılar için tasarrufların çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Tasarruflara ne kadar erken başlarsak o kadar yol alıyoruz. BES bu açıdan oldukça iyi bir kulvar. Devletin yüzde 30 katkısı da göz ardı edilemez. Hayat sigortalarını da mutlaka dikkate almamız lazım. Geleceğimizi daha iyi yönetebilmek için bugünden tasarruf yapmalı ve hayat sigortasının sunmuş olduğu korumalardan istifade etmeliyiz.”
BES yurtiçi tasarruflarında önemli rol oynuyor
Türkiye’nin tüm sorunlarının odağında tasarrufların olduğunun altını çizen Ertürk, “Yurt içi tasarruflar ülkenin ihtiyaç duyduğu yatırımları karşılamaya yetmiyor. Türkiye çok uzun zamandır dış tasarrufları kullanıyor. Dış tasarrufların akışı, fiyatı, vadesi kısaca kalitesi uluslararası konjonktüre göre farklılık gösterebiliyor. Bazı yıllarda ülkeye çok ciddi kaynak girişi oluyor ve bu yıllarda daha hızlı büyüyoruz. Bu istihdama yansıyor ama kaynak girişinin azaldığı dönemlerde ters duruma yaklaşıyor. Bunun özünde yurt içi tasarruflarının yetersizliği var” şeklinde konuştu.
Kısmi çekiş hakkı katılımcıları rahatlatacak
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne getirilecek kısmi çekiş imkânına ilişkin alt düzenlemelerin herkesi rahatlatacağını söyleyen Ertürk, “Bu düzenlemeyle birlikte devlet katılımcılara belli ihtiyaçlar kapsamında birikimlerden çekiş imkânı sağlayacak. Bu da muhtemelen konut alımı, eğitim, sağlıkla ilgili acilen ortaya çıkan ihtiyaç gibi belirli alanlarda kullanılacaktır. Ancak birikimlerin yüzde kaçının kısmi çekişe konu olacağı anlamında bir rakamı telaffuz etmemek daha doğru. Muhtemelen yakın bir gelecekte buna ilişkin düzenlemeyi hep beraber duyacağız” açıklamalarında bulundu.
Gençlerin sisteme girmeleri çok önemli
Şirketlerin her yaş grubuna odaklandığını ancak BES’in biraz daha pozitif ayrımcılığın yaşandığı bir alan olduğunu aktaran Ertürk, “1 Haziran’dan günümüze kadar 18 yaş altı katılımcı sayısı 220 bine, birikimler de 490 milyon TL’ye kadar ulaştı. Çok hızlı bir büyüme var. Bir de 18 yaşın üzerindeki gençlerimiz var. Onlar sistemde daha uzun süre kalacaklardır ama öncelikle içeriye alınmaları gerekiyor. Bizler de bu anlamda teknolojiyi yaygın bir şekilde kullandıklarını dikkate alarak onları sisteme almaya gayret ediyoruz. Tasarruf etmeye ne kadar erken başlarlarsa belli yaşlara geldiklerinde birikimlerinin çok daha iyi seviyelerde olacaklarını kendilerine hatırlatıyoruz” diye konuştu.
Fon dağılımını değiştirenlerin oranı yüzde 10’dan az
BES’teki fon dağılımları hakkında açıklamalar yapan Ertürk, 2021’de fon dağılımını birden fazla değiştirenlerin oranının yüzde 9 civarında olduğunu söyleyerek, “Bu, BES’e girdiğimiz tarihteki kompozisyon neyse orada kaldığımızı gösteriyor. Hâlbuki finansal piyasalar oldukça dinamik. İktisadi ve siyasi nedenlerle, bazen yurt içi, bazen yurt dışı faktörlerle sürekli bir dalgalanma yaşanıyor. Birikimlerimizi enflasyonun üzerinde bir getiriyle değerlendirmemiz için piyasaları takip etmemiz, bunu yapabilmemiz için de finansal okuryazar olmamız gerekiyor. Vaktimiz veya finansal okuryazarlık konusunda bilgimiz yoksa başka çözümler üretmemiz lazım” dedi.
Birikimleri doğru finansal enstrümanlarda değerlendirmek gerek
Ertürk, fon değişim sayısının 6’dan 12’ye yükseldiğini hatırlatarak, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “12 hakkını kullanan kişi sayısı varsa da çok azdır. Birikim yapmak kadar birikimleri piyasa beklentileri kapsamında doğru finansal varlıklarda değerlendirmek gerekiyor. Bireysel emeklilik fon getirilerinin enflasyonun hep üzerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Son bir, üç ve beş yıllık dönemde iyi getiriler sağlandı. Ancak bu getirilerden istifade edebilmek için doğru zamanda fon değişikliği yapmak gerekiyor. Bunu kendimiz yapamıyorsak danışmanlık hizmeti alabilir, bu konudaki dokümanları takip edebiliriz.”
Bu anlamda Anadolu Hayat Emeklilik’in Fonmatik Robo isimli özgü bir ürünü olduğunu aktaran Ertürk, ürün ile bireysel emeklilik fon kompozisyonlarının otomatik olarak değiştirildiğini söyledi. Ertürk, “Müşterimizin yatırımcı profilini belirliyoruz. Sonra İş Portföy Yönetimi A.Ş. müşteriden fon kompozisyonunu değiştirmek adına yetki alıyor. Dolayısıyla Fonmatik Robo ürünümüzü tercih eden üyelerimiz açısından hayat çok daha kolay hale geliyor. Bu ürünümüze olan ilginin de çok iyi olduğunu düşünüyoruz. Yaklaşık 58 bin katılımcı var. Burada biriken fon büyüklüğü de 3,4 milyar TL’yi buldu” dedi.
Krizlerde ani hareket etmemek gerek
Finansal piyasalarda iktisadi, siyasi, teknik ve doğal faktörler etkili olabildiğine dikkat çeken Ertürk, “İktisadi faktörler daha uzun bir dönemde etkilerini hissettirirken siyasi faktörlerin etkileri genellikle kısa sürüyor. Olayların yaşandığı dönemlerde ana pozisyonlarda hemen değişikliğe gidilmemesi çoğunlukla tavsiye edilen bir durumdur. Ani hareket etmemek, biraz daha sağduyuyla ve olayların detaylarını tahlil ederek karar almak daha doğru.” şeklinde konuştu.
Birikimli hayat sigortaları 2022’de de ilgi görecek
Birikimli hayat sigortalarının son iki yıldır ciddi bir momentum kazandığına dikkat çeken Ertürk, birikimli hayat sigortalarının iyi getiri ile vefat ve kalıcı sakatlık gibi risklere karşı koruma sağladığı için bu yıl da ilgi görmeye devam edeceğini söyledi. Ertürk, birikimli hayat sigortaları dışında işsizlik sigortası gibi önemli ürünlerin de olduğunu aktararak, şöyle devam etti: “Kredi bağlantılı olmayan ürünlerin payının giderek artacağını düşünüyorum. Bu durumda hayat sigortaları kapsamındaki karlılık rakamı tamamen faiz oranlarına bağlı olmaktan çıkacak veya faiz oranlarına olan bağımlılığı zaman içerisinde azalacak.”
Bütünleşik BES’te hızlı büyüme bekliyoruz
Bütünleşik BES’in sektöre olumlu yansıyacağını dile getiren Ertürk, “Bütünleşik BES ile hayat, eğitim, sağlık alanlarında aldığımız hizmeti bir paket haline getirmiş olacağız. Bir taraftan birikim yaparken diğer taraftan ihtiyaçlarımızı ya da risklerimizi karşılayacak şekilde kendimizi güvence altına almış olacağız. Burada hızlı bir büyüme bekliyoruz. Bu şirketler ve dağıtım kanalları açısından da olumlu bir gelişme” dedi.