2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

“Ormanın Gözleri” 245 bin hektar alanda yangınla mücadeleye devam ediyor 

Anadolu Sigorta tarafından orman varlıklarını korumak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirilen “Ormanın Gözleri” projesi devam ediyor. Geçen yıl kurulumu tamamlanan Adana’daki yangın kulesinin ardından 2023 yılında devreye alınan 4 yangın gözetleme kulesi ile birlikte 245 bin hektar alan gözetlenerek orman yangınlarıyla mücadeleye destek verilecek.

Anadolu Sigorta ve Orman Genel Müdürlüğü İş Birliğiyle Ormanın Gözleri projesi ikinci yılına girdi. 

Proje kapsamında yangına erken müdahalede hayati bir önemi bulunan gözetleme kulelerinin yenilenmesini ve yeni insansız yangın gözetleme kuleleri yapımını gerçekleştiren Anadolu Sigorta, 2022 yılının Aralık ayında Adana’da ilk kuleyi tamamlayarak hizmete almıştı. 

Bu yıl ise Muğla, Antalya, Çanakkale ve Adana’daki ikinci kule olmak üzere dört yeni gözetleme kulesi daha devreye alınacak. Bu sayede toplamda 245 bin hektar alan, hızlı haberleşme sistemi ve yüksek teknolojik donanımıyla toplam 5 kule tarafından 7/24 kesintisiz gözetlenerek orman yangınlarıyla mücadeleye destek olunacak.  

Ormanın Gözleri Projesi ile erken müdahaleye dikkat çekerek orman varlıklarının gelecek yıllarda da korunmaya devam edilmesi ve bireylerin farkındalık bilincinin artırılması da amaçlanıyor. 

Sürdürülebilirlik gündeminin ilk sırasında iklim değişikliği var

İklim değişikliği ile mücadelenin tüm dünyada sürdürülebilirlik gündeminin ilk sırasında yer aldığının altını çizen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, “Odak noktalarımızdan biri, çağımızın en öncelikli küresel sorunlarından olan ve sektörümüze etkisi çok yüksek olarak sınıflandırılan iklim değişikliği ile mücadele. Ayrıca sorumlu şirket anlayışıyla hayata geçirdiğimiz etkili projelerimizde de sürdürülebilirliği esas alıyoruz. Geçen yıl başlattığımız Ormanın Gözleri projesi de bu bakış açısının bir ürünü” dedi. 

İklim değişikliği nedeniyle özellikle son iki yıldır Türkiye’de ve dünyada çok fazla yangın felaketi yaşandığını hatırlatan Tuğtan, “Her geçen yıl bu riskin artarak devam edeceği kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu gerçekle mücadelede devlet kurumlarına olduğu kadar bireylere ve şirketlere de çok büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Anadolu Sigorta olarak bu anlayışla geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ile iş birliğine giderek orman varlıklarımızı korumak için bir adım attık. Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yangınla mücadelede çok büyük bir özveri ve emek ile çalışıyor. Biz de bu yapılanmanın bir parçası olmak üzere harekete geçtik. Geçen sene devreye aldığımız Adana kulemiz bu yaz bölgede yangınların önlenmesinde etkin bir rol oynadı ve 11 adet tehlike arz eden orman yangınının erken tespit ve takibini sağladı” diye konuştu.

Orman yangınları tüm dünyayı tehdit ediyor

İklim değişikliği ile birlikte özellikle son yıllarda karşı karşıya kalınan en büyük sorunun sayısı ve süresi artan orman yangınları olduğunun altını çizen Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Berna Semiz Ergüntan, “Ormanın Gözleri projesi kapsamında, bu yıl 4 yangın gözetleme kulesinin daha tamamlanarak devreye alınacak ve toplamda 5 kuleye ulaşılacak. Sıcaklıkların tırmanışa geçtiği, mevsimlerin birbirine karıştığı çağımızda artık yangınların da yaz mevsimiyle sınırlı kalmadığını üzülerek görüyoruz. Sadece insanları değil tüm ekolojiyi etkileyen çok büyük bir küresel sorun. Ormanın Gözleri projesiyle bu büyük sorunun çözümü noktasında bir parça da olsa katkı sunmaktan mutluyuz. En önemli hedeflerimizden biri de iklim değişikliğiyle mücadele konusunda bilinç yaratmak. Proje kapsamında yeni kuleler devreye alarak bu mücadeleye destek olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

Adana kulesi 11 yangına erken müdahale sağladı

“Ormanın Gözleri” projesinin ilk kulesi, Adana’nın akciğerleri konumundaki başta Seyhan Baraj Gölü Havzası ve Çukurova Üniversitesi Kampüsü olmak üzere geniş bir alanın 7/24 kesintisiz gözetlenmesini sağlıyor. Adana’da hizmete giren ikinci yangın kulesi de Zorkun Yaylası’nda yer alıyor. 

Gökçeada’daki insansız yangın gözetleme kulesi ise Dereköy’de bulunuyor. Muğla’da yapımı devam eden kule, Palamut dağının zirvesine, 950 metre yüksekliğe kurulurken Antalya’daki kule de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Alaaddin Keykubat Gençlik Kampı içinde yer alıyor.

Adana Balcalı Otomatik Yangın Gözetleme Kule Sistemi, 2023 yılında tehlike arz eden 11 adet orman yangınını tespit ve takibini yaparak en yakın ilk müdahale ekiplerinin sevk ve idaresinde önemli bir rol üstlendi.

Prim artışlarında birçok faktör etkili oluyor

Önceki gün Antalya Concorde Otel’de Ormanın Gözleri Projesine ilişkin düzenlenen basın toplantısında, Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan ve Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Berna Semiz Ergüntan basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.  

Bazı sigorta branşlarındaki ciddi prim artışlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Tuğtan, yüksek enflasyonun dışında medikal enflasyon ve yedek parça maliyetlerindeki artışların da sektörü çok etkilediğini belirterek “Ağustos ayı için açıklanan enflasyon oranı yüzde 59, medikal enflasyon ise yüzde 100’ün üzerinde. Yedek parça maliyetleri ayrıca dövizdeki artışlardan da etkileniyor. Biz de farklı ürünlerle bu duruma müşteriler nezdinde destek olmaya çalışıyoruz ve farklı ürünler çıkarıyoruz” dedi.

2024 yılında reasürans maliyetlerinden kaynaklı elementer branşlarda çok değişiklik öngürülmediğini aktaran Tuğtan, “Medikal enflasyon sağlığı etkileyecek. Oto sigortalarında da döviz kurundaki, yedek parça maliyetlerindeki ve asgari ücretteki artış etkili olacak” diye konuştu.

Sağlık branşında büyümemiz devam edecek

Sağlık müşteri sayısında pandemiden bu yana çok ciddi bir artış olduğunu kaydeden Tuğtan, “Özellikle TSS’de bu artış çok daha belirgin. Biz de bu branş özelinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda 2023’te 200’den fazla sağlık kurumunu portföyümüze ekledik ve burada büyümeye devam edeceğiz. Burada da sigortalılarımıza uygun seçenekler sunacağız” açıklamalarında bulundu.

Poliçelere enflasyon koruması şart

2024 yılı başı itibariyle sanayi ve ticari kesimin poliçe yenilemelerinin başlayacağını hatırlatan Tuğtan, söz konusu yenilemelerden önce sigortalıların aracılarıyla birlikte tüm değerleri belirlemesi ve poliçelere enflasyon koruması eklenmesi gerektiğine dikkat çekerek “Bu iki hususun net bir şeklide ortaya konması ile hasar tanzimlerde yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilebilir” dedi.

Hiçbir iş ortağımızı yarı yolda bırakmayız

6 Şubat depremleriyle ilgili konuşan Tuğtan, depremlerinin ülkeye maliyetinin 100 milyar dolar olduğunu ancak sigorta şirketlerinin bunun yalnızca 100 milyar TL’sini ödeyeceğini aktardı. Anadolu Sigorta olarak 6 Şubat depremlerinde olduğu gibi, olası bir Marmara depreminde de risk kabul politikalarında hiçbir değişiklik yapmadan kapasite sağlayacaklarının altını çizen Tuğtan, “Hiçbir iş ortağımızı yarı yolda bırakmayız” ifadelerini kullandı.

Tuğtan, sektörün yaşanan Maraş depremi için de önceden bir model çalıştığını ifade ederek “Yaşadığımız deprem sonrası önceki tahminlerimizde bir miktar sapma gerçekleştiğini gördük. Oradan çıkardığımız dersler elbette var. Şimdi olası Marmara depremi için de model çalışıyoruz, ancak hasar boyutunu açıklayabilmek için biraz daha zamana ihtiyaç var” dedi.

Sermaye problemine karşı karşılıkları doğru ayırmak önemli

2022 sonu itibariyle hayat dışı sektörün toplam sermayesinin 50 milyarın biraz üzerinde olduğunu belirten Tuğtan, “Sektörde ciddi bir sermaye problemi var. Bazı şirketlerin de bu anlamda sıkıntı yaşayabileceğini düşünüyorum. Burada önemli olan karşılıkları doğru ayırmak. Biz şirket olarak bunu iyi yaptığımız düşünüyoruz. Zaten şirketi gelecek yıllara taşıyan, şirketi koruyan bu karşılık politikaları. Bunu doğru yapmazsanız sermaye yeterlik rasyonuz da olduğundan daha yüksek görülebilir” dedi. 

Zorunlu Afet Sigortası iyi tasarlanmalı

DASK’ın Zorunlu Afet Sigortası’na dönüştürülmesine ilişkin görüşlerini aktaran Tuğtan, Ürünün doğru tasarlanması gerektiğini söyleyerek “DASK’taki sigortalılık oranı zorunlu olmasına rağmen yüzde 59. Bu oranın arttırılması için ürünün doğru konumlandırılması ve satışının da iyi planlaması gerekiyor. Böyle olursa iyi bir noktaya gidebilir” şeklinde konuştu.

İkinci yüzyılımızda da ormanlarımız korumamızda olsun istiyoruz

Anadolu Sigorta olarak bugüne kadar birçok farklı sosyal sorumluluk projesini tamamladıklarını söyleyen Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Berna Semiz Ergüntan, Ormanın Gözleri projesine bir sınır belirlemediklerini aktararak “İkinci yüzyılımızda da ormanlarımız kurumumuzda olsun istiyoruz. Şu anda yaklaşık 700 kule var ve yeni yapılacak da kuleler var. Toplantının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taleplerini dinleyip kendi imkanlarımız çerçevesinde bu sayıyı ne kadar arttırabileceğimize bakacağız” dedi.

Sigorta Ekranı:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER