23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Anadolu Sigorta 15 ana sigorta branşının 6’sında sektör lideri

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan ve I. Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu şirketin yeni dönem hedeflerini ve pandeminin sigorta sektörüne etkilerini paylaştı. Şencan, “Pandemi etkisinde geçen 2020 yılını Anadolu Sigorta olarak başarıyla tamamladık. 15 ana sigorta branşı içinde 6 branşta birinciliğimiz bulunuyor” dedi.

VELİ KARADENİZ /SİGORTAMEDYA

Anadolu Sigorta’nın düzenlediği dijital basın toplantısıyla şirketin yeni dönem hedefleri ve tüm dünyayı derinden etkileyen pandeminin sigorta sektörüne ve şirkete olan etkileri paylaşıldı. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan ve I. Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu’nun katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında, medya mensuplarının ilgisi de büyük oldu.
Moderatörlüğünü Anadolu Sigorta İlker Kölük’ün yaptığı toplantının açılış konuşmasını Anadolu Sigorta I. Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu tarafından gerçekleşti. Tiryakioğlu, dijital ortamda ilk basın toplantısını düzenlediklerini belirterek, “Daha önce deneyimlemediğimiz bir süreci yaşıyoruz. Her sektör pandemiden az-veya çok etkilendi. Hızlı bir aksiyon alan sigorta sektörü pandemiden az etkilenen sektörlerden oldu” dedi.

Koronavirüs, bireylerin riske olan bakış açısını değiştirdi

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan ise sigorta sektöründe son 10 yılda, üretimde değişen oranlarda olmakla birlikte sürekli bir artış görüldüğünü, sektörde 2020 yılında özellikle sağlık branşında yüzde 20.8 oranında bir artış sağlayabildiğini belirtti. Şencan “Bu durumda pandemi sürecinin getirdiği farkındalığın da etkili olduğu söylenebilir. Koronavirüs, bireylerin riske olan bakış açısını değiştirdiği gibi, özellikle sağlık sigortalarına olan algıyı ve toplumsal bilinci de arttırdı. 2020 yılı sonuçlarına baktığımızda da bu şartlar altında iyi bir dönem geçirdiğimiz görülüyor. Böylece sektörümüz, pandeminin gölgesinde geçen 2020 yılını da büyüyerek ve prim üretimini artırarak tamamlamış oldu” dedi.

Altı branşta sektörün üzerinde büyüme sağladık

Pandemi etkisinde geçen 2020 yılını Anadolu Sigorta olarak başarıyla tamamladıklarını ifade eden Şencan şöyle konuştu: “2020 yılında şirketimizin prim üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 21.32’lik bir artışla 8 milyar 15 milyon 704 bin 97 TL’ye ulaştı. Kara araçlarında yüzde 15, hava araçlarında yüzde 154, hava araçları sorumlulukta yüzde 29, kredide yüzde 66, kefalette yüzde 67 ve hukuksal koruma branşında yüzde 63 olmak üzere sektör üzerinde bir artış sağladık. Diğer yandan, kaza, kara araçları sorumluluk, hava araçları sorumluluk, kredi, finansal kayıplar ve hukuksal koruma branşları da prim üretimlerinde 2020 yılında sektörün üzerinde büyüme yakaladığımız branşlar arasında yer aldı. 2020 yılı sonu itibarıyla solo net kârımız 460.637.712 TL, konsolide net kârımız ise 510.025.565 TL olarak gerçekleşti. Sektörün en yüksek paylı üretimine sahip olan Kara Araçları Sorumluluk ve Kara Araçları branşlarında şirketimiz 2020 yılını sektör lideri olarak tamamladı. 15 ana sigorta branşı içinde 6 branşta birinciliğimiz bulunuyor. 2020 yılını, kara araçları sorumluluk, kara araçları, genel sorumluluk, su araçları, hava araçları, kefalet branşlarında sektör liderliğiyle kapattık.”

