22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

“Deprem sigortasında penetrasyon yüzde 100 olmalı”

Bireylerin deprem olmadan önce de deprem sigortası yaptırması gerektiğini belirten Güneş Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, “Türkiye gibi bir ülke için deprem sigortasında penetrasyon oranı yüzde 100 olmalı” diyor.

SİGORTAMEDYA / ALP SÜER

Geçen günlerde, İstanbul-Silivri’de meydana gelen 5.8 şiddetindeki deprem, yürekleri ağızlara getirirken, deprem gerçeğini de hepimize bir kez daha hatırlattı. Her şiddetli deprem sonrasında olduğu gibi bireylerin Zorunlu Deprem Sigortası’na (DASK) talebi artarken, sadece depremin olduğu gün poliçe adedinin yüzde 30 arttığı kaydedildi. Depremden 1 gün sonra, 27 Eylül’de basın mensubu arkadaşlarla birlikte Güneş Sigorta Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Adayı Atilla Benli ile bir sohbet toplantısında bir araya geldik. Birlik genel seçimleri ve sektörle ilgili güncel konular dışında, sohbete doğal olarak deprem sigortası da damgasını vurdu. Vatandaşları uyaran ve deprem olmadan önce de konutları için deprem sigortası yaptırmaları gerektiğini belirten Benli, Türkiye gibi bir ülke için deprem sigortasında penetrasyon (sigortalılık) oranının yüzde 100 olması gerektiğini vurguluyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun da (DASK) çok önemli bir kurum olduğunu ifade eden Benli, “DASK, İstanbul ya da Türkiye’nin herhangi bir yerinde olacak depremin ekonomiye vereceği zararı ciddi bir şekilde önleyecek yapı. Çok büyük bir teminat birikmiş durumda. Bundan sonra daha da ilerletmek, penetrasyon oranını artırmak lâzım” diyor. DASK verilerine göre, Türkiye genelinde yürürlükteki poliçe adedi 9.2 milyon, sigortalılık oranı ise yüzde 52.5 düzeyinde bulunuyor.

Birlik Başkanlığı’na hazırlanıyor

Benli, 3 Ekim’de gerçekleşecek, TSB Genel Kurulu’nda yapılacak başkanlık seçimi için de yoğun bir hazırlık içinde; şimdiye kadar başka bir aday çıkmadığı için tek aday durumunda. Yeni bir aday çıkmazsa, bu hafta Birlik Başkanı olarak seçilmesi bekleniyor. Sohbet sırasında, başkanlık konusunda yakın arkadaşlarının ve sektörün desteğini aldığını belirten Benli’nin konuşmasında bugüne kadar görev yapan tüm başkanların ‘güzel işler yaptığının’ altını çizerek, onların da hakkını teslim etmesi basın mensuplarının da ilgisini çekti. OSEM (Oto Yedek Parça ve Sertifikasyon Merkezi), Sigortacılık Bilgi Merkezi (SBM), bireysel emeklilik vb. konularda önceki dönemlerde epey yol alındığını vurgulayan Benli, Başkan seçilmesi durumunda da yapılanları daha da ileriye taşımayı amaçladığını söylüyor.

Önceliği gelişmeler belirleyecek 

“Peki, Benli Başkan seçilirse, hangi konuları ivedi olarak ele alacak?” Konu sıralamasında önceliğin biraz da TSB yönetimi önüne gelen gelişmelere ve sektöre bağlı olacağını belirten Benli, ivedilikte, sektörün ‘trafik sigortası’nda mevzuat değişikliği beklentisine dikkat çekiyor. Trafik sigortasında sorunların çözülmesi konusunda ‘havuz sistemi’nin sorunların çözümü konusunda yararlı olduğunu belirten Benli, bununla birlikte Trafik Sigortası Genel Şartları’nın yayımlanması gerektiğini söylüyor.

Fonların iyi yönetilmesi lâzım

Benli’nin ajandasındaki bir başka konu da, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) reform çalışmaları ve ‘kıdem tazminatı’ konusu. Benli, öncelikle çalışanların kıdem tazminatlarının BES’te değerlendirilmesinin, sistemin hedeflerine ulaşması açısından çok önemli olduğunu vurguluyor. Siyasi iradenin, bu konuda sıkı bir duruş gösterdiğini, sektör tarafında da çalışmaların sürdüğünü dile getiren Benli, “Bu konuda belirli kararlar alındıktan sonra biz de sektör olarak fonları iyi yönetmemiz; verilen fırsatın heba edilmemesi lazım” diyor. Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün, Ankara’dan İstanbul’a taşınmasının, sektörle daha yakın iletişim açısından çok iyi olduğunu ifade eden Benli, Türk Reasürans A.Ş.’nin kurulmasının da sektöre önemli katkı sağlayacağını ve reasürans kapasitesini artıracağını söylüyor.

Prim üretimi 15 milyar dolara yükselir 

Sohbet esnasında bir basın mensubunun, “Dünyada sigorta sektöründe toplam prim üretimi, 5 trilyon dolar, Türkiye’de ise yıllardır 10 milyar dolar. Bu, 15 milyar dolara yükselir mi?”    sorusunu, Benli, “Neden olmasın” diye yanıtladı. Türkiye’nin dünyada, gayrisafi milli hasıla bakımından 19’uncu, buna karşılık sigorta sektörü olarak 79’uncu sırada olduğunu hatırlatan Benli, ülkemizde sigorta sektöründe prim üretimin artmasının ancak, doğru ürünlerle ve bu ürünlerin öncelik sırasının belirlenip, iyi bir planlama ile mümkün olacağını söylüyor. Benli, söz konusu ürünler arasında da kefalet sigortası (surety), alacak sigortası, katılım sigortası gibi ürünlerin özellikle önemini vurguluyor. Benli, dağıtım kanalları konusunda sektörde rekabette geri kalmamak için şirketlerin dijital ve mobil kanallara da yatırım yapmasının önemli olduğuna dikkat çekiyor; bununla birlikte Güneş Sigorta’da olduğu gibi dağıtım kanallarının da dengeli olmasının gerekli olduğunu kaydediyor.

Birlik toplantılarına katılım daha fazla olmalı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Adayı Atilla Benli’nin sigorta şirketi yöneticilerine önemli mesajları var. Şirket yöneticilerinin Birlik toplantılarına katılımının sınırlı olduğunu vurgulayan Benli, “Türkiye’de 64 sigorta şirketi, yönetim komiteleriyle temsil ediliyor. Ancak, katılım çok az. Sadece eleştirmek doğru değil. Her paydaşın uzmanlık alanları doğrultusunda katkıda bulunması, her türlü iletişim aracı ile Birlik yönetimi ile mutlaka temasa geçmesi gerekli. Sadece komitelerin katılım sağladığı bir Birlik, potansiyelinin yüzde 20-25’ini kullanır.”

Başkan seçilirse ivedilikle 3 konu ile ilgilenecek

  • Trafik Sigortası Genel Şartları’nda değişiklik.
  • ‘Hekim mali mesuliyet’ sigortaları.
  • Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) kıdem tazminatı konusu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER