Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcıya daha yüksek getiri sunacak şirketler, yarışta bir adım öne geçecek. SPK’ca 2014’te emeklilik fonları yakından izlenerek getirisi düşük fonlar başka portföy yönetim şirketlerine devredilebilecek. Türkiye’de geçen ekim ayında 10. Yılını dolduran Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), toplam katılımcı sayısı 4 milyonu aşarken, 2013 yılı başında başlayan devlet katkı uygulamasının etkisiyle sisteme bu yılın ilk 11 ayında net 814 bin 92 katılımcı dahil oldu. Sistemde yer alan emeklilik şirketleri arasında da daha fazla katılımcıyı sisteme dahil etmek için kıyasıya bir rekabet söz konusu. Katılımcıyı, emeklilik şirketine çekebilmek için verilecek havuç da artık belli: Fon getirilerindeki yüksek performans. Nitekim, kasım ayında BES’in 10. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katıldığı basın toplantısında bireysel emeklilik şirketlerinin emeklilik yatırım fonları performansının, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından daha yakından izleneceğine, gerekirse getirisi düşük fonların başka portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilebileceğine dikkat çekildi.
SPK tebliğ yayımlayacak
Bu konu, 13.3.2013 tarihli ve 28586 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelik”in 20. maddesinin 5. Fıkrasında da düzenlendi. Söz konusu fıkrada, SPK’nın, ‘yıllık net getirisi’, ait olduğu fon grubunun yıllık ortalama net getirisinin altında kalan fonların yönetiminin, belirlenecek kriterler çerçevesinde başka portföy yönetim şirketlerine devrini talep edebileceği ve bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasların, Hazine Müsteşarlığı’nın görüşü alınarak SPK’ca belirleneceği belirtiliyor. Bu konuda, SPK’nın bir tebliğ yayımlaması beklenirken, SPK yetkilileri, çalışmaların sürdüğünü ve tebliğin önümüzdeki günlerde yayımlanacağını söylüyor.
Katkı ve hisse fonlarda getiri düşük
Finnet’ten alınan verilere göre, 31.12.2012 – 29.11.2013 tarihleri arasında farklı gruplardaki toplam 74 emeklilik yatırım fonu, katılımcılara negatif getiri sağlamış. 74 fon içinde en büyük ağırlığı emeklilik şirketlerinin ‘alternatif katkı fonları’ ve ‘hisse fonlar’ oluşturuyor. Katkı fonlarının 19’u yatırımcısına negatif getiri sağlarken, hisse fonların da 18’i katılımcısını üzmüş. Ancak, bu durum borsanın gösterdiği performansla yakından ilgili. Hisse senedi piyasasında mayıs ayı sonunda başlayan dalgalanma sürerken, ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını mart ayından önce azaltmaya başlayacağına yönelik kaygılarla BIST Endeksi, 5 Aralık’ta 72 bin seviyesinin altını gördü. Buna karşın, dolar kurunun 2 TL’nin üzerini görmesinin etkisiyle 11 aylık dönemde katılımcıya en çok uluslar arası fonların kazandırması dikkat çekiyor.
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu: Fon yönetiminin devri, emeklilik şirketlerine zarar vermez
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, getirisi düşük fonların yönetiminin başka portföy yönetimi şirketlerine devredilmesinin emeklilik şirketlerinin repütasyonlarını olumsuz etkilemeyeceğini vurguluyor. Emeklilik yatırım fonlarının yönetiminde, emeklilik şirketlerinin en kaliteli hizmet alabilecekleri bir ya da birden fazla portföy yönetim şirketini seçmelerinin mümkün olduğunu belirten Uğurlu, şunları söylüyor: “Şirketimiz de bu anlamda iki portföy yönetim şirketi ile çalışıyor. Mevcut durumda, emeklilik şirketleri farklı yatırım stratejilerine uygun çok sayıda fon sunmakta olup, birden çok portföy yönetim şirketi ile işbirliği yapıyor. Bu husus, bireysel emeklilik sektörü için zenginlik yaratıyor.” Alp SÜER / ŞWMSİYE