1 Mayıs 2024, Çarşamba
spot_img

Aracınızı afetten nasıl koruyacağınızı biliyor musunuz?

Sigortaladım.com tarafından gerçekleştirilen “doğal afetlerde sigorta bilinirliği” kamuoyu araştırmasına göre araç sahiplerinin yüzde 81’i, araçları afette zarar gördüğünde ne yapmaları gerektiğini bilmiyor.

Afetleri engellemek mümkün değil ancak yaşadığımız cağrafyaya uygun hareket etmek ve afetlere karşı bireysel olarak alabileceğimiz tüm tedbirleri almak, olası can ve mal kayıplarının sayısını aza indirmek için önemli. Bu anlamda, sigorta, koruyucu kalkan olarak en önemi araçlardan biri. Ne var ki son yaşanan deprem felaketi, sigorta konusundaki bilinç düzeyinin ne denli düşük olduğunu ortaya koydu.

Sigortaladım.com, yaşanan deprem felaketi sebebi ile oluşan kayıplardan sonra vatandaşların sigorta ürünleriyle ilgili farkındalığını sorgulamak amacıyla İstanbul Ekonomi Araştırma ile birlikte gerçekleştirdiği “doğal afetlerde sigorta bilinirliği” araştırması sonuçlarını açıkladı. Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası bilinirliğiyle ilgili dikkat çekici verilerin elde edildiği araştırma kapsamında 26 ilde 18-65 yaş arası kadın ve erkeklerden oluşan 2 bine yakın kişiyle anket gerçekleştirildi. 

Sigorta kapsamları bilinmiyor

Buna göre, katılımcıların yüzde 81’inin, araçları afette zarar gördüğünde ne yapmaları gerektiğini bilmedikleri anlaşıldı. Katılımcıların yüzde 44’ü Zorunlu Trafik Sigortası ile Kasko Sigortası arasındaki farkı bilmezken yüzde 29’u ise farkı bildiğini ama detaylara hakim olmadığını belirtti. Ankete katılanlardan yüzde 43’ü afetlerde zarar gören araçların sadece Kasko Sigortası’nın karşıladığının farkındayken yüzde 36’sı ise ne Zorunlu Trafik Sigortası ne de Kasko Sigortası’nın karşıladığını düşünüyor.

Toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarımız sürecek

Araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan sigortaladım.com Genel Müdür Yardımcısı Orçun Kızıltepe, deprem bölgesinde aracı hasar gören, Türkiye’nin farklı şehirlerinde deprem korkusu yaşayan vatandaşların, manevi ve maddi kayıpların dışında bir de bundan sonra ne olacağına dair kafa karışıklığı yaşadıklarını söyleyerek “Yaptığımız bu araştırmada; deprem ülkesinde yaşadığımız ve son yıllarda pek çok afetle karşılaştığımızı göz önünde bulundurursak tüm bu kayıplara karşı sigortanın öneminin yeterince kavranmadığını ve bilinmediğini gördük. Müşterilerimize özel trafik sigortası ile beraber alabilecekleri ihtiyari mali mesuliyet ürününü de ayrıca satın alabilecekleri bir yapı kurduk.Bu sayede müşterilerimiz karşı tarafa verdikleri olası hasar durumlarında kendilerini 2.5 milyon TL’ye kadar güvence altına alabilecekler. sigortaladım.com’da slogan olarak ‘Sigortana İyi Bak’ diyoruz. Çünkü tüketici, sigortaladım.com’da her sorusuna cevap almanın yanı sıra aklına gelmeyen ya da bilmediği teminat detayları, ürün, fiyat gibi tüm bilgilere de ulaşabiliyor. Kullanıcılarımıza sigortayla ilgili en doğru bilgileri sağlamaya, toplumu daha fazla bilinçlendirmeye ve sektörü geliştirmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi. 

Zorunlu trafik sigortası ve kasko arasındaki fark ne?

Trafiğe çıkacak olan tüm motorlu araç sahiplerinin yaptırmakla yükümlü olduğu bir araç sigortası olan zorunlu trafik sigortası, olası bir kazada, karşı tarafın araç sahibinde veya aracında oluşabilecek hasarları güvence altına alıyor. Maddi hasarların giderilmesi noktasında etkili bir çözüm olarak değerlendirilen zorunlu trafik sigortası ile ciddi kayıpların önüne geçiliyor.

Afetler de dahil aracın yanma, çarpma, çarpılma, çalınma veya üçüncü kişilerin verdiği zararlara karşı koruma altına alabilen kasko sigortası ise isteğe bağlı olarak yapılıyor. Sıfır veya ikinci el araçlara yapılabilen bu sigorta, olası bir kaza durumunda veya araç park halindeyken meydana gelebilecek hasarlar sebebi ile araç ve dolaylı olarak kullanıcıya güvence sağlıyor. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından kasko sigortası, dar kasko sigortası, genişletilmiş kasko sigortası ve tam kasko sigortasıdır olarak belirlenen 4 temel kasko sigortası bulunuyor. Kasko türlerinin kapsamı, kasko sigortasının ana teminatlarına göre belirleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER