Azerbaycan Merkez Bankası’nın desteğiyle bugün Bakü’de gerçekleştirilen Insurtech Zirvesi, sigorta sektörü ile dijital dönüşümde öne çıkan teknoloji markalarını bir araya getiriyor.
SİGORTAMEDYA ÖZEL/Dilara Zamanova-Bakü
Bakü Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmaları Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Taleh Kazimov, Azerbaycan Merkez Bankası Baş Direktörü Ziya Aliyev, Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Rashad Nabiyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili ve Ekonomi Politikası, Sanayi ve Girişimcilik Komitesi Başkanı Tahir Mirkishili, Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, Hizmet İhracatçıları Birliği İnovasyon Başkanı İlhan Bağören ve Türkiye Sigorta Birliği Başkan Vekili Ahmet Yaşar tarafından yapıldı.
“Dijitalleşme sektörün önceliklerinden biri”
Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Taleh Kazimov, sigorta ile ilgili önemli kararların hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyerek sigorta sektörünün en önemli önceliklerinden birinin dijitalleşme olduğuna dikkat çekti.
Diğer alanlarda olduğu gibi sigorta sektöründe de dijitalleşmenin, müşteri odaklı gelişim için önemli olduğunu belirten Kazimov, “Merkez Bankası olarak biz dijitalleşme için şu anda çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda Türkiye Sigorta sektörüyle deneyimlerimizi de paylaşıyoruz” dedi.
Sigortacılara fayda sağlayabilecek yenilikler için çalışıyoruz”
Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Rashad Nabiyev, sigorta ve finans sektörünün ekonominin temel direklerinden olduğunu dile getirerek “Bütün sektörlerde olduğu gibi sigorta sektöründe de dijitalleşme çok önemli. Her geçen gün iş dünyasının gelişimi ve sigortacılara fayda sağlayabilecek yenilikler için çalışıyoruz. Yakında doğum, evlenme ve ölüm belgelerinin elektronik versiyonlarının verilmesini sağlayacağız” diye konuştu.
“Sigorta dediğimizde insanlarda korku değil, güven oluşmalı”
Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili ve Ekonomi Politikası, Sanayi ve Girişimcilik Komitesi Başkanı Tahir Mirkishili, enflasyonun bu yıl Azerbaycan’da yüzde 3’ün altında olduğunu aktararak “Mali istikrarın korunmasında sigorta sektörüne büyük görev düşüyor. Sigorta dediğimizde insanlarda korku değil, güven oluşmalı. Çünkü bu sözün kökü aslında güvendir. Sigorta dünyada büyük bir rol oynuyor, Azerbaycan’da da büyük bir rol oynamasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Dünyadaki dijital değişiklikler sigortayı da etkiliyor”
Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada dünyada meydana gelen dijital değişikliklerin, özellikle verilerin toplanması ve analiz edilmesinin sigorta sektörü için önemli olduğunun altını çizerek “Biz bu konuda Azerbaycan Merkez bankası ile projeler üzerinde çalışıyoruz ve umuyoruz ki, bu projelerimiz sigorta sektörünün daha da güçlenmesine yardımcı olacak” dedi.
“Dijitalleşme önümüzü açıyor”
Hizmet İhracatçıları Birliği İnovasyon Başkanı İlhan Bağören, Türk bankacılık ve sigorta sektörlerinin dünya liderlerden olduklarını aktararak “Maalesef, bu geçmişte böyle değildi. Ancak dijitalleşme sayesinde bugünlere geldik. Son bir yıl içinde buraya üç kez geldik ve Azerbaycan’la sık sık fikir alışverişi yaparak yenilikler yapıyoruz” açıklamalarında bulundu.
“İlerlemenin teminatı sigortadır”
Konuşmasında sigortanın ilerlemenin teminatı olduğuna vurgu yapan Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, “Buradaki temel görevimiz 100 yıllık sigorta sektöründeki deneyimimizi Azerbaycan’la paylaşmak ve Azerbaycan sigorta sektörünün dijital dönüşüm sürecinde onlara destek olmak” ifadelerini kullandı.
“Azerbaycan ekonomisi yeni bir gelişim aşamasında”
Azerbaycan Merkez Bankası Baş Direktörü Ziya Aliyev, zirvede gerçekleştirdiği “Azerbaycan Sigorta Piyasasını Tanıyalım” başlıklı sunumunda, son 20 yılda Azerbaycan ekonomisinin önemli bir gelişim aşamasından geçtiğini söyleyerek “Bu dönemde toplumun refahı önemli ölçüde artmış, ülkenin fiziksel ve teknolojik altyapısı modernleşmiş ve ekonomik ortam istikrarlı bir şekilde gelişmiştir. Bu durum, Azerbaycan’ın bölgedeki güçlü ve stratejik bir aktör olarak konumlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Devlet başkanının vizyoner ve başarılı dış ve iç politikasının mantıklı sonucu olarak ülkemizin toprak bütünlüğü sağlanmış, yüz binlerce insanın doğum yerlerine geri dönmesi için imkanlar oluşturulmuştur. Azerbaycan ekonomisi şu anda yeni bir gelişme aşamasına girmiştir. Bu dönemde özel sektörün girişimleri ve devlet-özel sektör iş birliği ekonomik büyümenin temel itici gücü olarak ortaya çıkmaktadır” dedi.
“Sigorta pazarının gelişimi Merkez Bankası’nın dikkat odağıdır”
Yeni ekonomik kalkınma aşamasında, vatandaşların ve işletmelerin maddi refahlarının korunmasının sigorta pazarının gelişimini temel önceliklerden biri haline getirdiğini belirten Aliyev, “Sigorta pazarının gelişimiyle ilgili önemli projelerin hayata geçirilmesi Merkez Bankası’nın dikkat odağıdır. Geçmişte sigortacıların mali dayanıklılığının güçlendirilmesi için sektörün risklerinin düzenlenmesi çerçevesi geliştirilmiştir. Ayrıca sigortalıların korunması ve sigortaya halkın güveninin artırılması için önemli kurumsal önlemler alınmıştır. Bu süre zarfında sigorta hizmetlerinin altyapısının iyileştirilmesine, mesleki personel eğitimine önemli ölçüde dikkat edilmiş, toplumda sigorta kültürünün yükseltilmesi için geniş kapsamlı eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Merkez Bankası şu anda sigorta sektörünün dijital dönüşümünü desteklemek amacıyla yeni düzenleyici çerçeve oluşturmuştur. Tarafımızdan 2024 yılının 31 Ocak tarihinde “Özel Düzenleme Rejiminin Uygulanması Kuralı” onaylanarak “fintech”lerin faaliyetlerinin hukuki altyapısı oluşturulmuştur. İnanıyorum ki özel düzenleme rejimi aracılığıyla “fintech”lerin ayrılmaz bir parçası olan “insurtech”lerin faaliyetine ivme kazandıracağız” diye konuştu.
Türkiye, sigorta alanında ana ortağımız”
“Diğer alanlarda olduğu gibi, sigorta alanında da kardeş Türkiye ana ortağımızdır” diyen Aliyev, sözlerine şöyle devam etti: “Azerbaycan Merkez Bankası ve sigorta pazarının katılımcıları Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sigorta Bilgi Merkezi, Afet Sigortası Kurumu, Türkiye Sigorta Birliği, Türkiye Sigorta Enstitüsü ve diğer kardeş Türkiye kuruluşları ile aktif iş birliği yapmaktadır. Bizim sigorta sektöründe yeterli miktarda sermaye var. Bu da bize ani veya sistemli şoklara karşı dayanıklılık sağlar.”