Anadolu Hayat Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emeklilik sistemine yılın ilk iki ayında yaklaşık 200 bin yeni katılım olduğunu ancak dış piyasalardaki dalgalanma ve içeride seçimlere bağlı siyasi belirsizlik sebebiyle yakın dönem fon performans riskinin sektörde tek sorun olduğunu söyledi.
Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Uğurlu, fon performanslarındaki riske rağmen sistem için en önemli avantajın yüzde 25’lik devlet katkısı olduğunu belirterek, “Küçük tasarruflar için yüzde 25 devlet katkısı en güvenli liman” dedi.
Reuters’la yaptığı söyleşide Uğurlu, “Geçen yıl sektör için çok çok iyi bir yıl oldu…İlk iki ay da iyi gidiyor. Bu sene 21 Şubat itibariyle 175 bin civarında artış oldu. Yıl sonunda beş milyon katılımcı ve 36 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşabileceğini öngörüyoruz” dedi.
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) kümülatif olarak açıklanan verilerine göre, 21 Şubat itibarıyla 2013 sonuna göre; katılımcı sayısı 4.13 milyon kişiden 4.3 milyon kişiye, fon tutarı 24.8 milyar liradan 25.7 milyar liraya, devlet katkısı ise 1.15 milyar liradan, 1.29 milyar liraya yükseldi.
Yüzde 25 devlet katkısı getirisinin “paranın nereye konulacağının bilinmediği bir ortamda” çok iyi olduğuna dikkat çeken Uğurlu, “Hazine faizleri yüzde 10-11’lere çıktı ama piyasada o kadar kağıt zenginliği yok. BIST 100’de kayıp var. Bu durum, üç aşamalı seçimler netleşene kadar devam eder gibi görünüyor” dedi.
Getirilere uzun vadeli bakılmalı
BIST-100 endeksi yılbaşından bu yana yüzde 5.8 değer kaybederken, dolar bazındaki değer kaybı ise yüzde 7.8 oldu.
Ülke ekonomisinin global hareketlere çok duyarlı olduğunu, seçim öncesi yaşanan siyasi belirsizlik ortamında rasyonel değerlendirme yapmanın güç olduğunu söyleyen Uğurlu, hisse senedi piyasasında derinlik olmadığını ve bilançoya göre seçim yapmanın zor olduğunu ancak getirilere uzun vadeli bakılması gerektiğini kaydetti.
Büyümede yavaşlama beklentisi ve siyasi belirsizliğin henüz katılımcılarda katkı payı ödemelerini dondurma eğilimine sebep olup olmadığı sorusuna ise Uğurlu, “Şu anda somut göze batan bir şey yok ama ekonomik durum daha sıkıntılı hale gelirse tabii dondurmalar olur” dedi.
“Bireysel emeklilik tarafındaki gelişmeler iyi olmasına rağmen tek sorun yakın dönem fon performansları tarafında” diyen Uğurlu sözlerini, “O da piyasadan ayrışmıyor… Sonuçta piyasadaki yatırım araçlarıyla bir operasyon yapıyorsunuz” diye sürdürdü.
Fon performansları ile ilgili SPK çalışıyor
Fon performansları ile ilgili Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK) çalıştığını hatırlatan Uğurlu, “Bir iki hafta içinde sektör, SPK ve Hazine bir araya gelerek yönetmelik taslağının üzerinden geçeceğiz” dedi ve taslakta neler olduğunu şöyle özetledi:
“Fon işletim giderlerini bir miktar daha düşürmek istiyorlar. Ayrıca iyi performe eden fonlar üzerinden bir performans kesintisi yapma imkanı verecekler.”
Bunun yanı sıra işe yeni girişlerde çalışanların otomatik olarak BES’e dahil edilmesi ile ilgili de çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Uğurlu, şöyle konuştu:
“Bu, işveren katkılı olabilir ya da olmayabilir. Kısaca, burada çalışanı sisteme dahil ediyor ancak diyor ki; ‘bir süre içinde istersen sistemden çıkabilirsin’. Verilen süre içinde çıkarsa bir zararı olmadan çıkabilme imkanı veriyor. Bu uygulama sisteme katılımı teşvik eden bir uygulama olarak kullanılıyor.”
Bu konuda 2014 yılı içinde bir pilot uygulama yapılacağını söyleyen Uğurlu, kıdem tazminatlarının fona aktarımı konusundaki çalışmaların ise şu an sosyal taraflarla uzlaşma olmadığı için gündemde olmadığı söyledi.
2014 sonunda 835 bni katılımcı hedefi
Anadolu Hayat’ın 2014 sonunda 7.2 milyar civarında fon büyüklüğü ve 835 bin katılımcı sayısına ulaşmasını öngördüklerini söyleyen Uğurlu, şöyle devam etti:
“Geçen yıl kârlılık için hayat sigortalarına önem verdik. Bireysel emeklilik branşı henüz birçok emeklilik şirketi için kârlı değil. Sektörde geçen yıl sonunda 200 milyon lira civarında teknik zarar oluştu.”
Geçen yılki yüksek katılıma rağmen; zararın yüksek giderler sebebiyle oluştuğu belirten Uğurlu, “Önümüzdeki bir kaç yıla baktığımızda, henüz bu alandan kâr edilecek gibi görünmüyor ve üstüne üstlük fon işletim giderlerini de düşürülecek bir takım çalışmalar var” dedi.
Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre, emeklilik şirketlerinin Eylül 2013 itibariyle teknik zararı 147 milyon lira oldu. Sektörün yıl sonu verisi henüz açıklanmadı.
Uğurlu, Anadolu Hayat’ın hayat sigortaları alanına yoğunlaşarak 2013’te kâr sağladığını belirtti.