Pandemi sonrasında da sağlık branşı öne çıkacak

Covid-19 salgını sürecinin, herkese birinci önceliğin sağlık olduğunu yeniden hatırlattığını vurgulayan Şencan; “Pandemi sebebiyle sağlık sigortalarına yönelik ilgi arttı. Özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri kapsamında Covid-19 tedavisinin karşılanması konusunda sektör olarak birlik içinde olduk. Bu gelişmeler doğrultusunda sektör verileri pandemi sürecinin yanı sıra pandemi sonrasında da sağlık branşının öne çıkacağına işaret ediyor. 2019 yılında 8 Milyar TL civarında olan sağlık branşı sektör prim üretimi 2020 yılında yüzde 21 artarak 10 Milyar TL’ye ulaştı. Daha uygun primli alternatif olan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası üretimindeki yüzde 52’lik artışın da bu değişimde önemli bir payı bulunuyor. Anadolu Sigorta olarak biz de 2020 yılında sağlık branşı üretimimizde geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 15, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası özelinde ise yüzde 65 oranında artış gözlemledik. 2021 yılı Ocak ayı verilerine de yansıdığı üzere, sağlık branşı genel üretimimizdeki artışı yüzde 14, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası üretimimizdeki artışı yüzde 79’luk bir oran ile sürdürüyoruz” diye konuştu.

Birçok proje ve uygulamayı devreye aldık

Pandemi süreci boyunca birçok yeni ürünü devreye aldıklarını ve sigortalılarına hayatlarını kolaylaştıracak birçok avantajdan yararlanma imkanı sunduklarını söyleyen Şencan sözlerine şöyle devam etti: “Pandemi döneminde hayata geçirdiğimiz Ticari Parametrik Salgın Hastalıklar Sigortası ürünümüz tamamen dönemin ihtiyaçlarından yola çıkılarak tasarlandı. Yeni bir salgın hastalık riskine karşı finansal koruma sağladığımız Ticari Parametrik Hastalıklar Sigortası ürünümüz, Türkiye’de bir ilk olarak sektörde yer edindi. Tahsilatı sağlanamayan poliçelerin otomatik iptalini erteledik, taksit ertelemesi ve ek taksit avantajları sağladık. Poliçe vadesi bitmek üzere olan ancak Covid-19 salgını nedeniyle kasko, sağlık, ferdi kaza ve konut poliçeleri kapsamındaki check-up, diş paketi, mini onarım gibi hizmetleri alamayan sigortalılarımızın hizmet kullanım haklarını uzattık.”

“Mobil ekipler ile istenilen yerde cam değişimi ve onarımı hizmeti verdik” diyen Şencan; “Oto, konut ve işyeri hasarlarında online hasar tespiti ile sosyal mesafenin korunmasını ve ekspertiz sürecinin hızlanmasını sağladık. Kasko sigortalılarımızın, onarım veya mini onarım görecek olan binek ve hafif ticari araçlarını evinden teslim alıp onarım sonrasında evine teslim etmeye başladık. Salgın riski nedeniyle evinden ayrılmak istemeyen veya aracını onarım için servise götürmeye vakti olmayan müşterilerimize yönelik Kapıdan Oto Servis uygulamamızı İstanbul içinde kalıcı hale getirdik. 18-35 yaş arası tüketicilere hitap etmek amacıyla juno’yu hayata geçirdik. Cep telefonu ekran kırılmasına karşı koruma hizmeti sunan mobil uygulamamız “juno”yu, önümüzdeki günlerde evcil hayvanlar, insan sağlığı ve klasik sigortacılıktan çok farklı, ezber bozan diğer servisler ile de zenginleştirmeye devam edeceğiz” vurgusu yaptı.

Sürdürülebilirlik, büyüme ve inovasyon için bir fırsat

Anadolu Sigorta’nın sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarına da değinen Şencan; “Anadolu Sigorta olarak sürdürülebilirliği büyüme ve inovasyon için bir fırsat olarak görüyoruz. 2020 yılının başında dünyanın en büyük ve tek kurumsal sürdürülebilirlik girişimi olan Global Compact’in imzacısı olarak; Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın da destekçisi olduğumuzu taahhüt ettik. Bunun yanında uluslararası standartlar ve iyi uygulamalar ile uyumlu olarak kurgulanan Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sistemi’nin hayata geçmesiyle birlikte toplum ve doğa için geri dönüştürülemez riskler içerdiği düşünülen alanlarda sigortalama ve yatırım faaliyetlerinde bulunmama kararı aldık. 2020 yılında şirketimizin yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanması ve diğer enerji tüketimini düşürmesi amacıyla Genel Müdürlük hizmet binamızın çatısına yenilikçi bir güneş enerji sistemi kurduk. Genel Müdürlük için elektrik tedarikçimizle yeni bir protokol imzaladık” dedi.

Şencan, “Bu protokol ile 2021 yılı için şirketimizde, rüzgâr enerjisi; güneş enerjisi gibi yenilenebilir doğal kaynaklardan oluşan tesislerden üretilen elektrik tedarik edilecek. Yine 2020 yılında çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarını korumak ve gelecek nesillere taşımak amacıyla; ‘Bireysel Çatı Tipi Güneş Enerji Paneli Sigortası’ ürününü hayata geçirdik. Pandemi ile birlikte uyguladığımız uzaktan çalışma; sürdürülebilirlik yönetimi kapsamında takip ettiğimiz operasyonel faaliyetlerden kaynaklanan çevresel etkilerimizde önemli bir düşüşe sebep oldu. Ayrıca önemli oranda çalışan memnuniyeti sağlandı. Bu olumlu etkilerin devam edebilmesi için pandemi sonrası dönemde de uzaktan çalışmanın süreceği hibrit çalışma modellerini inceliyoruz. Uzaktan çalışma modeline geçilmesi ile birlikte genel müdürlük binamızdan kaynaklanan enerji tüketimi ve sera gazı emisyonlarında da ciddi bir düşüş yaşandı. Çalışan başına enerji tüketimi yüzde 30; sera gazı emisyonu ise yüzde 25 oranında azaldı” şeklinde konuştu.

AS’lı 400 kişinin işini tek başına yapıyor

Yapay zeka ve ileri analitik veri modellerinin iş süreçlerinde kullanılması konusunda 3 yıldan fazla süredir çok ciddi çalışmalar ve yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Şencan; “AS’lı adını verdiğimiz yapay zekâ platformumuz görselden hasar tespitini yaparak; 2020 yılında hasar dosyası işleme sürelerimizi düşürürken; aynı zamanda robotik süreç otomasyonu ile 40 adet iş sürecini tek başına yapar hale geldi. Bu sayede 2020 yılında, 80 Milyondan fazla ekran sorgusu gerçekleştiren AS’lı; 400 kişinin yapacağı iş büyüklüğünü tek başına gerçekleştirdi. Görüntü işleme ve derin öğrenme teknikleri kullanarak tasarladığımız metal yakalı çalışanımız AS’lı ile 2020 Nisan ayından bu yana görüntüden hasar tahmini hizmeti veriyoruz. Bu sayede yakın çekilmiş araç fotoğraflarının hasar tespitini ve parça analizini yapabiliyoruz. Kullanıcılar asli.ai internet sitesi aracılığıyla AS’lıya direkt ulaşarak, hasar tespitlerini yapabiliyor. Ayrıca, 2017 yılından bu yana Anadolu Sigorta’nın robotik süreç otomasyonunda (RPA) kullanılan; hem müşterilerimizin hem de acentelerimizin hayatını kolaylaştıran; soru yanıtlamaktan otomatik poliçe teklifi oluşturmaya, fatura onaylamaktan; anlaşmalı kurum yönlendirmesi yapmaya kadar 40 süreci gerçekleştiren ileri teknoloji yapay zekâ uygulaması olan AS’lı; Google Asistan platformu ve kurumsal web sitesinin ardından Whatsapp’ta da sorulara cevap veriyor” dedi.

