Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) gençlere sağlanan devlet katkısı artacak. Devlet destekleri yaşa göre değişecek.
2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı resmi gazetede yayımlandı. Yurtiçi tasarrufları artırmaya yönelik adımlar çerçevesinde Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) değişiklikler yapıldı.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) gençlere sağlanan devlet katkısı artacak. Devlet destekleri yaşa göre değişecek. Bireysel emeklilikte otomatik katılım tamamlayıcı katılım sistemine dönüşecek. Evlilik, sağlık, eğitim nedeniyle sistemden çıkmadan nakit çekme imkânı gelecek.
Yapılan değişikliklere göre; Finansal sistemdeki risk birikimini azaltmak, finansal derinliği ve ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla yurtdışı yerleşik Türk vatandaşlarına yönelik dövizli BES uygulamasına başlanacak.
Sosyal tarafların mutabakatı ile tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) hayata geçirilecek.
Vatandaşın kumbara hesabı gibi uygulamalar ile finansal sisteme katılım ve tasarruf erken yaşta teşvik edilecek ve böylece sermaye piyasaları için uzun vadeli kaynak oluşturulacak.
Bireysel emeklilik sistemini geliştirme çalışmalarına ek olarak yurtiçi tasarrufları artırmak için lüks ve ithal yoğunluğu yüksek ürünler listesi güncellenerek vergi düzenlemesi yapılacak.
Uzun vadeli tasarruf yapma eğiliminin güçlendirilmesi ve bireylerin emeklilik gelirlerinin artırılması saiki doğrultusunda kamu emeklilik sistemi dışındaki sistemlere katılımın teşvik edileceği; BES katılımcı sayısı, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde geliştirileceği belirtildi.
Yapılan planlamada alınacak tedbirler ise şöyle sıralandı:
- Genç kesimde uzun dönemli tasarrufları cazip hale getirecek şekilde BES’teki mevcut devlet destekleri yaşa göre farklılaştırılacak.
- BES katılımcılarının kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkışlarının önlenmesi amacıyla sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihityaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.
- Bireysel emeklilikteki otomatik katılım sistemi, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde yeniden düzenlenerek tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüştürülecek.
- Sekör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarını iyi uygulama örnekleri doğrultusunda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak.