Yılın ikinci çeyreğinde 2.4 milyar Euro faaliyet karı elde ettiğini açıklayan Allianz Grubu, grup performansında Allianz Türkiye’nin, özellikle elementer sigortalarda itici güç olduğunu belirtti.
Allianz Grubu, 2016 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Grup, yılın ilk yarısında sermaye verimliliğini artırmaya yönelik çabaları doğrultusunda olumlu finansal sonuçlar elde ettiğini duyurdu. Doğal afetler nedeniyle oluşan tazminat talepleri, her zamankinden daha fazla hava koşullarından kaynaklı ve büyük hasarlar ve pazar dalgalanmalarıyla birlikte düşük yatırım getirileri, gelirleri aşağı çekerken; özellikle hayat sigortası segmentinde sermaye verimliliği yüksek yeni ürünlerin toplam üretimdeki payının giderek artması yeni iş karlılığına önemli katkı sağladı. Güney Kore operasyonunun satılması sermaye tabanının güçlenmesini sağlarken, net kâr üzerinde ise tek seferlik olumsuz bir etki yarattı.
Baete: Yılın tamamı için 10.5 milyar Euro kâr hedefimiz var
Allianz SE CEO’su Oliver Baete, finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, “Allianz; müşterilerine daha yakın, sermaye verimliliği daha üst seviyede ve yüksek kâr oranlarına sahip bir kuruluşa dönüşümünü zor bir ortamda gerçekleştiriyor. Özellikle ikinci çeyreğe, Avrupa’da bu bahar aylarında meydana gelen yoğun sel ve fırtınalardan kaynaklanan yüksek hasarlar damga vurdu. Bu zor zamanlarda müşterilerimizin yanında olmaktan mutluyuz” şeklinde konuştu.
Hayat ve sağlık sigorta segmentlerinde elde edilen gelirlerdeki artışın, elementer sigortalardaki düşüşü tam olarak dengeleyemediğine işaret eden Baete, “Fon yönetiminde faaliyet kârı önceki yıl ile aynı düzeyde kaldı ve PIMCO’da net çıkışlar yavaşladı ancak henüz hedeflerimize tam olarak ulaşamadık” dedi. Sermaye piyasalarında beklenmedik başka dalgalanmalar olmazsa, yılın tamamı için 10,5 milyar Euro’luk faaliyet kârı hedefini sürdürdüklerini ifade eden Baete, “Sermayemiz gücünü korumaktadır ve dikkatle yönetilen risk profili, piyasa şoklarına dayanmamıza olanak vermektedir” ifadelerini kullandı.
Wemmer: “Hayat sigortası köklü bir dönüşümde”
Allianz SE CFO’su Dieter Wemmer de, “Elementer sigortalarda dönemsel büyüme, şirketimizin gücünü gösterir bir şekilde, ikinci çeyrekte güçlü olmuştur. Ancak faaliyet kârı Avrupa’daki sel ve fırtınaların, Kanada’daki yangınların, ABD’deki dolu fırtınalarının ve daha düşük yatırım gelirinin etkisi altında kalmıştır” dedi.
Hayat sigortası segmentinin ise köklü bir dönüşüm geçirdiğine işaret eden Wemmer, “Sermaye verimliliği yüksek ürünlerin satışındaki artış, son derece zorlu faiz oranlarının geçerli olduğu bir ortamda dahi kârlılığı artırdı. Bu yeni ürün karışımının faydaları, düşük faiz oranlarının geçerli olduğu bir ortama hızlıca adapte olma kabiliyetimizi göstermektedir. Fon yönetimi segmentindeki faaliyet kârına baktığımızda, kısmen de başarılı maliyet yönetimimiz sayesinde, bu çeyrekte stabilize hale geldiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.
İlk yarıda faaliyet karı 5.1 milyar Euro
Grubun, 2016’nın ilk yarısında faaliyet kârı yüzde 10,3 oranında gerileyerek 5,1 milyar Euro olarak gerçekleşti. Bu farkta, doğal afetlerden kaynaklanan hasar taleplerindeki artış ve Fireman’s Fund bireysel sigorta işinin satıştan elde edilen net kazanç sayesinde daha yüksek gerçekleşen geçen yıl kârı belirleyici oldu. Faaliyet dışı kâr, Güney Kore operasyonunun satılık olarak sınıflandırılmasının etkisi altında kalırken, toplam gelir yılın ilk yarısında, yüzde 4,7 artarak 64,8 milyar Euro olarak gerçekleşti. Net ise kâr yüzde 14,5’lik bir düşüşle 3,3 milyar Euro oldu.
İkinci çeyrekte 29,4 milyar Euro gelir
2016’nın ikinci çeyreğinde toplam gelir, özellikle hayat ve sağlık segmentinin etkisiyle yüzde 2,5 oranında düşerek 29,4 milyar Euro olarak gerçekleşti. Faaliyet kârı ise yüzde 17,2 düşüşle 2,4 milyar Euro oldu. Hayat ve sağlık sigortası segmentinde faaliyet kârı, elementer sigortalar segmentindeki faaliyet kârındaki düşüşü tam olarak telafi edemedi. Fon yönetimi segmentinde faaliyet kârı, 2015’in ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında stabil kaldı. Faaliyet dışı kâr, Güney Kore’de hayat ve sağlık sigortası işinin satılık olarak sınıflandırılmasının etkisi altında kalırken, net kâr, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 46,0 oranında düşerek 1,1 milyar Euro olarak gerçekleşti. Hisse Başına Baz Kazanç (EPS), 2.4 Euro, ilk yarıda öz sermaye kârlılığı ise yüzde 12 oldu. İkinci çeyreğin sonunda Solvency II kriterlerine göre sermaye yeterlilik oranı yüzde 186 ile sabit kalarak, Grubun son derece düşük faiz oranlarına karşı direncini gösterdi.
Türkiye, elementer sigortalarda büyümenin itici gücü oldu
2016’nın ilk altı ayında elementer sigortalarda prim üretimi önceki yılın ilk yarısında elde edilen 29,2 milyar Euro’ya kıyasla hafif bir düşüş kaydederek 28,9 milyar Euro olarak gerçekleşti. Döviz kuru ve konsolidasyon etkileri hariç tutulduğunda, dönemsel büyüme yüzde 3,1 olarak gerçekleşti. Büyümenin itici güçleri Türkiye, Almanya ve Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) operasyonları oldu.
Faaliyet kârı, 2015 yılının ilk yarısına göre, daha düşük risk değerlendirme sonucu ve daha düşük yatırım kârı nedeniyle yüzde 16,2 oranında azalarak 2,5 milyar Euro oldu. Birleşik rasyo yüzde 0,8 oranında artış göstererek yüzde 94,9’a yükseldi.
2016’nın ikinci çeyreğinde prim üretimleri, negatif döviz kuru etkileri ve Fireman’s Fund bireysel sigorta işinin geçen yılki satışı nedeniyle yüzde 2 oranında düşerek 11,6 milyar Euro olarak gerçekleşti. Döviz kuru ve konsolidasyon etkileri hariç tutulduğunda, özellikle Türkiye ve Arjantin sayesinde dönemsel büyüme yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. Toplam büyümeye fiyat ve hacim etkileri sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 3 oranında katkıda bulundu.
Aynı dönemde faaliyet kârı yüzde 37 oranında gerileyerek 1,1 milyar Euro olarak gerçekleşti. Teknik kar, doğal afetlerden kaynaklı tazminat taleplerindeki güçlü artışın ve hava koşulları ile ilgili daha yüksek kayıpların etkisi altında kaldı ve geçmiş yıl rezervlerindeki azalma, bunu ancak kısmen dengeleyebildi. Buna ek olarak, bir yıl öncesinin aynı çeyreğinde faaliyet kârı, Fireman’s Fund bireysel sigorta alanının satışından elde edilen net kâr sayesinde yüksek gerçekleşmişti. Birleşik rasyo, yüzde 96,4 oldu.
Hayat ve sağlıkta kâr istikrarı sürüyor
Hayat ve sağlık sigorta segmentlerinin 2016 yılının ilk yarısında getirdiği faaliyet kârı,1,9 milyar Euro ile istikrarını korudu. Yılın ilk yarısında prim üretimi yüzde 7,2’lik bir düşüşle 33 milyar Euro olarak gerçekleşti. Yılın ilk altı ayında kaydedilen yeni iş kârlılığı, sermaye verimliliği yüksek ürünlere hedeflenen geçişi yansıtarak, yüzde 2,6’ya yükseldi. İlk yarıda yeni işlerden elde edilen katkı, 2015 yılının ilk yarısına göre yüzde 49,7 oranında artarak 710 milyon Euro’ya yükseldi.
İkinci çeyrekte prim üretimi, geleneksel ve tek primli fon esaslı hayat sigortalarındaki düşüş nedeniyle yüzde 2,6 oranında azalarak 16,3 milyar Euro seviyesinde gerçekleşti. ABD’de artan sabit endeksli anüite satışları ve Almanya’da sermaye verimliliği yüksek ürünlere geçiş ile sağlanan büyüme, bu gelişmeyi kısmen telafi ederken, döviz ve konsolidasyon etkilerine göre ayarlanan zorunlu primler yüzde 1,3 oranında azaldı.
Faaliyet kârı, önceki yılın aynı çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 18,3 oranında artarak 1 milyar Euro oldu. Bu artışta asıl olarak Almanya’daki sabit getirili türevlerin pozitif etkilerinden kaynaklanan daha yüksek yatırım marjı etkili oldu. Güney Kore operasyonunun 2016’nın ikinci çeyreğinde faaliyet dışı olarak görülmesi ve satılık olarak sınıflandırılması da bu gelişmeyi destekledi.
İkinci çeyrekte yeni işlerden elde edilen gelir oranı yüzde 62,2 oranında artarak 341 milyon Euro oldu. Ürün stratejisindeki değişikliklerin sonucunda primler, sermaye verimliliği yüksek ürünlere kaydı. Yeni iş kârlılığı yüzde 1 artarak yüzde 2,6 olarak gerçekleşti.
Fon yönetiminde daha iyi maliyet/gelir oranı
Fon yönetimi segmentinde faaliyet kârı, esas itibarıyla net çıkışların, yönetilen fon büyüklüğünü düşürmesi nedeniyle, 2016 yılının ilk yarısında yüzde 9,3 oranında azalarak 961 milyon Euro’ya geriledi.
Fon yönetiminden elde edilen faaliyet kârı ikinci çeyrekte 498 milyon Euro oldu. Bir önceki yıla göre yüzde 1,4 düşüş gösteren bu rakam, yılın ilk çeyreğine göre yüzde 8 artış kaydetti. Faaliyet gelirleri, fon büyüklüğündeki düşüş ve bu fonlar üzerindeki marjın azalması nedeniyle, daha düşük gerçekleşti. Buna rağmen faaliyet harcamalarındaki güçlü düşüş nedeniyle, maliyet/gelir oranı bir yıl öncesinin aynı çeyreğinde gerçekleşen yüzde 67,4 oranına kıyasla iyileşerek yüzde 65,4 olarak gerçekleşti.
Allianz Grup Şirketleri dışında yönetilen fon büyüklüğü, 2016’nın ikinci çeyreğinde 65 milyar Euro artışla 1.307 milyar Euro oldu. Net çıkışlar, 2015’in ikinci çeyreğinde gerçekleşen 23 milyar Euro’ya göre hafif bir iyileşme göstererek 19 milyar Euro oldu.
Allianz Grubunun ilk yarı performansı
- Allianz Grubu, 2016 yılı ikinci çeyreğinde 29,4 milyar Euro toplam gelir elde etti. Geçen yıla göre yüzde 2,5’lik bir düşüş yaşansa da döviz ve konsolidasyon etkileri çıkarıldığında Grup yüzde 0,4’lük bir gelir büyümesi sağladı.
- Doğal afetler ve istisnai etkiler nedeniyle faaliyet kârı yüzde 17,2 düşüşle 2,4 milyar Euro olarak gerçekleşti.
- Fon yönetimi faaliyet kârı stabilize hale gelerek, yönetilen fon büyüklüğü birinci çeyreğe göre artış gösterdi.
- Allianz Grubu, hayat ve sağlık sigortaları segmentinde yazmış olduğu yeni işlerden elde ettiği net katkıyı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 62,2 artırarak, yeni işlerin kar marjını yüzde 2,6 seviyesine yükseltti.
- Güney Kore işinin satılmasının bir defaya mahsus olarak yarattığı 352 milyon Euro’luk etki nedeniyle net kârı yüzde 46 düşüşle 1,1 milyar Euro olan Allianz Grubu’nun Solvency II kriterlerine göre sermaye yeterlilik oranı yüzde 186 ile güçlü görünümünü korudu.
- 2016 yılsonu için 10,5 milyar Euro’luk faaliyet karı tahmininde ise bir değişlikliğe gidilmedi.
- Allianz Türkiye, özellikle elementer sigortalarda göstermiş olduğu yüksek büyüme ile Grup performansına önemli destek sağladı.