Trafik sigortasında tek başına serbest tarifenin çözüm olmayacağını vurgulayan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Z. Mehmet Tuğtan, “Trafik sigortasında değer kaybı sorununun çözülmesi, bedeni hasarların hesaplanma yönteminin belli bir kurala bağlanması, iyi sürücü-kötü sürücü ayrımının yapılması gerekli” diyor.
ALP SÜER-SİGORTAMEDYA ÖZEL
Anadolu Sigorta, dün Anadolu Sigorta Genel Müdürü Z. Mehmet Tuğtan ev sahipliğinde bir basın toplantısı düzenledi. 1925’te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile kurulan ve 100’üncü kuruluş yılını kutlamaya hazırlanan şirketin, basın toplantısının bir zamanlar Atatürk’ün de kaldığı Pera Palace Otel’de düzenlenmesi oldukça anlamlıydı. Toplantının hem Anadolu Sigorta’nın 2024 yılı performansı ve gelecek hedefleri hem de Tuğtan’ın sektörle ilgili düşüncelerini öğrenmek açsından çok yararlı geçtiğini söylemeliyim. Tuğtan, toplantıda pek çok konuyu dile getirdi. Ancak, soru-cevap kısmında sektörün kanayan yarası Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili söylemleri basın mensuplarının oldukça dikkatini çekti. Tuğtan, sektörde son zamanlarda hep bir ağızdan dile getirilen, “Trafik sigortasında Serbest Tarife olmalı” söylemine biraz farklı yaklaşıyor. Tuğtan’a göre de serbest tarife gerekli. Ancak, tek başına serbest tarifenin çözüm olmayacağını vurgulayan Tuğtan, değer kaybı sorununun çözülmesi, bedeni hasarların hesaplanma yönteminin belli bir kurala bağlanması, iyi sürücü-kötü sürücü ayrımının yapılmasının da çok önemli olduğunu kaydediyor.
Anadolu Sigorta ile 2’nci yüzyılda da kaybetmek yok!
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) toplantısında da dile getirilen trafikte 100 sürücüden 96 sürücünün kaza yapan 4 sürücünün yükünü taşıdığı bilgisini hatırlatan Tuğtan, trafikte ortalama hasar/prim oranının 130 olduğunu, bir başka deyişle toplanan 100 TL primin 30 TL’sinin zarar yazdığını sözlerine ekliyor. Kasko sigortasında da sektörde yaşanan rekabet soncunda primlerin düştüğünü ve yılbaşına göre hasar/prim oranının yükseldiğini vurgulayan Tuğtan, söz konusu branşta da primlerin artacağına dikkat çekiyor.
Tuğtan, sunumunda ilk yüzyılını tamamlamaya hazırlanan Anadolu Sigorta’nın “Kaybetmek Yok” diyerek 2’nci yüzyılda da hedeflerinin büyük olduğunu söyledi. Orta Vadeli Stratejik Plan çerçevesinde ‘kurumsal mimariyi’ yeniden yapılandırdıklarını ve ‘çevik çalışma’ metodolojisini yaygınlaştıracaklarını vurgulayan Tuğtan,“100 yılın tecrübesiyle 2’nci yüzyılımızı tasarlarken geçmişten aldığımız güçle geleceğe yön veriyoruz. Bireysel ve toplumsal sürdürülebilirlikten ödün vermeyen, teknoloji odaklı yenilikçiliği ve operasyonel verimliliği önemseyen, yalnızca bugünü değil yarını da kucaklayan bir vizyonla geleceğin çalışma yaşamını şekillendiriyoruz. Sektörde ‘güvenli liman’ olarak tanınan şirketimizin bu algısını korumak, bizim için önemli bir sorumluluk” diyor.
TSS’de kişiselleştirilmiş ürünler yolda
Tuğtan, toplantının önemli bir kısmında Andolu Sigorta’nın 2024 yılı performasını değerlendirdi ve 2025 yılı hedeflerini sıraladı. Tuğtan’tan aldığımız bilgilere göre şirket 2025’te hayat dışında faaliyet gösterdiği tüm branşlarda dengeli olarak büyümeye devam edecek. Söz konusu branşlar arasında diğer şirketlerin de odağında olan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) var. Şirket 2025 yılında kişiselleştirilmiş, sözgelimi ayaktan tedavi hakkını 10 ya da 5 kez vermek yerine kişinin ihtiyacına uygun 3-7 gibi verebileceği, primleri de buna göre değişkenlik gösteren ürünleri sunacak. Anadolu Sigorta’nın ihracat kredisi kefalet sigortası ve KOBİ sigortası gibi yenilikçi ürünlerle finansmana erişimi kolaylaştırdığını ifade eden Tuğtan, “Sigortacılıkta dijitalleşmeyi de yalnızca ürün satışı olarak değil, tüm süreçleri kapsayan bir dönüşüm olarak görüyoruz. Bu anlayışla ikinci yüzyılımıza güçlü adımlarla ilerliyoruz” şeklinde konuşuyor.
Satın alınacak şirketin bize değer katması gerekiyor!
Soru-cevap kısmında Tuğtan’a sektörde faaliyet gösteren diğer rakip sigorta şirketlerinin satın alma operasyonlarını hatırlatıp, “Şirket satın alma yolu ile inorganik büyümeyi de düşünüyor musunız? “ sorusunu yönelttim Tuğtan kısa vadede gündemlerinde olmamakla birlikte gene de açık kapı bırakıyor; koşullar uygun olursa fırsatları değerlendireceklerini söylüyor. Bununla birlikte Tuğtan satın alma konusunda, “Satın alınacak şirketin bizim değerimizin üzerine değer katması gerekli” diyerek şartını dile getiriyor.
Anadolu Sigorta, sektörde uzun yıllardır sürdürülebilirliğe de büyük önem veriyor. Tuğtan, Anadolu Sigorta’nın sürdürülebilirlik faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “İklim değişikliği, çevre kirliliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi kritik konulara odaklanarak sigortacılık politikalarından insan kaynakları uygulamalarına, risk modellerinden karar alma süreçlerine kadar tüm alanlarda kapsamlı bir hazırlık yürütüyoruz. Projelerimizde sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kurumları başta olmak üzere birçok paydaşla iş birliği yaparken, tüm çalışmalarımızda Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı bir kılavuz olarak benimsiyoruz.” Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Berna Semiz Ergüntan da toplantıda Anadolu Sigorta’nın cinsiyet eşitliğine yönelik uygulamalarını basın mensupları ile paylaştı.
Toplumdan aldığımızı topluma veriyoruz
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Z. Mehmet Tuğtan, Türkiye sigorta sektöründe 2025 yılının belirsizlikler nedeni zor geçeceği görüşünde. Tuğtan, 2025’te sektörün büyümeye devam etmekle birlikte enflasyon ve faiz oranlarında düşüş beklentisi nedeni ile mali gelirlerinin de azalabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte şirketlerin asıl sigortacılık faaliyetlerinden para kazanmasının önemli olduğunu belirten Tuğtan, “Anadolu Sigorta olarak kârlılık ve öz kaynakların güçlü olmasına çok önem veriyoruz. Kâr edip bunu öz sermayeye ekleyerek, sunacağımız hizmetlerle toplumdan aldığımızı topluma veriyoruz” diyor.
Ormanın Gözleri büyüyor
Anadolu Sigorta “Ormanın Gözleri” ve “Anadolu Sigorta Kütüphaneleri” projelerini de büyütmeye devam ediyor. Mehmet Tuğtan, söz konusu projeler hakkında da şu bilgileri verdi: “2022 yılında, orman yangınlarını önlemek için Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ile devreye aldığımız ‘Ormanın Gözleri’ projesi ile,10 adet yangın gözetleme kulesini devreye alarak, 420 bin hektar alanın 7/24 gözlemlenmesini ve bugüne kadar toplam 155 adet yangının erken tespit edilmesini sağladık. Şirketimizin, nitelikli eğitimin her çocuğun hakkı olduğu düşüncesiyle 2023’te Beykoz ilçesindeki 5 okulda kütüphane kurularak başlattığı ‘Anadolu Sigorta Kütüphaneleri’ projesi ise çocuklara kitap sevgisi aşılamayı, okuma alışkanlıklarını artırmayı, kültürel, sosyal gelişimlerini ve eğitimlerini desteklemeyi sürdürüyor. Bu yıl Ümraniye’de 12 okula ve Urfa Haliliye’de Görme Engelliler için kurulan kütüphaneyle toplamda 18 okula ulaşan şirketimiz, bu proje sayesinde 2023 ve 2024 yılları arasında toplamda 12.132 öğrenciye ulaştı. 2023 yılında 7.357 adet kitap, 2024 yılında 14.419 adet kitap olmak üzere toplamda 21.776 adet kitabı okullara kazandırdı.”
2024 yılının 9 ayında Anadolu Sigorta
- 27 milyar TL’yi aşan öz sermaye büyüklüğü ile öz sermaye değerine ulaştı.
- Prim üretimi 2024 yılında 2023 yılının ilk 9 ayına göre yüzde 63,4 oranında artışla 46,6 milyar TL seviyesine ulaştı.
- Kara Araçları, Su Araçları ve Kefalet branşlarında sektör lideri.
- En yüksek prim ürettiği branş, 10,3 milyar TL ile ‘Kara Araçları’ oldu.
- Hayat dışı 15 ana branştan 11’inde ilk 3’te yer aldı.
Atatürk de Pera Palace’da kaldı
Anadolu Sigorta basın toplantısının gerçekleştiği tarihi Pera Palace Oteli’nde Türkiye Cunhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de konaklamış. Oteli ilk olarak 1’inci Dünya Savaşı’nda Hatay’da askerlik yaptığı 1917’de ziyaret eden Atatürk, 1917-1922 aralığında sıklıkla otelde konaklamış, 1929’da yapılan Balo’ya da katılmış. Atatürk’ün kaldığı ‘Atatürk Müze Odası, Anadolu Sigorta basın toplantısının ardından basın mensuplarına gezdirildi. Dileyen vatandaşlar da her gün 10.00-11.00 ve 15.00-16.00 saatleri arasında Atatürk Müze Odası’nı gezebiliyor.