Sigortamedya olarak son düzenlediğimiz, ‘Lise mezunları sigorta acentesi açabilsinler mi? anketine oldukça yoğun bir katılım oldu. ‘Hayır’ diyenlerin oranı yüzde 52, ‘evet’ diyenlerin oranı ise yüzde 48 oldu. Yorumlarda ortaya çıkan ortak sonuç ise ‘İşin ehli insanlar lise mezunu da olsa bu işi yapabilmeli’ oldu.
Sigortamedya düzenlediği anketlerle sektörün nabzını tutmaya devam ediyor. Katılımın oldukça yüksek olduğu Sigortamedya anketleri, özellikle sektör çalışanlarının ve yetkililerinin görüşlerini rahatlıkla ortaya koyduğu ortak bir platform olma yolunda hızla ilerliyor. Sigortamedya’nın son düzenlediği anketin konusu ise acenteleri yakından ilgilendiriyor. Sektörün de en çok tartıştığı konulardan biri olan ‘Lise mezunları acente açabilmeli mi?’ sorusu ile anketimizi geçtiğimiz haftalarda tüm sektörün yorum ve oylarına açtık.
Oldukça yoğun bir katılımın olduğu anketten çıkan sonuç aslında sektörü de ikiye böldü desek yanlış olmaz. 2 binin üzerinde oyun kullanıldığı ankette, ‘EVET’ ve ‘HAYIR’ı oylayanların oranları birbirine oldukça yakın. Buna göre ‘EVET’i seçerek lise mezunlarının da acentelik yapmasını isteyenlerin oranı 972 kişinin oyu ile yüzde 48 olarak gerçekleşirken, ‘HAYIR’ı seçip lise mezunlarının acentelik yapmasını istemeyenlerin oranı da 1060 oyla yüzde 52 olarak sonuçlandı. Yani her iki fikri savunanların da sayıları birbirine oldukça yakın olsa da sayı çoğunluğunu ‘Hayır’ diyenler oluşturdu.
Lise mezunları acente açabilmeli mi?
[graphs strips=”true”]
[graph title=”HAYIR” score=”52″ color=”#dd9933″]
[graph title=”EVET” score=”48″ color=”#1e73be”]
[/graphs]
Öte yandan ankete yoğun katılımın yanı sıra birbirinden ilginç yorumlarda yapıldı. Yorum bölümünde ‘evet’ diyenler özellikle bu işi bilen ama lise mezunu olduğu için sektörün içinden gelen insanların acente açamamasına tepki gösterirken, özellikle PTT, Turkcel ve Türk Telekom gibi kurumların bu işi yapmasına karşılar.
Çalınan haklarımızın iadesini istiyoruz
Bu konuda ‘evet’ olarak yapılan ilginç yorumlardan biri şöyle: “İçinde bulunduğumuz durum zamanında kimse acente açmasın diye düşünen bağnaz bir yönetimin eseridir. Ben 20 yıllık tecrübemle acente açamayacağım. PTT, Telekom, TÜV Türk kafasına göre her yere acente açacak. 2008 yılında 3-5 acente sahibinin yönetmelik adı altında çıkardıkları bu sistem aslında tamamen kimsenin acente açmaması tüm pazarın kendilerinin çevresinde olmasını istemelerinin ürünüdür. Yeni SAİK yönetiminden çalınan hakların iadesini istiyoruz.”
Ankete katılıp ‘hayır’ oyu verenlerin karşı çıktığı ortak nokta ise, ‘Biz boşuna mı üniversite okuduk. Önüne her gelen sigortacılık yapıyor” şeklinde oldu. Bu konuda ‘hayır’ olarak yapılan yorumlar arasında dikkat çeken bir görüş şöyle: “Yazık değil mi bize. Neden 4 yıl boyunca ailemizin maddi manevi desteği ile okuduğumuz üniversite bölümünde lise mezunu insanlarla aynı statüde yer alıyoruz. Niye emeklerimizi hiçe sayıyorsunuz. Sonra sektör neden bu durumda neden gelişmiyor diye dert yanıyorsunuz. Şansı lise mezunlarına ve sektörle ilgisi olmayan insanlara değil lisans mezunlarına verin hakkımızı yemeyin”
“2008’den sonra sektöre girenlerde üniversite şartı aransın”
Ankete yapılan yorumlardan birisi de aslında sektörün ortak görüşünü yansıtması açısından oldukça bilgilendirici ve özetleyici. Yorumda şu görüşlere yer verilmiş: “Lise mezunuyum. 2 yıl acentede çalışın bölge müdürlüğünde ise başladım. 20 yıl aralıksız bölgede teknik hasar satış kanalında imza yetkilisi olarak çalıştım. Zaman zamanda tahsilat kanalına destek oldum. Yeni başlayan acente ve çalışanlarına seminerler verdim. Üniversitesi bitirip bölgeye gelen çok stajyere işi öğrettim. Bu işi çok iyi bilmeme rağmen acente olamıyorum. İşe başladığımda okul şartı yoktu. İsteyen herkes acente veya ortağı olabiliyordu. Şu anda bile sigortanın s’sini bilmeyen acente ortakları var ve acente açabiliyorlar. Evet üniversite okuyanlara haksızlık olmasın. Ama bu şart 2008 sonrası bu sektöre girenler de aransın. 2008 öncesi sektörde en az 7-10 sene aralıksız sigortalı çalışanlara gerek kendi acentesinde müdürlük gerek yeni acente açma hakkı verilmeli. Deneyimli lise mezunları da en az 4 yıllık bitirenler kadar bu işi yapmayı hak ediyorlar. Kaldı ki PTT, Turkcell gibi kurumlar damdan düşme bu işi yaparak hak ediyorlarsa deneyimli lise mezunları da sonuna kadar hak ediyor.
“Mesleği tabana yayalım”
Öte yandan ankete yapılan bir diğer bilgilendirici yorum ise sigorta acentesi sahibi ve SAİK İstanbul Delegesi İsmail Küçükgümülcina’dan geldi. Gümülcina, konunun gündeme gelmesinden son derece memnun olduğunu belirterek, daha önce il delegesi olarak SAİK Başkanlığ’na konu ile ilgili bir dilekçe bile gönderdiğine dikkat çekti. Gümülcina, hem dilekçe hem de konu hakkında görüşlerini şöyle dile getirdi: “İçerisinde bulunduğumuz şartlar ve gelecek günlere istinaden gelen sinyaller yüzde 100 haklılığımı göstermekte. Sermaye karşısında KOBİ ve küçük esnaf denilen kitle eriyerek kayboluyor. Beraberinde istihdamı düşürmekte, tüketici mağduriyetlerini artırmaktadır. Yaşanan ekonomik daralmalar sonucu koca koca banka müdürleri dahi işletmelere birebir satış için gidiyor. Mesleği tabana yaymalıyız. Lise mezunları sigorta acenteliği yapmalıdır.”
Eczanelerde çalışan Kalfalar, belki Eczacı’dan daha çok Eczanelerde emek veriyorlar. Avukatlık Bürolarında çalışanlar Adliyelerde daha çok görüşüyorlar , dosyalar belki de onlara emanet.Ama kimse 15-20 yıl sonra ben neden Eczane açamıyorum. Neden Avukatlık yapamıyorum demiyor! Belki öyle çalışanlar varki ilgili meslek sahibinden daha ilgili & bilgili . Artık Üniversite Diploması bile bir mesleği icra etmeye yetmiyor! Daha başka başka sınavlar ve belgeler almak için fırın fırın ekmek yemek gerekiyor. Sigorta Acenteliği mesleğinin sahibi yok olduğu için ve şu anda bizi temsil eden ilgililerin durumu hafife almaları, itibarsızlaştırmaları normal! Kanaatimce Kökten zihniyet değişmesi Saygılarımla