Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), 2016 yılında fon tercihlerini ‘kıymetli maden’ ve ‘döviz cinsi’ fonlardan yana kullanan katılımcılar 11.5 aylık dönemde yüzde 10’un üzerinde getiri elde etti. Emeklilik yatırım fonları içinde kıymetli madenler fonu, yüzde 27.33’lük getirisiyle tüm fonları solladı.
ALP SÜER / HAYATIMIZ SİGORTALI
Yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin etkisiyle tırmanışa geçen ve Donald Trump’ın ABD Başkanı olmasından sonra hızlı yükselen ‘dolar’ın dikişi tutmuyor. Kritik eşik olan 3.30 TL’nin de üzerini gören doların hangi seviyede istikrar kazanacağı belirsizliğini koruyor. Dolardaki yükseliş ve piyasalardaki dalgalanma kuşkusuz, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarını da yakından ilgilendiriyor. 2016 yılında fon tercihlerini ‘kıymetli maden’ ve ‘döviz cinsi’ fonlardan yana kullanan katılımcılar 11.5 aylık dönemde yüzde 10’un üzerinde getiri elde etti. Fonbul.com’dan alınan verilere göre, 31.12.2016-15.11.2016 dönemini kapsayan 11.5 aylık dönemde ‘kamu dış borçlanma araçları fonu’ katılımcılara yüzde 10.58 getiri sağladı. Ancak, döviz cinsi fonlar yanında asıl kıymetli madenler fonunu seçen katılımcılar yaşadı!
Kıymetli madenleri seçen yaşadı!
Söz konusu fonları tercih edenler, altının da yılbaşından bu yana ciddi değer kazanmasının (serbest piyasada yaklaşık yüzde 30) etkisiyle yüzde 27.33 getiri elde etti. Kamu dış borçlanma araçları ve kıymetli madenler fonu dışında da BES katılımcıları diğer fonlardan da iyi getiriler elde etti. Sözgelimi, ilgili dönemde Hazine Bonosu ve devlet tahvili gibi enstrümanlara yatırım yapan ‘borçlanma araçları fonu’ yüzde 8.82, farklı yatırım araçlarıma yatırım yaparak riski dağıtan ‘karma & esnek fonlar’ da yüzde 8.84 getirisiyle katılımcıları memnun etti.
Getirileri karşılaştırmalı verdikten sonra ufak bir hatırlatma yapmak gerekirse, kıymetli madenler ya da döviz cinsinden fonlar finansal piyasalardaki dalgalanmanın etkisiyle, katılımcılara belki en yüksek getiriyi sağladı. Ancak, BES’te katılımcıların tercihlerini ağırlıklı olarak, borçlanma araçları ya da esnek & karma fonlardan yana kullandıkları ve fon dağılımında değişikliğe gidenlerin sayısının da sınırlı olduğu kaydediliyor.