22 Aralık 2024, Pazar
spot_img

Bereket Sigorta, sektörü Yeşil Poliçe ile tanıştıracak

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından iş insanları, akademisyenler ve öğrencileri bilgilendirmek ve geleceğe hazırlamak üzere hayata geçirilen “Vizyoner 2021” zirvesi, Bereket Sigorta ana sponsorluğunda Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

MÜSİAD’ın “Fark Et” temasıyla gerçekleştirdiği Vizyoner 2021 zirvesinde iklim değişikliği ile mücadelede sigortanın öneminden bahseden Bereket Sigorta Genel Müdürü Mahmut Güngör, doğal felaketlerin son yıllardaki en büyük nedeninin iklim değişikliği olduğuna dikkat çekerek “Sigma raporuna göre 2020 yılı küresel sigortacılık sektörü bilanço açısından en çok hasar ödenen yıl.” dedi. Küresel olarak yaşanan ekonomik kaybın 202 milyar dolar olduğuna değinen Güngör, sigorta sektörünün bu tutarın 89 milyar dolarlık kısmını karşıladığını söyledi. Güngör, iklim krizinin dünyanın en önemli gündem maddesi haline geldiğini vurgulayarak “Tüm dünyayı etkisi altına alan sıcak hava dalgaları, orman yangınları, sel ve don gibi afetlerin etkisi ile iklim değişikliği Dünya’yı bekleyen risklerin başında geliyor. İklim değişikliğini ikinci sırada pandemiyle birlikte ivme kazanan dijitalleşme sonucu siber güvenlik riski, üçüncü sırada ise insan sağlığını tehdit eden salgın ve bulaşıcı hastalıklar takip ediyor.” şeklinde konuştu.

Tarım sektörünün güvencesi sigorta

İklimsel değişikliklerin sonucunda şiddetini ve frekansını arttıran doğal afetlere doğrudan maruz kalan tarım sektörüne karşı en önemli güvencenin sigorta olduğuna dikkat çeken Güngör, “Sel ve orman yangını gibi felaketler tarım sigortalarının önemini her seferinde gözler önüne seriyor. Sigorta sektörü 2021 yılında fırtına, orman yangınları, kuraklık, sel felaketi, dolu ve don hasarı için toplamda 2,2 milyar TL hasar ödemesi yaptı.” açıklamasında bulundu.

Güngör, küresel iklim değişikliğinin tarladan sofraya etkilerini gösterdiğini söyleyerek tek sorunun kuraklık olmadığını, bitkisel üretimin de olumsuz etkilendiğini, buna bağlı olarak hayvancılığın ve ekolojik dengenin bozulduğunu ifade etti. Dünya genelinde yaşanan bu sorunun önlenmesi ya da etkilerinin azaltılması için toplum genelinde bir bilinçlenme gerektiğine vurgu yapan Güngör, tüm paydaşları iklim değişikliği ile mücadeleye davet etti.

Sektör “Yeşil Poliçe” ile tanışacak

Güngör, iklim değişikliğinin neden olduğu felaketlere karşı sigortalanmanın önemli olduğunu söyleyerek, “Paris İklim Anlaşması’nın kabul edilmesi Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesi açısından çok önemli. Bu anlaşma ile birlikte düşük emisyonlu ve iklim dirençli kalkınma yolunda finans akışının istikrarlı hale gelmesi önemli bir husus. Sigorta bu kalkınmada önemli bir güvence kalkanı.” dedi.  Bereket Sigorta olarak iklim değişikliği ile mücadeleyi gündemlerine aldıklarını ifade eden Güngör, “Avrupa Yeşil Mutabakatı ile öngörülen kapsamlı değişikliklere uyum sağlanması amacıyla oluşturulan Eylem Planı’nda detaylı bir şekilde yer verilen yeşil ve döngüsel bir ekonomi ile yeşil finansman hedeflerine katkı sunabilmek amacıyla “Yeşil Poliçe” çalışmalarına başladık. İklim değişikliği ile mücadelede yenilenebilir enerji yatırımlarını çok önemsiyoruz. Bu yatırımların iklim değişikliğine bağlı finansal dayanıklılığı artıracak ve sigorta risklerini teminat altına alacak “Yeşil Poliçe”yi sigorta sektörüne kazandıracağız.” Ifadelerini kullandı.

Hidroelektrikten güneşe, rüzgardan jeotermal enerji santrallerine kadar geniş bir yelpazede teminat sunarken uygun ödeme koşulları ile bu yatırımlara destek olacaklarını belirten Güngör, poliçelerin kapsamını yeni ekoloji realitesine göre düzenlediklerini ifade etti.

Güngör, fosil yakıtların azaltılmasının gündeme gelmesi ve elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla  sigortacılıkta büyük bir dönüşüm beklediklerini söyleyerek “Kasko tarafında da risk değerlendirmesi, yazılım ve fiyatlama çalışmalarına başladık.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER