12 Eylül 2024, Perşembe
spot_img

BES'in zinciri!

besBES’te katılımcı sayısı 4 milyon 362 bin kişiye, toplam fon tutarı ise 25.9 milyar TL’ye ulaştı. 2.5 ayda 236 bin kişi daha sisteme katıldı.

DUNYA.COM-YAKUP SAYAR/UĞUR YILMAZ

BES’te katılımcı sayısı 4 milyon 362 bin kişiye, toplam fon tutarı ise 25.9 milyar TL’ye ulaştı. Devlet katkısı fon tutarı da 1 milyar 413,3 milyon TL oldu. 2.5 ayda 236 bin yeni kişi sistemle tanıştı.

Uzun vadeli getiri sağlayan tasarruf sistemi olarak bilinen Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) 2013 yılı itibariyle başlayan olumlu trend 2014 yılında da hız kesmeden devam ediyor. Sistemin daha da cazip hale getirilmesi konusunda atılmaya çalışılan yeni adımlar BES’in hedeflerine ulaşmadaki kararlığını gösterirken, 2013 yılında doğrudan devlet desteğinin verdiği moralle 998.8 bin yeni katılımcının girdiği ve 2013 yılı sonunda toplam 4 milyon 126.9 bin katılımcıya ulaşan BES’in bu yılın ilk 2.5 aylık performansına bakıldığında söz konusu ilginin artarak devam ettiği gözleniyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 14 Mart 2014 tarihli verilerine göre, katılımcı sayısı 4 milyon 362 bin kişiye, toplam fon tutarı ise 25.9 milyar TL’ye ulaştı. Devlet katkısı fon tutarı da 1 milyar 413,3 milyon TL oldu. 2.5 ayda 236 bin yeni kişinin sistemle tanışması geleceğe yönelik hedeflere ulaşılabileceği konusundaki umutları güçlendiriyor.

Sektörün kısa orta ve uzun vadeli hedefleri ise, 2014 yılı sonunda, 33 milyar fon büyüklüğü ile 5 milyon kişiyi aşan katılımcı sayısı, 2018’de, Onuncu Kalkınma Planı’nda geçtiği şekilde 10 milyon kişiyi aşan katılımcı sayısı, sistemin 20. yılı olan 2023’te ise 400 milyar TL fon büyüklüğü ve 15 milyon kişiye ulaşma şeklinde sıralanıyor. Öte yandan yüzde 25 devlet katkısının ardından siteme girişlerin tavan yaptığı 2013’ün ardından bu yıl özellikle 25 yaş altı nüfusu da çekmeye odaklanan sektör oyuncuları, 2004-2012 arası reel getiri oranı yüzde 5.4 olan BES fonlarının ilerleyen dönemde önemli bir yatırım aracı olacağının da altını çizmeden geçmiyorlar.

Tasarrufun kaynağı BES

Bireysel Emeklilik Sistemi ülkemizde tasarrufların biriktirilmesi için kamunun da bizzat devlet katkısı vasıtasıyla teşvik sağladığı en önemli yatırım aracı konumunda. Tasarrufların önemi özellikle günümüzde yaşandığı gibi global volatilitenin çok yüksek ve yatırım ortamının değişken olduğu dönemlerde daha fazla öne çıkıyor. Bilhassa uzun vadeli tasarrufların ülke ekonomisine de ciddi katkıları olurken,  BES’te biriken tasarruflar sayesinde, hem global hem de yerel ekonomide yaşanabilecek olası sıkıntı ve dalgalanmalara karşı ülke içerisinde yerel bir kaynak yaratılmış oluyor. Böylelikle ülke ekonomisinin hem direnci hem de istikrarı artıyor.

Büyüyen tasarruflar ülke ekonomisinde yaşanacak sermaye akımlarındaki dalgalanmalara karşı kırılganlığın düşmesini sağlayarak, finansal istikrarın sağlanmasına önemli oranda katkıda bulunurken, emeklilik yatırım fonları vasıtasıyla istikrarlı ve uzun dönemli birikimler sermaye piyasalarına kanalize ediliyor.  Bunun sonucunda piyasalardaki volatilitenin düşmesi suretiyle istikrarlı bir büyüme sağlanmasının yolu açılmış oluyor. Böylelikle BES’te biriken tasarruflar sayesinde hem piyasalardaki volatilite azalıyor, hem de ülke ekonomisinin kırılganlıklara karşı direnci artmış oluyor.

