Axa Sigorta’nın Galatasaray Üniversitesi ve Institut du Bosphore işbirliği ile birlikte hazırladığı COVID-19 Pandemisi ve Akıl Sağlığı Raporu’na göreinsanların yarısı depresif bozukluk yaşıyor.
Axa Sigorta, pandemi sürecinde uygulanan kapanma, kısıtlama ve sosyal mesafe ile değişen yaşam biçiminin insanlar üzerindeki psikolojik etkisini anlamak üzere Galatasaray Üniversitesi’nin bilimsel katkısı ve Institut du Bosphore işbirliği ile COVID-19 Pandemisi ve Akıl Sağlığı “Beyaz Yaka Çalışanların ve Gençlerin Yutum ve Davranışlarına İlişkin Araştırma Bulguları” raporunu yayınladı. Pandemiyle yaşamın yaşlıların, gençlerin ve çalışan nüfusun akıl sağlığını nasıl olumsuz etkilediğine dair dikkat çekici veriler sunan raporda profesyonel destek almak için terapiye gidenlerin oranının yüzde 17 olduğu belirtildi. Rapora göre kendisinin veya sevdiği birinin hastalanması korkusu, okul ve iş hayatındaki değişimler, sosyal temasın azalması insanların kaygı duymasına sebep olurken, her iki kişiden biri de depresif bozukluk ve uyku bozukluğu yaşıyor. Salgın süreci insanların genelinde stres, kaygı, korku, endişe, yalnızlık, sıkışmışlık ve umutsuzluk gibi duyguları tetiklerken akıl sağlığını tehdit eden risklerin öngörülmesi büyük önem taşıyor.
TSS ile psikolojik destek alma imkanı
İnsanlığın Gelişimi Adına İnsanlar İçin Önemli Olanı Koruma vizyonuyla salgının akıl sağlığı üzerindeki olumsuz etkisine çözüm sunmak için müşterilerine psikolojik destek vermek için çalışmalarına devam eden Axa Sigorta, Bireysel Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ürünü ile müşterilerinin zihinsel sağlığı için yılda bir defa ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti sunuyor. Müşteri talebine göre yüz yüze veya dijital ortamda gerçekleştirilebilen danışmaya devam edilmesi halinde diğer seanslarda yüzde 40’a varan indirim de uygulanıyor.
Online danışma fırsatı
Yeni nesil mobil uygulaması AXAFit’te yer alan iyi yaşam ve esenliğe dair bölümlerden tüm AXA Sigorta müşterileri yararlanabiliyor. Zihinsel sağlıklarına destek olacak spor, su tüketimi, sağlıklı beslenme gibi rutinler oluşturmak için mobil asistandan faydalanan müşteriler, AXAFit uygulaması içinde yer alan ‘Doktora Yaz’ aracılığıyla psikiyatri, uyku bozukluğu gibi zihinsel sağlığa destek olan konularda da uzmanlara danışma fırsatı buluyor. AXA Sigorta, AXA Doktor Danışma Hattı, Online İkinci Tıbbi Görüş, AXA Bağımsız Yaşam Hattı ile de değer yaratmak ve müşterilerinin bütünsel sağlıkları için hizmetlerini geliştiriyor.
İnsanlar için değerli olanı korumak için çalışıyoruz
Hem dünyanın hem de insanların ihtiyaçlarının hızla değiştiğini söyleyen AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, “Değişmeyen tek şey insanlar için değerli olanı korumak vizyonuyla attığımız adımlar, farklı şekillerde ifade etmiş olsak da AXA Sigorta olarak 130 yıldır yaptıklarımızın temelinde bu anlayış var. Sağlığımız şüphesiz koruma altına almamız gereken en değerli varlığımız. Pandemi bunu bizlere bir kere daha ve çok sancılı bir şekilde hatırlattı. Galatasaray Üniversitesi ve Institut du Bosphore iş birliği ile hazırladığımız raporda da salgın sürecinde her iki insandan birinin depresif bozukluk yaşadığını dile getirmesi, bu değeri korumak için nasıl adımlar atılması gerektiğini çok net bir şekilde gösteriyor. AXA Sigorta olarak müşterilerimizin bedensel, ruhsal ve zihinsel sağlığın dengelenmesi için değer yaratıyor, pandeminin değiştirdiği yaşam biçiminin akıl sağlığına olan etkisi ve risklerini öngörerek çözümler üretmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.
Raporun öne çıkan verileri şöyle…
GFK Türkiye tarafından 520’si kadın, 780’i erkek 1300 kişi ile yüz yüze gerçekleştirilen araştırma sonrasında, Galatasaray Üniversitesinden Doç. Dr. Feyza Ak Akyol ve Araştırma Görevlisi İpek Boldağ tarafından bilimsel çalışması tamamlanan “COVID-19 Pandemisi ve Akıl Sağlığı Raporu”ndan öne çıkan veriler şöyle:
- Sosyal temasın azalması pandeminin başa çıkılması en zor etkisi olarak ifade ediliyor.
- Beyaz yakaların yüzde 82’si ailesinin sağlığı için, yüzde 73’ü kendilerinin virüs kapma riski için endişe duyuyor.
- İnsanların yüzde 61’i gergin, yüzde 67’si stresli, yüzde 46’sı da yaşama karşı ilgisiz olduğunu belirtiyor.
- İnsanların yüzde 18’i sözel, yüzde 12’si ise fiziksel şiddete maruz kalıyor.
- Her iki gençten biri pandeminin zihinsel sağlığını olumsuz etkileyen ve yıpratan bir etkisi olduğunu bildiriyor.
- COVID-19 salgını sürecinde kendisine ve ailesine iyi baktığını düşünenlerin oranı yüzde 56.
- Akıl sağlığını korumak için terapiye gidenlerin oranı yüzde 17 iken akıl sağlığını korumak adına kendine daha çok vakit ayırmayı tercih edenler ise yüzde 69.
- Gençlerin yarısı kendini üzgün, depresif ve çaresiz hissettiğini, uyumakta zorlandığını ve iştahsızlık yaşadığını ifade ediyor.
Raporu detaylı incelemek için Axa Sigorta internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.