CEO’luk görevini 1 Nisan’da Yavuz Ölken’e devredecek Axa Sigorta CEO’su Guillaume Lejeune, 1 yılını dolduracak trafikte tavan fiyat uygulamasının tüm bilançoları olumsuz etkilediğini belirterek, “Sektörde umarım, böyle sapmalar olmaz; yine böyle bir sapma olursa sektör için kötü olur” dedi.
ALP SÜER / SİGORTAMEDYA
Axa Sigorta CEO’su Guillaume Lejeune’nin, Axa Global RE CEO’luğuna atanmasının ardından, CEO’luk görevine (1 Nisan’dan itibaren) Yavuz Ölken’in getirildiği Axa Sigorta yeni bir döneme girdi. 1 Nisan’da Ölken’in Lejeune’den bayrağı devralacağı şirket, yeni dönemde de iddialı hedeflere sahip. Axa Sigorta’nın 2017 yılı performansı ve 2018 yılı hedefleri, dün düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Axa Sigorta CEO’su Guillaume Lejeune, Axa Sigorta Başkan ve İcra Kurulu Üyesi Christophe Knaup ve Axa Sigorta Teknik ve Bilgi Teknolojileri Başkanı Yavuz Ölken’in katıldığı toplantıda basın mensuplarından gelen sorular yanıtlandı.
Toplantıya damgasını vuran konuların başında trafik sigortasında 1 yıla yakın bir süredir uygulanan ‘tavan fiyat’ ve riskli sürücüler için getirilen ‘havuz sistemi’ geldi. Tavan fiyat uygulamasının, Axa dahil sektördeki şirketlerin bilançolarını olumsuz etkilediği vurgulanırken, söz konusu uygulamanın etkilerinin 2018 yılında da görüleceğine dikkat çekildi. Guillaume Lejeune, konuyla ilgili olarak, “Sektörde umarım, böyle sapmalar olmaz; yine böyle bir sapma olursa sektör için kötü olur” dedi. Lejeune, 2018 ve sonrası yıllarda trafik sigortalarında daha normalleşmiş bir sürecin hedeflenebileceğini söyledi.
2018’de % 15 büyüme hedeflendi
Toplantıda, Axa’nın önümüzdeki dönemdeki hedefleri de paylaşıldı. Axa yöneticilerinin verdiği bilgilere göre, dengeli portföy, sürdürülebilir, kârlı büyüme önümüzdeki dönemde de sürecek. Trafik sigortasında pazar payını yüzde 7-8’li seviyelere düşüren şirket, trafik dışında dengeli büyümeyi sürdürecek. ‘Telematikli kasko’ gibi yeni ürünlerin, portföydeki payı artacak, teknolojiye, (giydirilebilir teknolojiye de özellikle dikkat çekildi) inovasyona ve insan kaynağına yatırımlar artacak. Marka algısının pekişmesi için iletişim çalışmaları sürecek. Müşteri odaklı hareket edilecek; müşteriler için iyi bir çözüm ortağı olunacak. Toplantıda Axa Sigorta’nın 2018 yılı büyüme hedefinin ise yüzde 15 olduğu açıklandı.
Trafik hariç 170 milyon TL kar
Toplantıda Axa’nın 2017 yılı performansı da değerlendirildi. Axa’nın, 2017’yi sürdürülebilir güçlü bir performansla tamamladığı vurgulanırken, şirketin hayat dışı branşta trafik sigortaları hariç tutulduğunda yaklaşık 170 milyon TL net faaliyet kârı elde etiği kaydedildi. Axa’nın 2017 yılı finansal sonuçları hakkında kamuoyunu bilgilendiren Christophe Knaup, 2017’de şirketin bilançosunu ve rezevleri güçlendirmeye önem verdiklerini söyledi. Knaup, geçen yıl trafik sigortalarında uygulanmaya başlanan tavan fiyat uygulamasından doğan yükümlülüklerinin yanı sıra geçmiş yıllardan gelen ve 2016 bilanço dip notlarında da yer alan rezerv yükümlülüklerini 2017 yılında tek seferde gerçekleştirme kararı almasından dolayı sadece trafik branşında yaklaşık 505 milyon zarar ettiklerini söyledi.
‘Ayrılırken içim buruk’
Toplantıda, Guillaume Lejeune’nin yeni görevi nedeniyle Türkiye’den ayrılacak olması nedeniyle duygulu anlar da yaşandı. Öncelikle, 3 yıldır Türkiye’de olmaktan çok mutlu olduğunu dile getiren Lejeune, “Ayrılırken içim biraz buruk” dedi. Kurumsal şirketlerde ‘devamlılığın’da esas olduğunun altını çizen Lejeune, şirketleri yaşayan bir organizmaya benzetti. Lejeune, Axa Sigorta’da Yönetim Kurulu üyeliğinin devam edeceğini ve ülkemize gelip gitmeyi sürdüreceğini söyledi.
Trafik zarar ederken sektör liderliği önemli değil
Sigortamedya olarak takip ettiğim toplantının ardından Axa Sigorta’da Genel Müdürlük görevine hazırlanan Yavuz Ölken’le de kısa bir sohbet imkanı buldum. Ölken’e yeni dönemde Axa’nın geçmiş yıllarda olduğu gibi hayat dışı sektör liderliğini hedefleyip hedeflemediğini sordum. Ölken, öncelikle sektörde 5 yıl önceki koşullarla günümüzdeki koşulların farklı olduğuna dikkat çekiyor.
Trafik sigortalarından sektörün zarar ettiği bir ortamda sektör liderliğinin çok da anlamlı olmadığını belirten Ölken, Axa için önemli olanın sürdürülebilir, kârlı büyüme olduğunu söylüyor. Ölken, trafik dışında kasko, yangın ve doğal afetlerde sektör lideri olduklarını vurguluyor. Telematikli kasko konusunda da bilgiler aldığım Ölken, dün ilk poliçeyi kestikleri ürünün geçmişte sektörde bazı şirketlerin piyasaya sunduğu ürünlerden farklı yönünün sigortalının aracına cihaz takılmasının yanında, müşteri davranışlarının da yakından takip edilmesi olduğunu söylüyor. Ölken’in toplantıda da verdiği bilgilere göre, söz konusu ürün iyi sürücü-kötü sürücü ayrımının yapılmasında etkili olacak. Bu durum iyi sürücülere primlerinde yaklaşık yüzde 20-25 indirim olarak yansıyacak.
Rakamlarla 2017’de Axa…
- Axa hayat dışı branşta trafik sigortaları hariç, yaklaşık 170 milyon TL net faaliyet kârı elde etti,.
- Özkaynak kârlılığı yüzde 27 olarak gerçekleşti.
- Toplam pazar payı yüzde 7,3 oldu.
- Emeklilik & hayat tarafında yüzde 52 büyüdü.
- Emeklilik & hayat tarafında yönettiği varlıkların toplamı 383 milyon TL’ye ulaşan Axa’nın bu alandaki toplam net kârı ise 7 milyon TL oldu.
- Axa, global sonuçlara göre de 6.2 milyar euro net kârla tarihinin en yüksek rakamına ulaştı.