Yeni çalışmalar umut veriyor

Bu arada sistemin daha da güçlenebilmesine yönelik adımlar da hız kesmiyor. Bu adımların en önemlisi Hazine Müsteşarlığı’nın kurumsal katılımları daha fazla artırmak ve sistemi tabana yaymak için “otomatik katılım” uygulaması üzerinde çalışması ki bunun olması durumunda sistemin gücünün daha da artacağı öngörülüyor. Hazine’nin bir başka çalışması da BES üyelerinden alınan yönetim gider kesintisinin yaklaşık 1 puan düşürülmesi çalışması. Taslağa göre, kamu fonları haricindeki tüm emeklilik fonlarından yapılan kesintiler aşağı çekilecek. Böylece, BES üyesinin getirileri de yukarılara çekilecek.

Getiride OECD içinde 3. sıradayız

Öte yandan fon getirileri müşteri memnuniyeti ve sistemin geleceği için en önemli husus konumunda. Fon getirileri aynı zamanda çokça tartışılan ve sürekli gündemde olan bir konu. Getiriler noktasında OECD’nin açıkladığı son veriler tam manasıyla ezberleri değiştirecek veriler içeriyor. Son yayınlanan verilere göre, 2012 yıl sonu itibariyle OECD ülkelerindeki Bireysel Emeklilik sistemlerinin son 5 yıllık ortalama nominal getirilerinde Türkiye %11,6’lık getiriyle birinci sırada bulunuyor. Son bir yıllık reel getiride ise Türkiye yine tüm OECD ülkeleri arasında üçüncü sırada geliyor. Sonuç olarak ülkemizdeki BES sistemi gayet iyi bir performans gösteriyor.Bu açıdan değerlendirdiğimizde ülkemizdeki emeklilik fonlarının getirilerinin sanıldığı gibi düşük değil.

Sektör verimli ve hedeflere paralel büyüyor

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği Hayat ve Emeklilik Komitesi Başkanı Mete Uğurlu “Bireysel Emeklilik Sistemi, sunduğu benzersiz devlet katkısı avantajı ile katılımların daha da ivme kazandığı bir dönemde bulunuyor” dedi.

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği Hayat ve Emeklilik Komitesi Başkanı Mete Uğurlu, sistemin büyümesini hızla sürdürürken, getirileri ile karlı bir yatırım imkânı sağlamaya ve ülke ekonomisine uzun vadeli fon kaynağı yaratmaya devam etiğini söyledi.  Uğurlu, sektörün, devlet katkısının da etkisiyle 2014 yılını oldukça verimli ve hedeflerine paralel şekilde geçireceğini düşündüklerinin, önümüzdeki yıllar içinde beklenen bazı reformların hayata geçirilmesi durumunda ise uzun vadede toplam katılımcı sayısının önümüzdeki 10 yılda 3 katına ulaşacağına inandıklarının altını çizdi.

Ülkemizin cari işlemler açığı dâhil birçok sorununun nedenin tasarruf eksikliği olarak karşımıza çıktığını belirten Uğurlu, “Tasarrufu Teşvik Paketi içerisinde yer alan yeni düzenlemelerin hayata geçirildiği yeni dönemde BES’in hamle yaptığını, fon birikiminde artış sağlandığını görüyor ve makroekonomik sorunların çözümüne destek olunacağını düşünüyoruz. 2013 yılındaki büyüme rakamları ile önümüzdeki yıllara güvenle bakıyor ve gelişme eğiliminin bu yılda da devam edeceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Devlet katkısı uygulamasının katılımcı sayısı ve fon büyüklüğünde yarattığı ivmeye ek olarak, sisteme toplu katılımları kolaylaştıran auto enrolment (otomatik katılım) ve ikinci basamak mesleki emeklilik sistemine yönelik yeni düzenlemelerin yapılması durumunda, sisteme katılımın daha da ivmeleneceğini ön gören Uğurlu, “Bu yöndeki gelişmelerin, BES’in daha geniş bir tabana yayılması, dolayısıyla da tasarruf düzeyinin artırılması, cari açığın azaltılması ve sermaye piyasalarının derinleşmesi anlamında pozitif etkileri olmasını bekliyoruz” dedi.

Katılımcıda da liderlik istiyoruz

AHE olarak, 2014 yılında istikrarlı büyümelerini sürdürerek, fon büyüklüğündeki mevcut lider pozisyonlarını güçlendirerek katılımcı sayısında da liderliklerini kalıcı olarak ele geçirmek üzere faaliyetlerimize devam edeceklerini söyleyen Mete Uğurlu, “Yıl sonunda 7,2 milyar TL’lik fon büyüklüğü ve 835 bin katılımcıya ulaşmak istiyoruz” diye  konuştu.

Sistem birçok yatırım aracının önüne geçti

BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir,  BES’in önümüzdeki dönemlerde daha çok sayıda bireye ve kuruma, yüksek satış kalitesi ile ulaşacağını ve pazarın sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunacağını belirtti.

BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir, mevcut makro ekonomik belirsizlik ortamında bile 1 Ocak 2013’ten itibaren geçerli olan yüzde 25 doğrudan devlet katkısı ile BES’in halen pek çok finansal yatırım aracı arasında öne çıkmayı başardığını söyledi.

Cemal Kişmir,  mevcut yapısı ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES), katılımcılara sistemden sağlayacakları faydayı maksimize edebilmek için sistemi uzun süreli bir tasarruf aracı olarak benimsetecek şekilde kurgulandığını belirterek, “Mevcut makro ekonomik belirsizlik ortamında bile 1 Ocak 2013’ten itibaren geçerli olan yüzde 25 doğrudan devlet katkısı ile sistem halen pek çok finansal yatırım aracı arasında öne çıkmayı başarıyor.  Yılın ilk 2.5 aylık döneminde sisteme yeni dahil olan 200 binden fazla yeni katılımcı, sistemin sürdürülebilir büyümesini gösterir nitelikte.  Geçtiğimiz yıl BES’e 1 milyon yeni kişi katılırken, fon tutarı da yüzde 22 oranında arttı. BES’in devlet katkısı teşviki ile birlikte, 14 Mart 2014 tarihi itibariyla 4 milyon 360 bini aşkın katılımcı sayısına ve 25.9 milyar fon büyüklüğüne ulaştığını görüyoruz. 2013 yılında 1,250 milyon devlet katkısı ödenirken 2014 yılı için 1,9 milyar devlet katkısı bütçelendi” diye konuştu.

Yeni düzenlemeler çok olumlu olacak

Sistemin büyümesinin devamına yönelik yeni bazı düzenlemeler üzerinde çalışıldığının altını çizen Cemal Kişmir, “Söz konusu uygulamaların ülke tasarrufunun artırılmasında BES’e önemli bir destek olacağını düşünüyoruz. Öte yandan yeni yasal düzenlemeler neticesinde üyelere sağlanan avantajlarla vakıf ve sandıkların BES’e aktarım sürecinin de  hızlandığını görüyoruz. Bu süreç sonunda vakıf, dernek ve sandıklardaki yatırımların BES’e aktarılması sistemin yanı sıra ülke ekonomisine de olumlu katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda 20 milyar TL’ye yakın bir tutar Bireysel Emeklilik Sistemi için potansiyel oluştururken, 2015 sonuna kadar vakıf ve sandıklardan yaklaşık 5 milyar TL’lik fonun sisteme aktarılacağını öngörüyoruz” dedi .

Doğru, zamanında ve sürekli bilgilendirme

BES’in önümüzdeki dönemlerde daha çok sayıda bireye ve kuruma, yüksek satış kalitesi ile ulaşacağı ve pazarın sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunacağını belirten Cemal Kişmir, “Paribas Cardif olarak ise, müşterilerimizi Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil etmede ve sistemde kalmalarını sağlamadaki en önemli faktörlerin; doğru, zamanında ve sürekli bilgilendirme ile müşteri odaklı yaklaşım olduğunu düşünüyoruz.  Satış sonrası hizmetlerimizde de bu hususlara özellikle dikkat ediyor, müşterilerimizi dinleyerek onların ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetler geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

“İlgi büyük, bu yıl geçtiğimiz yıldan daha iyi olacak”

MetLife Emeklilik ve Hayat AŞ Genel Müdürü ve Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı  Deniz Yurtseven “BES’e erken dâhil olmak oldukça önemli çünkü sistemde kalınan süre uzadıkça sistemden elde edilen birikim miktarı da çok daha hızlı artıyor” dedi.  Yurtseven, katılımcı sayısında geçen yıla oranla önemli bir performans göründüğünü söyledi.

MetLife Emeklilik ve Hayat AŞ Genel Müdürü ve Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı  Deniz Yurtseven, sistemin istikrarlı şekilde büyümeye devam ettiğini belirterek, “Bu büyümede bireysel katılım gibi kurumsal katılımın da önemli bir rolü olacağını düşünüyorum. Özellikle vakıf ve sandıklardan aktarımlarda bir hızlanma beklenebilir” dedi.

Hiçbir yatırım aracında olmayan bir destek var

Yurtseven, 2013 yılının ilk ayında yürürlüğe giren yüzde 25 devlet katkısı akabinde gerçekleşen tanıtım kampanyaları ile bireysel emeklilik pazarı ivme kazandığının altını çizerek,  “Yılbaşından bugüne kadar sisteme giren katılımcı sayısı geçtiğimiz yıla oranla önemli bir performans göstererek, iki katı büyüdü. Bu performansın sektördeki tanıtım kampanyaları ile birlikte önümüzdeki dönemde de bu şekilde devam edeceğini ve 2014 yılı sonuna kadar sektöre 1 milyona yakın yeni sözleşme dâhil olacağını ve yaklaşık 35 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşılacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Bireysel emeklilik sisteminin emeklilik dönemine yönelik bir tasarruf aracı olduğunun altını çizen Yurtseven, “Aynı zamanda yüzde 25 gibi başka hiçbir yatırım aracında bulunmayan devlet desteğiyle katılımcıların tasarruflarını kendi istedikleri şekilde değerlendirebilecekleri esnek bir yatırım aracıdır.  Öte yandan artık 18 yaşını aşmış, sisteme katılmayı arzu eden her Türk vatandaşı yüzde 25 devlet katkısından yararlanabiliyor. Bu önemli avantaj, sistemin daha geniş kitlelere yayılmasına yardımcı oldu ve  BES’e erken dâhil olmak oldukça önemli çünkü sistemde kalınan süre uzadıkça sistemden elde edilen birikim miktarı da çok daha hızlı artıyor” dedi.

Yakaladığımız ivme ile yolumuza devam edeceğiz

MetLife olarak,  2013 yılında  bireysel emeklilik sisteminde dördüncü yıllarını  tamamladıklarının altını çizen Deniz Yurtseven, “ Sistem içindeki genç ve başarılı şirketlerden biriyiz. Bireysel emeklilik tarafında bu yıl da geçen yıl yakaladığımız ivme ile yolumuza devam edeceğiz.  2014 yılı sonunda 200 bin sözleşme adedini aşarak yaklaşık 560 milyon TL fon büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz.  Öte yandan bilinirliğimizi daha da artırmak adına markamıza yatırım yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bir diğer projemiz MetLife’ın 4 ana stratejisinden biri olan “Müşteri Odaklılık” üzerine kurulu. Müşteri odaklılık bilincini şirket genelinde yaygınlaştırdık. Dolayısıyla 2014, bizim için çeşitli projelerle müşteri ürün ve servisleri geliştirmeye devam edeceğimiz, verimliliğimizi artıracağımız bir yıl olacak” dedi.

Düzenlemede sıra işveren teşvikinde

Asya Emeklilik Genel Müdürü Türker Gürsoy “Sektörde sürdürülebilir kârlılık için belirli bir ölçeği yakalamak önemli hale geldi. Orta ve uzun vadede sektör sağlıklı büyümeye devam edecek” dedi.

Asya Emeklilik Genel Müdürü Türker Gürsoy, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) düzenlemelerin devam etmesi gerektiğini belirterek artık sıranın işvereni teşvik edecek adımlara geldiğini söyledi. Şeffaflık üzerine kurulan sisteme güveni pekiştirecek düzenlemelerle katılımcı devamlılığı sağlanması gerektiğini belirten Gürsoy, “Devlet katkısı düzenlemesi ile katılımcılar sisteme giriş ve sistemde kalış için teşvik ediliyor. Bundan sonra katılımcılar teşviki yerine işverenlerin teşvik edilmesidir. Auto enrolment, kıdem tazminatı fonu ya da ikinci basamak emeklilik sistemlerinin zorunluluğu gibi adımlar atılmalı” diye konuştu.

Sektördeki rekabet yapısı ve şirketlerin gelirlerinin azalmasına sebep olan bazı düzenlemelerin şirketleri kısa vadede zorlayabileceğini bildiren Gürsoy, “Sektörde sürdürülebilir kârlılık için belirli bir ölçeği yakalamak önemli hale geldi. Orta ve uzun vadede sektör sağlıklı büyümeye devam edecek. Bu aşamadan sonra sektöre yeni oyuncuların girişleri ise satın alma ve birleşmeler şeklinde olacaktır. Sektördeki oyuncu sayısının 19’a çıktıktan sonra konsolidasyonlarla azalır” dedi.

Uzun vadeli yaklaşım henüz oturmadı

Zaman zaman eleştirilere neden olan fon getirilerinin yatırım süresi göz önüne alındığında uzun vadeli değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Gürsoy, “Maalesef ülkemizde bu yaklaşım henüz tam oturmadığından, çok kısa vadelerde değerlendirmeler yapılmakta, bu da yanlış algılara sebep oluyor. OECD ülkelerinin emeklilik fonlarının son 5 yıldaki getirilerine bakıldığında nominal % 11,6 ortalama getiri ile ilk sırada yer aldığımız görülüyor. Bu da bize her türlü volatiliteyi göz ardı ederek yapılan yatırımların uzun vadede ortalamalara yaklaştığını ve bunun da tatmin edici seviyelerde olduğunu kanıtlıyor. Önümüzdeki dönemde emeklilik fonlarına yatırım yapacakların orta-uzun vadede getiriden memnun olacaktır” diye konuştu.

Sistemin finansal sektörde yeri sağlamlaştı

BES’in 2013 yılında yakaladığı  ivme ile finansal sektördeki yerini sağlamlaştırdığını vurgulayan Gürsoy, “Sektörün büyümesi yönünde hâlâ önemli bir potansiyeli olduğu da açıkça görülüyor. Ülkemizle benzer ekonomik büyüklüğe sahip ülkeler ile kıyasladığımızda bu potansiyeli net olarak fark edebiliyoruz. Gelişmekte olan ülkelerde ortalama tasarruf oranının yüzde 30’lar düzeyinde olduğunu dikkate alırsak, güçlü bir emeklilik sistemine olan ihtiyacı da daha iyi algılamış oluruz. 2013 yılında devlet katkısı ile önemli bir ivme kazanan BES, yeni uygulamalarla ülkemizin en önemli tasarruf aracı haline geldi. Bu uygulamaların başında faizsiz emeklilik uygulamasına değinmek gerekiyor. Biz henüz 2 yaşımızı doldurmadan 200 bin katılımcıya ulaşarak, bugüne kadar uzak duran büyük bir kitleyi sisteme kazandırdık. Otomatik katılım ve kıdem tazminatı fonu gibi uygulamalar da önümüzdeki dönemlerde sektörü çok daha iyi noktalara taşıyacak” dedi.

Faizsiz emeklilik segmentinin daha da gelişeceğine inandıklarının altını çizen Gürsoy, “Bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede katılımcı sayısında 7. sıraya yükseldik. Bu yükselişe devam ederek ilk 5 şirket arasında yer almayı hedefliyoruz. Sektörün 10 yıllık gelişimini de göz önünde bulundurarak, 2023 yılı hedefimiz ise en büyük 3 şirket arasına girmek” diyerek sözlerini noktaladı.

Bireysel emeklilik sistemi Türkiye’nin geleceğine koşuyor

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk   2014 sonunda 6,6 milyar TL fon büyüklüğüne ve 800 bini aşkın katılımcıya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.  Eredenk, sistemin tüm hatlarıyla devlet tarafından güvence altına alındığının da altını önemle  çizdi.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk,  Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 2013 yılının başında devlet katkısı başta olmak üzere yapılan düzenlemelerin; katılımlar ve sisteme yatırılan katkı paylarının artışı açısından son derece pozitif bir etki yarattığını söyledi.  “Böylece sistem, ülkemizin en iyi uzun vadeli yatırım ve tasarruf aracı haline geldi” diyen Meral Eredenk şunları söyledi:

“Önümüzdeki dönemde ekonomik konjonktürde bir sürpriz yaşanmadığı takdirde, sektörümüzün devlet katkısı da dahil olmak üzere 34 milyar TL fon büyüklüğüne ve 5 milyon katılımcıya ulaşmasını bekliyoruz.”

BES’in gelinen durum itibariyle Türkiye’nin geleceğine koştuğunu söyleyen Meral Eredenk, “Önümüzdeki dönemin orta ve uzun vadeli projeksiyonlarına baktığımızda sistemde oluşacak toplam fon büyüklüğünün bireylerin emeklilik dönemlerinde rahat yaşayabilmeleri, ihtiyaç duyacakları ek harcamaların karşılanabilmesi, mevcut güvenlik sistemlerini tamamlaması ve toplumsal refahın artırılması açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz de AvivaSAolarak sahip olduğumuz yüksek motivasyonla 2014 sonunda 6,6 milyar TL fon büyüklüğüne ve 800 bini aşkın katılımcıya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Sistemin sağlıklı büyümesinin yolu

Önümüzdeki dönemde temel konularının  yeni müşteri edinimleri kadar,  şirketlerin bu müşterileri sistemde kalmaları ve ödemelerini düzenli olarak yapmalarını teşvik etmek olacağına dikkat çeken Meral Eredenk, “İşte esas bu sağlandığında, sektörde sağlıklı ve kartopu etkisiyle büyüme yaşanacak.

Öte yandan sistem tüm hatlarıyla devlet tarafından güvence altına alınmış ve örnek uygulama olarak gösterilebilecek nitelikte bir işleyişe sahip. Bütün bu sebeplerle şu anda sistemde özellikle ihtiyaç duyulan bir düzenleme bulunmamakla birlikte, gönlümüzden geçen tabii ki bireysel emeklilik sisteminin zorunlu hale getirilmesi. Sektörde bu yönde konuşmaların başlaması da sektörümüz ve ülkemizin geleceği açısından son derece heyecan verici” diye konuştu.

BES, artık önemli bir yatırım ve tasarruf aracı olarak görülüyor

AXA Sigorta Başkan ve İcra Kurulu Üyesi (Hayat ve Emeklilik) Olgun Küntay, sistemin 2013 yılındakine benzer bir performansı 2014 yılında da yineleyerek 5 milyon katılımcıya ulaşacağını,  devlet katkısı dahil fon tutarının ise 26 milyar TL’den 33 milyar TL seviyesine yükseleceğini öngördüklerini söyledi.

“Bireysel emeklilik sisteminin 2023 yılında ülkemiz ekonomisinde belirgin bir büyüklüğe erişeceğini ve finans sektörünün önemli bir oyuncusu haline geleceğine inanmaktayız” diyen Olgun Küntay sözlerini şöyle sürdürdü, “Hayat şirketimizi emeklilik şirketine dönüştürme çalışmalarının ilk dönemlerinden bu yana öncelik verdiğimiz konulardan biri, AXA acentelerini bireysel emeklilik sözleşmesi düzenler duruma kademeli olarak getirerek AXA markasına ‘finansal süpermarket’ kavramı çevresinde değer katmaktı. Bu konudaki hedeflerimizi geçen iki yıl içinde aştığımızı söyleyebiliriz. Aracı sayımızı bu yılın sonunda 600’e yaklaştırmayı planlamaktayız.  Artan aracı sayımız, devlet katkısı uygulamasının getirdiği olumlu rüzgarın sürmesi ve bireysel emeklilik sisteminde beklenen yeni düzenlemeler ile önümüzdeki yıllarda gerek katılımcı sayısı gerek fon tutarında önemli bir büyüklüğe ulaşacağımızı düşünmekteyiz.”

Sektördeki hızlı büyüme trendi devam edecektir

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, 2023 yılında sektörün katılımcı sayısının 10 milyona, fon büyüklüğünün de 250 milyar TL’ye ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, 2014 yılında da bireysel emeklilik sektörünün hızla büyüme trendinin devam etmesini beklediklerini söyledi. Onaran, “2014 yılının ilk iki ayında katılımcı sayısında yaşanan artış bu yıl sisteme ilginin ivmelenerek devam edeceğinin ve sektörün yüksek performansının geçici olmadığının bir göstergesi. Önümüzdeki dönemde, grup planları ve işverenlerin çalışanları adına katkı payı ödemesi yaptıkları işveren katkılı planlar sektörün büyüme hızını artıracak unsurlardan biri olacak. Vakıf ve sandık aktarımları da sistemdeki fonları büyüten unsurlardan biri olmaya devam edecek” dedi.  Onaran, 2023 yılında sektörün katılımcı sayısının 10 milyona, fon büyüklüğünün de 250 milyar TL’ye ulaşmasını beklediklerinin altını çizdi.  2013 yılında yapılan yeni yasal düzenlemelerin, sektörün çok hızlı büyümesini sağladığına işaret eden Cemal Onaran, “2013 yılında ürün ve hizmetlere “uzaktan satış” da eklendi. Ayrıca, şu anda basında sıkça gündeme gelen otomatik kayıt sistemi ile sistemin “yarı zorunlu” ve daha sonrasında isverenler için zorunlu hale gelmesi uzun vadede bireysel emeklilik sisteminin Hollanda, İngiltere, İsviçre gibi ülkelerdeki kadar büyümesini sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Fon büyüklüğünde de lider olmak istiyoruz

Garanti Emeklilik olarak finansal göstergelerde ilerlemenin yanı sıra, birçok farklı uygulamayla sektörde öncü olma stratejisi ile yollarına devam etiklerini söyleyen Onaran, “ Şirketimizin önümüzdeki dönem hedefleri son 3 yıldır olduğu gibi en çok tercih edilen şirketi olmaya devam etmek, katılımcı sayısındaki liderliğimizi korurken fon büyüklüğünde de lider olmak ve kârlılığımızı artırmak” dedi.

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, BES’in uzun vadeli bir yatırım ve birikim aracı olması nedeniyle bu yatırım sisteminde uygulanacak yatırım stratejisinin de uzun vadeli olması gerektiğinin altını özellikle çizdi.

Çok olumlu bir trend izliyoruz yeniliklerle daha da iyi olacağız

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, “BES’te büyümeyi destekleyecek her yeni düzenlemenin sektörümüz için olumlu olacağını düşünüyoruz” dedi.

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) çok olumlu bir trend izlendiğini belirterek,  2014 sonunda; 33 milyar fon büyüklüğü ile 5 milyon kişiyi aşan katılımcı sayısı ve 2018’de ise 10. Kalkınma Planı’nda geçtiği şekilde 10 milyon kişiyi aşan katılımcı sayısı, sistemin 20. yılı olan 2023’te de 400 milyar TL fon büyüklüğü ve 15 milyon kişiye ulaşan bir katılımcı sayısı beklediklerini söyledi.

Mehmet Bostan  bireylerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşayabilmeleri, gelir elde ettikleri dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de koruyabilmeleri için mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan ve 2003 yılında hayata geçirilen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES),  yeni bir döneme girdiğini belirterek, “Hazine Müsteşarlığı’nca çalışmaları yürütülen yeni BES modeliyle işe yeni giren herkes otomatik olarak sisteme katılacak. Sistemi tabana yayma ve kurumsal katılımı desteklemeyi de amaçlayan ‘’otomatik katılım’’ ya da diğer bir deyişle ‘’zorunlu BES’’ ile tasarruf oranlarının artırılması da hedefleniyor. ‘’Zorunlu BES’’ uygulamasının bu yıl içinde hayata geçirileceğini düşünüyoruz” dedi.

Bostan, BES’te büyümeyi destekleyecek her yeni düzenlemenin sektör için olumlu ve BES aktarımlarında yaşanan sorunları ortadan kaldıracak merkezi düzenlemeleri olumlu karşıladıklarının da altını çizdi.

20. yılda 400 milyar TL 15 milyon katılımcı

Vakıf Emeklilik olarak  2014 yılı sonunda fon büyüklüklerini yüzde 50 civarında katkı payı artışı ile 2,5 milyar TL’ye ulaştırmayı öngördüklerini belirten Mehmet Bostan, “Bu hedefimizi en az 100 bin yeni katılımcıyla desteklemeyi planlıyoruz. Vakıf Emeklilik olarak ise 5 yıllık projeksiyonumuzda sektörde ilk 3’te olmayı hedefliyoruz” dedi.

Gençleri mutlaka sisteme çekmeliyiz

Ziraat Emeklilik Genel Müdürü Şeref Aksaç, gelinen noktada sistemin gelişimi açısından oldukça umut verici olmakla birlikte, halihazırda katılımcılar sisteme girebilecek nüfusun küçük bir kısmını teşkil ettiğinden, henüz sisteme girmeyenlere, bu sistemin faydalarının anlatılması ve tanıtımı için yoğun faaliyet gösterilmesi gerektiğini söyledi.  Sektörün sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için genç nüfusun BES’e katılımını teşvik edecek çalışmaların önemli olduğunu belirten Aksaç, “Ayrıca; grup planları ile işverenlerin çalışanları adına katkı payı ödemesi yaptıkları planlar, vakıf ve sandıklardan aktarımlar da sistemdeki fonları büyüten unsurlardan biri olmaya devam edecek. Orta ve uzun vadede; kıdem tazminatı fonunun bireysel emeklilik sistemine aktarılması da BES’in gelişiminde etkili olacaktır” dedi.

Hedef 2015’te ilk 5

“2014 yılı içinde de sektöre olan ilginin artarak devam edeceğini düşünüyoruz” diyen Aksaç sözlerini şöyle tamamladı: “Şirket olarak hâlihazırda fon büyüklüğünde 452 milyon TL ile 10. sırada yer almaktayız.  2015 yılı için ise ilk 5’te yer almayı hedeflemekteyiz. 2023 hedeflerine ulaşmada en çok tercih edilen emeklilik şirketi olmak ise  en önemli amacımız.”

Toplumun dikkatini çekti ama bu yıl büyümede zorlanabiliriz 

ING Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çevik, BES’in toplumun dikkatini çektiğini, son aylardaki ekonomik ve politik gelişmeler dikkate alındığında ise 2014’te büyümenin zor olacağını söyledi. Devletin ve BES şirketlerinin önemli katkılarıyla ciddi bir farkındalık sağlandığını kaydeden Çevik “Ancak BES’in büyüme trendini 2014 yılında da devam ettirebilmesi için ekonomik gelişmeler büyük önem taşıyor.  Dolayısıyla bu gelişmeleri yıl geneli için düşündüğümüzde 2014 yılında sektörün 2013 yılında olduğu kadar hızlı büyümesi zor olabilir” dedi.

BES’in başarısının halka inebilmek olduğunu dile getiren Çevik, “ BES konusunda devlet elinden gelen desteği gösterdive kamuoyuna verdiği sözleri birer birer yerine getirdi. Bizim gibi şirketlere bu konuda düşen görev de eğer sistemin gelişmesini istiyorsak  ülkemizde tüm nüfusa ulaşacak eğitimli, tanıtım eleman ihtiyacını karşılamaktır” şeklinde  konuştu.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER