18 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img

Bambaşka Sigortacılık Akademisi tüm paydaşları geliştirecek

Aksigorta, Bambaşka Sigortacılık Akademisi’nin 3’üncü eğitim dönemini başlatıyor. Sigorta Ekranı’na katılan Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ve Genel Müdür Yardımcısı Osman Akkoca, tüm sektör paydaşlarının geleceğine ve gelişimine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.

SİGORTAMEDYA-ÖZEL

Hayat dışı sigorta sektöründe son günlerde gündemin ilk sıralarında yer alan sigorta şirketlerinin başında Aksigorta geliyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) 14 Eylül’deki Genel Kurul’unda yapılan seçimde TSB’nin 21’inci Başkanı Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen olurken, şirket aynı zamanda son 2 yıldır ‘Bambaşka Sigortacılık Akademisi’ ile de sektör paydaşlarının takdirini kazandı. Aksigorta, 2021 yılında başlattığı ve sektörün gelişimine katma değer sunan ‘Bambaşka Sigortacılık Akademisi’nin 3’üncü eğitim dönemini başlatıyor. Bilgi Üniversitesi ile işbirliği ile hayata geçirilen bu proje kapsamında Aksigorta yalnızca Aksigortalı acenteleri değil, sektörün tüm paydaşlarını ve üniversite öğrencilerini de gelişimleri için destekliyor. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ve Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Osman Akkoca, geçen günlerde Sigortamedya’nın YouTube kanalı Sigorta Ekranı’na konuk oldu. Gülen ve Akkoca, programda Sigortamedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın ‘Bambaşka Sigortacılık Akademisi’ ve Türkiye sigorta sektöründeki son gelişmeler ile ilgili sorularını yanıtladı. Gülen ve Akkoca, ‘Bambaşka Sigortacılık Akademisi’ ile sadece Aksigorta acentelerinin değil, tüm sektör paydaşlarının geleceğine ve gelişimine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Sektör paydaşlarının eğitim ihtiyacını karşılıyoruz

Programda 2021 yılında başlattıkları ‘Bambaşka Sigortacılık Akademisi’ ile ilgili bilgiler veren Akkoca, bugüne kadat 20 bin’e yakın katılımcıyı 52 eğitim programında ağırladıklarını belirtti. Bunu kesintisiz bir şekilde devam ettirdiklerini ve bundan sonra da devam ettireceklerini vurgulayan Akkoca, Aksigorta’nın sektörde bu inisiyatifi neden aldığı ve neden böyle bir sorumluluk üstlendiği konusunda ise şunları söyledi: “Biz şirket olarak açıkçası hem toplumda hem de sektörde kendi üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirme gayreti içerisindeyiz. Buradaki amacımız, sektör paydaşlarının gelişim yolunda, onlara eşlik etmek. Burada da  hedefimiz, sadece acenteler değil. Sektörün tüm paydaşlarına yer olduğunu düşünüyorum açıkçası. Çünkü sektör, çok dinamik. Birtakım dinamiklerini koruyor ama diğer taraftan da hem teknolojik gelişmelere hızlı bir şekilde adapte oluyor. Hem de zaman içerisinde yeni oluşan risklere yanıt veriyor. Müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik yeni ürünler çıkarıyor. O yüzden her zaman düzenli bir şekilde eğitime ihtiyaç doğuyor.” Acentelerin hatta topyekûn sektörün teknolojik ve dijital gelişime öncü olacaklarını vurgulayan Akkoca, “Tabii ki müşteriye dahi hizmet sunma yolunda biz sigorta şirketleri çalışırken, buna dair projeler geliştirirken TSB’nin de bu konuda sigorta şirketlerine yol göstereceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen de Bambaşka Sigortacılık Akademisi’ne gösterilen ilgiden çok memnun. Gülen, “Geçtiğimiz 2 yılda olduğu gibi projenin yeni döneminde de gösterilen bu yoğun ilgi bizleri oldukça mutlu etti. Acentelerin özellikle bilgi birikiminin güncel değişime adaptasyon gücünün artırılması için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Bunu 60 yılı aşkın süredir var olan köklü bir şirket olarak, ticari herhangi bir kaygı gütmeden sorumluluk olarak addediyoruz’’ dedi.