Online hasar tespiti

Anadolu Sigorta’nın dijital dönüşüm kapsamında hayata geçirdiği diğer proje ve uygulamalardan da bahseden Şencan; “Konut ve işyeri hasarlarında eksperler; Anadolu Sigorta’nın hasar portalı üzerinden sigortalıların evlerine gitmeden online ortamda hasar tespiti yapabiliyor. Yurttaş Veri Bilimci Yetiştirme projesi ile iş akışlarımızı hızlandırarak verimliliğimizi artırdık. Sosyal Ağ Analizi projemiz ile sektörümüzde hizmet veren danışmanlık şirketlerinin vaat ettiği sosyal ağ analizi platformlarından; daha yetkin ve şirketimize uygun bir analiz platformu geliştirdik. Yaptığımız veri zenginleştirmeleri ve oluşturduğumuz analiz platformu sayesinde daha önce 3 ayda manuel olarak yapılan suiistimal dosya analizlerini 2 saate indirdik. 2020 yılında ihbar, kusur tespiti; medikal inceleme ve aktüeryal hesap gibi aşamalardan oluşan bedeni tazminat sürecimizi uçtan uca dijitalleştirdik. Şirketimiz hali hazırda belirli özellikteki hasar taleplerini dijital kanallarımız üzerinden el değmeden karşılıyor. 2021 yılında gerek oto gerekse oto dışı branşlarda yapay zekâ temelli geliştirmeler ile el değmeden hasar ödeme kapsamını genişleterek; daha çok sayıda üründe tazminat süreçlerini bu kanallar üzerinden gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Çalışanlarımızın yarısından fazlası kadın

Anadolu Sigorta’nın insan kaynakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki çalışmalarına değinen I. Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, “Daima toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan bir şirket olarak; kadın istihdamını artırmayı ve kadın çalışanlarımızın kariyerleri boyunca gelişimlerine sürekli destek olmayı hedefliyoruz. 2020 yılında kadın çalışan oranımız yüzde 51 olarak kaydedildi. Kadın oranına ek olarak yönetim ekiplerimizde kadınların daha fazla temsil edilmesine de önem veriyoruz. 2020 yılında üst ve orta kademe yöneticilerimizin yüzde 43’ünü kadın yöneticiler oluşturdu” dedi.

Arya Kadın Yatırım Platformu ile yaptığımız iş birliği kapsamında; kadınların iş hayatında ve sosyal yaşamda destekçisi olmayı sürdürüyoruz” diye konuşan Tiryakioğlu şunları söyledi; “Arya iletişim ağında bulunan girişimcilere, yatırımcılara ve üyelere özel; sigortacılık ile ilgili interaktif online eğitimler vermeye başladık. Ayrıca Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve UN Women’ın ortaklığındaki ‘Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri’nin imzacısı olduk. Bu taahhütname ile uluslararası çalışma ve insan hakları standartları uyarınca; işletmelerin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesinde bir payı ve sorumluluğu olduğunu kabul ederek; bu alandaki adımlarımızı küresel standartlara göre atmaya başladık.”

Yeni bir proje: Genç Anadolu

Anadolu Sigorta I. Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, gençlere yönelik yeni bir proje başlattıklarını da açıkladı. Tiryakioğlu, “Pandemi sürecinde dijital uygulama ve hizmetleri çalışmalarımızın odağına aldık. İnsan kaynakları alanında ‘Biz Bize’ mobil platformuyla ortak bir buluşma noktası yarattık. Sabancı Üniversitesi danışmanlığında her kademedeki çalışan, stajyer; acente ve tüm paydaşlarımızın iş ve sosyal hayatlarındaki gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla; Anadolu Sigorta Akademi projesini hayata geçirdik. Üniversite öğrencilerinin iş hayatına hazırlanmalarına ve kariyerlerini planlamalarına yardımcı olmak için; Anadolu Sigorta Gençlik Senatosu/Young Vision programını başlattık. Anadolu Sigorta olarak gençlerin iş hayatına atılmalarına ve pandemi döneminin olumsuz etkilerinden sıyrılarak; istihdama katılmalarına yardımcı olmak için ise Genç Anadolu projesini başlatıyoruz. Bu proje ile sektörümüze yeni ve genç acenteleri kazandırarak; katkı sağlamayı ve nitelikli acente ağımızı daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER