23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Araç anahtarı kaybolursa ne olur?

Araç anahtarının kaybolması çoğu sürücünün başına gelen talihsiz bir olay. Peki araba anahtarı kaybolursa ne yapılmalı? Ouick Sigorta bloğunda bu konuda önemli bilgiler veriyor.

Yeni bir araba alındığında kullanıcıya biri yedek olmak üzere iki anahtar teslim edilir. Burada önemli olan yedek anahtarı nerede sakladığınız. Sürücüler genellikle yedek anahtarı torpido gözünde saklarlar. Ne yazık ki bu durumda aracın anahtarı kaybolduğunda pek bir anlam ifade etmeyebilir. Bu durumda yeni bir anahtara ihtiyacınız olabilir.

Araba anahtarınız kaybolduğunda yapmanız gerekenleri, yeni bir anahtar yaptırırken dikkat etmeniz gerekenleri ve araç anahtarının kaskoya dahil olup olmadığını bu yazıda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Anahtarın kaybolması durumunda neler yapılabilir?

Araba anahtarının kaybolması durumunda yapabileceğiniz birkaç seçenek bulunuyor. Bu seçenekler de aracın anahtarının sizin tarafından kaybedilmesine, araç anahtarının çalınmasına, yedek anahtarın olup olmadığına ve aracın modeline göre değişiklik gösteriyor. Bu seçenekler ise genel olarak yerinde anahtar yapan bir oto anahtarcıyı çağırmak, aracı oto anahtarcıya çekmek ya da arabanın anahtarını yetkili serviste yaptırmak.

Eğer aracınız eski bir modelse ve yedek anahtarınız yoksa bulunduğunuz yere oto anahtarcı çağırabilirsiniz. Gelen kişi aracınızın kilit yuvalarına göre yeni bir anahtar yaparak sizi bu durumdan kurtulabilir. Eğer yerinde anahtar yapan bir oto anahtarcı bulamazsanız bir çekici çağırarak aracınızı oto tamirciye çekerek burada anahtar yaptırma işlemini yapabilirsiniz. Araç anahtarı kaybolmuş ve yedek anahtarınız da araç içinde ise oto tamircinin sadece kapıları açması durumu çözecektir.

Otomobil hırsızlığının önüne geçmek için geliştirilen immobilizer sistemi genellikle yeni model otomobillerde bulunuyor. İmmobilizer sistemine sahip bir aracınız varsa ve arabanızın anahtarını kaybettiyseniz bu durumda oto anahtarcı yardımcı olamayabilir. Oto anahtarcının hazırladığı anahtarın aracın anahtarı ile bağlantı kurması lazım. Eğer immobilizer anahtarın koduna ulaşamıyorsa araca yeni bir kod tanımlanması gerekebilir ya da tüm kapıların anahtarını değiştirmekte fayda var.

Anahtar yaptırmanın artı ve eksileri

1990’lı yılların sonunda özellikle düz kontak benzeri yollarla yapılan hırsızlıkları engellemek için geliştirilen immobilizer sistemi aracınıza bir anahtar kodu tanımlanması gerektirir. Araç anahtarınızı kaybetmeniz durumunda oto anahtarcı çağırmak size birçok avantaj sağlayabilir. Örneğin oto anahtarcı bulunduğunuz yere gelerek size yeni bir anahtar sağlayabilir. Bu da size zaman kazandıracaktır. Aynı zamanda çekiciye ücret ödemenize gerek kalmayacağı için daha az maliyetli olacaktır. Bunun yanında bazı oto anahtarcılar araca ait eski anahtar kodlarını da silebilir. Bu gibi durumlarda şase numaranızı yanında bulundurmanızda fayda var. Oto anahtarcı yetkili servislerde olduğu gibi anahtarı kod üzerinden keserek hazırlayabilir. Oto anahtarcıda anahtar yaptırmanın eskileri ise bazen yeterli bilgi ve donanıma sahip olmamaları. Oto anahtarcıların bilgi ve donanımları modele göre değişiklik gösterebilir. Özellikle üst model ve çok özellikli araçlar için anahtar yapma bilgisine sahip olmayabilirler.

Yetkili serviste anahtar yaptırırken ise böyle bir şüpheniz olmaz. Yetkili serviste arabanızın anahtarı kesinlikle bulunur yani size sıfırdan bir anahtar hazırlamalarına gerek kalmaz. Ayrıca anahtarı programlamak ve kesmek için yeterli bilgi ve donanıma, hangi model olursa olsun, sahiptir. Yalnız yetkili servis aracınızın anahtarını çoğunlukla yurt dışındaki şubelerden getirir. Bu yüzden anahtarın size ulaşması oto anahtarcıya göre daha uzun sürecektir. Ayrıca aracı yetkili servise götürmek için çekici maliyeti de olacaktır. Bunun yanında anahtarın da yurt dışından geldiğini hesaba katarsak yetkili serviste anahtar yaptırmak size daha maliyetli gelebilir.