Sigortacılık geliri, zeytin ağacı gibi; bir yıl var, bir yıl yok

Programda Türkiye sigorta sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gülen, 2021 Kasım ayında uygulanan ekonomik program ile birlikte etkilenen sektörlerin başında sigorta sektörünün geldiğini vurguladı. Düşük faiz ve tasarrufun teşvik edilmediği ekonomik politikayla birlikte yükselen enflasyonun, sigorta sektörünün, özellikle de hayat dışı sigorta sektörünün hiç sevmediği bir ortam yarattığını ifade eden Gülen, “Geleceğin öngörülebilir olması gerekli.  Fiyatlarımızı, maliyetlerimizi tahmin etmek üzerine iş yapan bir kurumuz ve gelirimizin de çok büyük kısmı aslında tasarruflarımızdan gelir. Sigortacılıkta her an gelir elde etmek çok kolay değildir. Sigortacılık geliri, bir yıl var, bir yıl yok; zeytin ağacı gibidir sigortacılık geliri” dedi.

Reasüransı halledersek 2024’te sektör çok daha büyür

Son dönemde Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmasının mevduat ve bono faizlerinin yukarı gitmesine sebep olduğunu belirten Gülen, şu değerlendirmelerde bulundu: “Sigorta sektörünün ana gelir kalemi mali gelirdir. Şu anda mali gelirleri artmaya başlayan bir endüstriyiz. Bu da zaten hisse senedi tarafında da çok net bir şekilde gözlemleniyor. Bir miktar değer kaybeden endüstri 2023’ün 6’ıncı ayından sonra tekrar küçük yatırımcıların da cazibe merkezi haline geldi. Sigorta sektörü hisselerine baktığımız zaman buralarda güçlü getiriler olduğunu, daha yüksek fiyat beklentileri olduğunu görüyoruz. Geçenlerde Mehmet Akif Bey de Genel Kurul’da bahsetti. ‘En kötü geride mi kaldı?’ Evet, en kötünün geride kaldığını rahatlıkla söyleyebilirim sigorta sektörü için. Önümüz açık, en kritik konumuz yılbaşındaki reasürans yenilemelerimiz. Orayı da alnımızın akıyla halledersek, 2024 yılında çok daha büyüyen, hızlanan serpilen bir sigorta sektörü görmek içten bile değil diyebilirim.”

Reasürans fiyatları artacak, yeter ki kapasite azalmasın

Programda, sektörde reasürans kapasitelerinin daralması ile ilgili soruları yanıtlayan Gülen, Kahramanmaraş Depremi’nin, bir miktar reasürans dünyasını tedirgin ettiğine dikkat çekti. Beklenmeyen bir bölgeden, beklenenin çok üzerinde bir hasar geldiğini vurgulayan Gülen, “Ödenen hasar çok büyük bir rakam değil reasürans dünyası için. 104-105 milyar TL’lik bir ekonomik kaybın karşısında reasürörler sadece 5 milyar TL’lik bir hasar ödedi. Ancak, bu hakikaten beklenmeyen yerden, beklenenin çok üzerinde gelen bir hasardı” dedi. Reasürans dünyasının, ödediği parayı almak isteyeceğini, bunun da çok sağlıksız bir yaklaşım olmadığını vurgulayan Gülen, “Bu fiyatlara yansıyacak; fiyatlarımız artacak. Bu yıl da artmaya başladı.  2024’de daha da çok artmaya başlayacak. Yeter ki kapasitemiz azalmasın, teminatımız azalmasın. Bu eninde sonunda, serbest piyasa arz-talep dengesiyle doğru fiyatlamaya zaman içinde gelecektir. Bu hep böyledir. Bu bir zamanlama konusu, sonsuza kadar yüksek kalmıyor, sonsuza kadar da düşük kalmıyor. Bence önümüzdeki yıldan sonra fiyatlar biraz daha azalacaktır, ama şu anda o sancıyı hep birlikte yaşayacağız” dedi.

Sağlık sigortası ile ilgili eğitim talepleri arttı

Programda, eğitim programları ile ilgili acentelerin talebi ile ilgili bilgiler de veren Osman Akkoca,  şunları söyledi: “Örneğin sağlık sigortalarında bundan 5-10 yıl öncesine kadar penetrasyon yaklaşık yüzde 2-3’lerdeydi. Toplumun nüfusunın yüzde 2’si sağlık sigortası ile bir şekilde temas ediyordu. Bugün bu oran ciddi bir şekilde artıyor. Penetrasyon hızlı bir şekilde artıyor. Dolayısıyla acentelerimiz de bu ürünle ilgili sağlık ürünleriyle ilgili eğitim taleplerini iletiyorlar. Dolayısıyla büyüyen alanlarda ve ürünlerde talepleri oluyor. İkincisi de yeni gelişen risklerle ilgili eğitim ihtiyacı oluyor. Siber sigortalar ya da siber riskler bunlardan bir tanesi. Önümüzdeki dönemde eminim elektrikli araçlara dair olan teminatlar ve ürünlerle ilgili eğitim talepleri olacaktır diye düşünüyorum.”

Bambaşka Sigortacılık Akademisi’ne kayıt yaptırmak çok kolay

AksigortaBambaşka Sigortacılık Akademisi’ne katılmak isteyenler nasıl kayıt yaptırılacak? Bütün eğitimlerden yararlanabilecekler mi? Kontenjan sınırı var mı?” Programda bu soruları da yanıtlayan Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Osman Akkoca, şu bilgileri verdi: “Eğitimlere katılmak isteyenler,aksigorta.com.tr sayfası üzerinden herkese açık bir şekilde Bambaşka Sigortacılık Akademisi bölümüne girip orada eğitimleri görebilir. Katılmak isteyenler, istediği eğitime kayıt yaptırabilirler. Katılımcı kontenjanı 1.000 kişiyle sınırlı ama bu 1.000’i aşan sayılarda kişilerin katılamayacağı anlamına gelmiyor. Elbette bu sadece teknolojik bir sınırlandırma açıkçası. Herkesin katılımına açık; Aksigorta acentesi veya çalışanı olması şart değil. Eğitim sonunda eğitime katıldığına dair sertifikayı da paylaşıyoruz. Biz gelen talepler doğrultusunda da eğitimleri güncelliyoruz. ‘Yeni Dünyada Satış Yönetimi’, özellikle satış iletişiminin yeni hali ile ilgili. Acentelerimizin kendilerini, tüketicilerin yeni alışkanlıklarına bir şekilde adapte etmeleri ile ilgili bir eğitim aslında. Yeni dünyada satış yönetimi 25 Ekim’de. Katılmcılar, ücretsiz bir şekilde kayıt olabilirler; aksigorta.com.tr sayfası üzerinden.”

Eğitim programlarında perspektif oldukça geniş

Bambaşka Sigortacılık Akademisi’, 3 aylık bir eğitim takvimi içeriyor. Sağlık sigortaları, yangın, nakliyat, alacak ve siber gibi pek çok ürünün yanı sıra risk mühendisliği, vergi hukuku, dijital pazarlama, yeni dünyada satış teknikleri ve uzaktan satışta müşteri ilişkileri gibi oldukça geniş bir perspektifte eğitim programı sunan ‘Bambaşka Sigortacılık Akademisi’ alanında uzman akademisyenler tarafından katılımcılara ücretsiz eğitim fırsatı sunuyor. Katılmak isteyenler, www.aksigorta.com.tr/bambaska-sigortacilik-akademisi web sitesi üzerinden Bambaşka Sigortacılık Akademisi programının detaylarını inceleyip, eğitimlere kayıt yaptırabiliyor.

Sigorta Ekranı- Bambaşka Sigortacılık Akademisi Özel Yayını

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER