23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

“BES’e otomatik katılanların yüzde 60’ı sistemde kalır”

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, “İnsanlar otomatik olarak tasarruf sistemine katılırlarsa daha sonra vazgeçmiyorlar. İngiltere’de bu sisteme girdikten sonra cayma oranı yüzde 6, 7’ler civarında. Biz de katılımcıların en azından yüzde 60’ının sistemde kalacağını düşünüyoruz” dedi.

ilhami koc 1

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, yapısal sorunların başında sık sık vurguladıkları, Türkiye’deki tasarrufların eksikliğinin geldiğini belirterek, “Bunun çok kısa vadede bir çözümü yok esasen. Biz bunun orta ve uzun vadede ancak finansal okuryazarlığın gelişmesiyle ilgili olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Koç, Finans Bilim Platformu tarafından bir otelde organize edilen, 20. Finans Sempozyumu’nun ilk oturumunda yaptığı konuşmada portföy yönetiminde yönetilen portföyün büyüklüğünün 100 milyar lira olduğunu belirtti. Koç, “Aslında çok düşük bir rakam bunun da yarıdan fazlası emeklilik fonlarından geliyor, yani Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kurulmamış olsaydı bu da olmayacaktı” ifadelerini kullandı.

Yapısal sorunların başında sık sık vurguladıkları, Türkiye’deki tasarrufların eksikliğinin geldiğini anlatan Koç, “Bunun çok kısa vadede bir çözümü yok esasen. Biz bunun orta ve uzun vadede ancak finansal okur yazarlığın gelişmesiyle ilgili olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

BES ile tasarruf oranları arttı

Koç, son dönemde özellikle bireysel emeklilik katkısıyla tasarruf oranının yüzde 15’lere geldiğini, bu oranın hala yeterli olmadığını, en azından yüzde 20’lerin üzerine çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’de son dönemde gündemin çok dolu geçtiğini belirten Koç, şöyle devam etti: “Bunlardan biri BES’e otomatik katılım. Bu ilginçtir, otomatik katılımı bizim gündemimize akademisyenler soktu. Bir kaç ülkede BES’e otomatik katılım sistemi var. Bu aslında davranışsal finansın gündemimize getirdiği bir konu. Serbest piyasa ekonomilerinde sistem kişiyi reklamlarla, birtakım promosyonlarla bir şeyler almaya zorluyor. Paranız yoksa bankalar hemen size para vermeye hazır. Dolayısıyla insanlardaki tasarruf eğilimi gittikçe azalıyor. O zaman ne olacak, birtakım teşvikli sistemler olabilir mi? Davranışsal finansın getirdiği bir alan otomatik katılım. İnsanlar otomatik olarak tasarruf sistemine katılırlarsa daha sonra vazgeçmiyorlar, bunu devam ettiriyorlar. İngiltere’de bu zorunlu sisteme girdikten sonra cayma oranı yüzde 6, 7’ler civarında. Bizde henüz başlamadı ama tahminimiz en azından yüzde 60’ının sistemde kalacağı yönünde.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER