2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Allianz Trade ekonomik öngörülerini 8 şarkı başlığı ile paylaştı  

Allianz Trade, 2023-24 için hazırladığı Ekonomik Görünüm Raporu’nda, gelecek yılın ekonomik öngörülerini “8 şarkı” başlığı altında değerlendirdi. Rapora göre kötüleşen enerji krizi ve izlenen politikalar sonucunda ortaya çıkan yavaş büyüme, daha yüksek enflasyon ve artan faiz oranları nedeniyle; gelecek yıl büyük bir enerji karantinası yaşanması olası.  

Allianz Trade, 2023-2024 Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, 2023’te cansız bir büyümenin ardından asıl toparlanma gelecek yıl yaşanacak. Küresel çapta büyümede bu yıl yüzde 1,4’lük bir yavaşlamanın beklendiği ifade edilen raporda, 2024 büyümesinin ise yüzde 2,8 olabileceği belirtiliyor. 2022’yi yüzde 2,5’lik büyüme ile tamamlamasının ardından bu yıl durgunluğa girmesi beklenen gelişmiş ülkelerin de 2024’te yüzde 1,5’lik büyüme potansiyeli taşıdığı vurgulanıyor.

Allianz Trade’in Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, Avrupa enerji kriziyle boğuşmaya devam ederken, ABD’nin toparlanması da temkinli politikalar nedeniyle kısıtlı kalacak. Gelişmekte olan piyasalarda büyümenin 2023’te yüzde 3,3 olarak sabit kalması beklenirken, bu büyümenin ana tetikleyicisi ise Çin ekonomisinin temkinli de olsa yeniden faaliyete geçmesi olacak. Raporda birçok gelişmekte olan ülkenin hem dış hem de iç rüzgarlar nedeniyle yavaşlamasının muhtemel olduğu belirtilirken, 2024 yılında ise ekonomi politikalarının ekseninde beklenen değişim ve Çin’in talebindeki toparlanmanın desteğiyle büyümenin yüzde 4,3’e çıkması öngörülüyor.

Rapora göre, son üç aylık ekonomik güncellemelerinden bu yana kötüleşen enerji krizi ve izlenen politikalar; yavaşlayan büyüme, daha yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarını da beraberinde getirdi. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda 2023 yılında büyük bir enerji karantinası yaşanacağı vurgulanan raporda, ekonomik tahminler “karantina sırasında dinlenecek sekiz şarkı” başlığı altında sıralandı.

1: Yavaş Yavaş

Allianz Trade’in Ekonomik Görünüm Raporu’nda “Yavaş Yavaş” adı verilen ilk şarkı, Avrupa ve ABD ekonomilerinin dayanıklılıklarını test edecek resesyona atıfta bulunuyor. 2023 yılında Avrupa’da enerji krizi, ABD’de ise parasal ve finansal koşulların ani normalleşmesi nedeniyle ılımlı bir resesyon öngörülürken; daha güçlü bilançolar, birikmiş talep ve mali destek, zararın sınırlandırılmasına yardımcı olacak.

2: Soğuk Kalpler

Avrupa’da endişe yaratmaya devam eden enerji açığı, raporda “Soğuk Kalpler” şarkısıyla değerlendiriliyor. Rapora göre 2022 yılında rekor gaz depolama ve enerji verimliliği kazanımları elektrik kesintisi senaryosunun önlenmesine yardımcı oldu. Ancak Rusya’dan ithal edilen doğal gazın ikamesi yeterli olmadığından, önümüzdeki kış için beklentilerin sınırlı olacağı öngörülüyor. Politika yapıcıların, enerji verimliliğini artırmanın ve gaz tüketimini dengelemenin bir yolunu bulmak zorunda olduğu belirtilen rapora göre, eğer bunda başarılı olunmazsa 2012 yılına geri dönülebilir ve Avrupa’da parçalanma riski oluşabilir.

3. Düşman Gibisin

Ekonomik Görünüm Raporu’nda “Düşman Gibisin” adı verilen üçüncü şarkı, jeopolitik endişelerin ekonomik tehditlerin ön saflarına hızla geri döndüğünü anlatıyor. Rapora göre, ABD’de bölünmüş bir kongre ve Enflasyonu Düşürme Yasası aracılığıyla korumacılık gözle görülür bir hâl alırken; Avrupa, enerji krizinin yarattığı olumsuz rekabet gücü şokunu bahane ederek egemenlik, yeniden sanayileşme gibi yeni politikalara yöneliyor.  

4: Ejderin Dönüşü

“Ejderin Dönüşü” adı verilen dördüncü şarkı, Çin‘in sınırlama önlemlerindeki değişimin, yavaşlayan küresel ticaret üzerindeki baskıları hafifleteceği ve üretici fiyatlarındaki düşüşü hızlandıracağı öngörüsüne dayanıyor.

5: Pes Etmek Yok

Rapordaki “Pes Etmek Yok” isimli beşinci şarkı, gelişmekte olan piyasaların önümüzdeki aylarda çok farklı zorluklar ve ters rüzgarlarla karşı karşıya kalacağını anlatıyor. Güvenilir politika hamlelerinin fark yaratacağı ifade edilirken, artan faizler ve sermayenin güvenli bölgelere kaçışı çerçevesinde bazı ülkeler için borç sürdürülebilirliği endişesi artıyor.

6: Gözler Üzerinde

“Gözler Üzerinde” isimli altıncı şarkı, merkez bankalarının enflasyonla mücadele etme ve enflasyonun yerleşik hâle dönüşmemesi konusunda kararlı olduğunu belirtiyor. Raporda, faiz artışları yolunda sona yaklaşılsa bile, merkez bankalarının bağımsızlığının test edileceği ifade ediliyor.

7: Sen Kötü Bir Alışkanlıksın

Rapordaki yedinci şarkı olan “Sen Kötü Bir Alışkanlıksın”da ise 2020 yılından bu yana virüse ve Rusya’ya karşı tek silahın mali harcamalar olduğu ve kamu harcamalarının önümüzdeki birkaç yıl boyunca sahnenin merkezinde kalmaya devam edeceği anlatılıyor.

8: Kolay Gelsin

Rapordaki son şarkının adı ise “Kolay Gelsin”. Bu şarkı da 2022’de sermaye piyasalarının hem hisse senetleri hem de sabit getirili varlık piyasalarında benzeri görülmemiş bir fiyat düzeltmesinden ilham alıyor. Önümüzdeki dönemde sermaye piyasalarına yönelik hâlâ çok iyimser tahminlerin olduğu vurgulanan raporda, yine de risklere ve yaşanabilecek finansal kazalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER