22 Aralık 2024, Pazar
spot_img

Avustralya’daki yangınlarda milyonlarca dolarlık maddi hasar

Avustralya’da aylardır devam eden yangın küresel ısınmayı bir kez daha gözler önüne serdi. Hayatımız Sigortası Dergisi yazarlarından Mustafa Nazlıer, iklim bilimcilerin yangınların iklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın etkileri olduğu konusunda hem fikir olduğunu söylüyor.

Avustralya‘da etkili olan yangınların maddi zararının milyonlarca dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu yangın aynı zamanda küresel ısınmanın önemini de gözler önüne serdi.

Hayatımız Sigortalı Dergisi Yazarı, yangın uzmanı Eksper Mustafa Nazlıer, iklim bilimcilerin yangınların iklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın etkileri olduğu konusunda hem fikir olduğunu söylüyor. Nazlıer’in görüşleri şöyle:

Hayatımız Sigortalı Dergisi Yazarı, yangın uzmanı Eksper Mustafa Nazlıer

“Bu konuda araştırma yapan ve çalışan bilim insanları var. Konuya ilgi duyan Kanada Alberta Üniversitesi’nden Mike Flannigan, orman yangınlarının aslında normal olduğunu ve yeni ekosistemin bir parçası olduğunu ifade ettikten sonra ekliyor:”

“Bazı çam ağaçları tohumlarını bırakmak için ısıya ihtiyaç duyar. Ama problem, yangınların ne kadar hızlı yayıldığı. Kısmen ağaçların üremesini sağlayan sıcaklık artık onları yok ediyor ve bunun nedeni tartışmasız iklim değişikliği. 30 yıldır iklim değişikliği ve yangınlar konusunda araştırma yapan Flannigan’a göre küresel bir şekilde sıcaklıklar artıkça kurak mevsimlerin süresi artıyor, buna karşılık yağış mevsiminin süresi azalıyor.” 

“Jet rüzgârlarının enerjisini kutup alanları ve ekvatordan aldığını ifade eden Flannigan, ‘Yaşanan sıcaklık artışı nedeniyle yağmurlar azalıyor. Kutuplarla ve ekvatordaki sıcaklık farkı düştükçe jet rüzgârları havada durgunluk yaratıyor. Yağmurlu bölgelerde sellere, sıcak bölgelerde kuraklığa neden oluyor’ demekte.”

Fosil yakıt kullanımı azaltılmalı

“Sibirya’dan Cezayir’e kadar her yerde rekor seviyede sıcaklık oranlarının kaydedildiğini söyleyen Flannigan birçok yerde eskiye nazaran daha çok sel felaketi ve orman yangınları yaşandığını , artarak devam edeceğini bildirirken de ekliyor   ‘Ya fosil yakıt kullanımını acil bir şekilde olabildiğince azaltırız ya da dünyayı kül etmeye devam ederiz’ diyor.” 

“Oxford Üniversitesi Çevre Değişim Enstitüsü görevlisi Friederike Otto’nun görüşlerine yer verilen  haberde “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) iklim değişikliğine bağlı olarak sıcaklık artışının 2030 ile 2050 yılları arasında dünya çapında 38 bin fazladan ölüme neden olacağını öngörüyor.”

Avustralya’daki yangınla ilgili açıklama yapan Avustralya Sigorta Konseyi ise, yangından zarar görenler tarafından yaklaşık 9 bin başvuru yapıldığını açıkladı. Açıklamaya göre, felaketin yol açtığı zararın 700 milyon Avustralya doları (yaklaşık 482 milyon dolar) civarında olduğu ve bu miktarın artabileceği tahmin ediliyor.

Avustralya hükümeti  tarafından yapılan açıklamada, yangın bölgesindekiler için yaklaşık 2 milyon Avustralya doları (1 milyon 375 ABD doları) tutarında yardım sağlanacağı belirtilmişti.

Yangınla mücadele sürüyor

Yağan yağmurlar ve hava sıcaklığının düşmesi ülkenin güney doğusunda etkili olan yangınlarla mücadeleyi kolaylaştırmasına rağmen; Cuma gününden itibaren sıcaklığın yine 40 dereceyi aşacağı ve yangın tehlikesinin artacağı tahmin ediliyor.

Yeni Güney Galler eyaletinin İtfaiye Müdürü Shane Fitzsimmons; yağan yağmurlar ve hava sıcaklığını düşmesi ile yangınla mücadele için “daha uygun” koşulların oluştuğunu söyledi. Fitzsimmons, yangınların söndürülmesi için mücadele eden 2 bin 600’den fazla kişinin, yangın tehlikesinin artmasının beklendiği Cuma gününe hazırlık yaptığını da sözlerine ekledi.

Ülkede ormanlık ve çalılık alanlarda başlayan ve yayılan yangınların aylarca sürmesinden endişe ediliyor. Yeni Güney Galler ile Victoria eyaletlerinde ilerleyen yangınların birleşerek büyük bir yangın oluşturmasından da kaygı duyuluyor.

Eylül ayında başlayan yangınlar can ve mal kaybına yol açıyor. Yangınlar sonucu en az 25 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 10 milyon hektar alan yandı, 2 bin kadar ev kül oldu. Yangınlar nedeniyle binlerce kişi evsiz kalırken, halen birçok bölgede elektrik dağıtımında; iletişimde ve bazı bölgelerde de içme suyu sağlanmasında sıkıntı yaşanıyor. Yangın sonucu 500 milyon kadar hayvanın da telef olduğu tahmin ediliyor.

Erişim sağlanamayan sahil kenti Mallacoota’da hâlâ yüzlerce kişi gemilerle kurtarılmayı bekliyor. Victoria eyaletindeki kentte yangınlardan kaçan yaklaşık 4 bin kişi geçen hafta sahile sığınmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER