Avrupa Birliği Toplumsal Cinsiyet Yönergesi, Avrupalı kadınların hayat sigortası ödemelerinin belirgin biçimde artmasına neden oldu. 2012 yılında yürürlüğe giren AB Toplumsal Cinsiyet Yönergesi’yle birlikte, Avrupa’da kadınlar, hayat sigortası için yüzde 20 daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldı. Sigorta şirketlerinin, sigorta primlerini belirlerken cinsiyet farklılıklarını bir değerlendirme unsuru olarak göremeyeceklerini düzenleyen AB Toplumsal Cinsiyet Yönergesi, 1 yıldan uzun süredir yürürlükte. İstatistiksel olarak erkeklere nazaran daha uzun yaşayan ve bu nedenle düşük primlerle hayat sigortalarından faydalanan kadınlar, yönergenin yürürlüğe girmesiyle birlikte daha fazla haya sigortası primi ödemek zorunda kaldılar.
Kadınlar daha fazla ödüyor
Lifesearch’ün araştırmasına göre, kadın ve erkeklerin geçen yıl hayat sigortalarına ödedikleri primlerde yüzde 20’lik bir artış gözlendiği ifade ediliyor. Hayat sigortası maliyetlerinde yaşanan değişiklikler arasında, 20 yaşında ve sigara bağımlısı bir kadının, 35 yıllık hayat sigortası poliçesini 91.000 pound’a yaptırdığı ve bunun yüzde 20.4 ile hayat sigortası primlerinde yaşanan en yüksek fark olduğu belirtiliyor. Araştırma, tüm kadınlar için olmasa da, özellikle genç yaştaki kadınların hayat sigortası poliçelerinde yaşanan artışlara dikkat çekiyor.
Erkeklerin ödediği primler düşüyor
Tahmin edileceği üzere, yeni yönetmelikle birlikte, erkeklerin hayat sigortaları için ödediği primler ise düşüş eğiliminde. Lifesearch’ün araştırması, erkeklerin hayat sigortası için ödediği primlerde yaşanan düşüşün yüzde 20’ler düzeyinde olduğunu gösteriyor. Uzmanlar ise, hayat sigortalarında kadınlara özel gerçekleşen bu artışın yavaş yavaş düzelmeye başladığını belirtiyor. money.aol.co.uk