Araç anahtarının kaybolması kasko kapsamında mı?

“Araç anahtarımı kasko kapsamında yaptırabilir miyim?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Araç anahtarının kaybolmasını kasko kapsamında olup olmadığı yaptırdığınız poliçeye göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden poliçenizi kabul etmeden önce neyin ana teminata; neyin ek teminata dahil olduğunu iyice araştırmalısınız. Sorularınızı sigorta şirketine iletmelisiniz.

Bununla birlikte Kasko Sigortası Genel Şartlarının “A4. Ek Sözleşme ile Teminat Kapsamına Dahil Edilebilecek Zararlar” başlıklı 4.11’inci maddesine göre ek sözleşmede belirtildiği takdirde araç anahtarının çalınması veya çalınmaya teşebbüsü sonucu ortaya çıkacak hasarlar poliçe kapsamına dahil edilebilir.

Örneğin araç anahtarının kapalı bir ortamda bulunurken şiddet uygulanarak arabaya girilmesi, araç anahtarının gasp veya hırsızlık gibi yollarla başkasının eline geçmesi ve sonuç olarak aracın çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu oluşan hasarlar kasko kapsamına dahil edilebilir. Bunun yanında araç anahtarının kaybolması veya çalınması sonucu aracın kilit sisteminin hırsızlar tarafından hasara uğraması da poliçe kapsamına alınabilir.

Bazı durumlar ise sigorta şirketlerine ve poliçeye göre değişiklik gösterse de çoğunlukla kasko kapsamında değerlendirilmez. Örneğin araba anahtarının aracın üzerinde bırakılması sonucu hırsızlığa uğraması, anahtarların şiddet ve güç kullanmadan ele geçirilmesi sonucu oluşan hasarlar, araç anahtarlarının bir kişiye emanet edilmesi sonucu çalınması kasko kapsamına dahil edilmeyebilir. Bunun yanında sigorta sahibinin algı kaybı yaşayarak arabanın anahtarının kaybetmesi ya da çalınması da teminat içinde değerlendirilmeyebilir.
Ayrıca eğer araç anahtarı araç çalışırken ya da durduğu sırada çalınmışsa ve poliçede buna uygun bir madde yoksa sigorta dışında tutulacaktır. Bazı sigorta şirketleri ise otopark çalışanlarına teslim edilen araç anahtarlarının kaybını poliçeye dahil edebilir. Bu gibi durumlarda eğer otopark işletmesinin hırsızlık gibi durumlar için sigortası varsa teminatın tamamını karşılayabilirler. İşletmenin böyle bir sigortası yoksa yüzde 20 ya da farklı oranlarda muafiyet uygulayabilirler.

Kasko kapsamında anahtar yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler

● Öncelikle aracınızın anahtarının nasıl kaybolduğunu sigorta şirketini arayarak durumu bildirin. Sigorta şirketi, poliçenizdeki hususlara uygun olup olmadığını açıklayacaktır.
● Hasarın ek teminat mı yoksa ana teminat mı üzerinden ödeneceğini öğrenin.
● Sigorta şirketinin anahtar yapımı seçenekleri (Oto anahtarcı ya da yetkili servis) için sizi yönlendirmesini rica edin.
● Yaptırdığınız her işlemin detaylı faturasını edinin.
● Eğer hırsızlık gibi bir durum varsa polisten tutanak isteyin.
● Ayrıca yaptırdığınız işlemlerin hasar kaydını nasıl etkileyeceğini öğrenin.

Yedek anahtar olmadan kasko yaptırmak mümkün mü?

Yedek anahtar olmadan aracınıza kasko yaptırabilirsiniz ama bunu poliçe hazırlanmadan önce sigorta şirketine bildirmeniz lazım. Poliçenizi hazırlarken “araba anahtarının kaybolması ya da çalınması” hakkında bir madde eklerken sadece bir anahtara sahip olduğunuzu belirtmeniz önemli. Aksi takdirde araç anahtarının çalınması veya kaybolması durumunda sigorta hasarın sadece belli bir kısmını ödeyebilir.

Üstelik yedek anahtarınız olmadığını belirtmediğinizde ve bir kayıp yaşandığında aracınız için hasar kaydı oluşacaktır. Bunun yanında poliçenizin kapsamı dışında kalan durumlarda araç anahtarınızı kaybederseniz de aracınız için hasar kaydı oluşma ihtimali var. Tüm bunlar sigorta şirketine ve poliçe kapsamına göre değişiklik göstereceği için poliçenizi gözden geçirmenizde fayda var. Eğer araç alırken size yedek anahtar verilmediyse size verilmeyen anahtarın kodunu aracınızdan bir an önce sildirin. Ayrıca kasko yaptırmadan önce yeni bir yedek anahtar edinmekte de fayda var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER