2013 yılının üçüncü çeyreğinde 25.1 milyar Euro gelir elde eden Allianz’ın faaliyet kârı 2.5 milyar Euro oldu. Üçüncü çeyrekte hissedarlara ait net kâr yüzde 6,3 artışla 1,4 milyar Euro’ya ulaşırken, 2013 faaliyet kârının hedeflenenin bir miktar üstünde olduğu belirtildi.
2013’ün üçüncü çeyreğinde Allianz Group olumsuz döviz kuru etkilerine rağmen yılın ilk yarısından gelen iyi gelişmesine devam etti. 25,1 milyar Euro ile gelirler yüzde 0,2’lik bir düşüşle önceki yılın 25,2 milyar Euro’luk seviyesine yakın gerçekleşti. Faaliyet kârı önceki yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 0,7 düşerek 2,5 milyar Euro oldu. Hissedarlara ait net gelir 1,4 milyar Euro’nun altından yüzde 6,3 artarak 1,4 milyar Euro’nun üstüne çıktı.
Mal ve kaza sigortasındaki faaliyet kârı Temmuz ve Ağustos aylarında Avrupa’da gerçekleşen fırtınalara rağmen rapora konu olan dönem içinde arttı. Hayat ve sağlık sigortası segmentinde zorunlu primler güçlü talep nedeniyle yükseldi. Aynı zamanda istikrarsız yatırım ortamı segment kârları üzerine baskı getirdi. Fon yönetimi hüküm süren piyasa dalgalanmalarına karşın iyi sonuç elde etti.
30 Eylül 2013 tarihindeki grubun % 177’lik sermaye yeterlilik oranı 30 Haziran 2013 tarihinde kaydedilen yüksek seviyede kaldı. Hissedarlara ait öz sermaye, söz konusu dönem içinde 30 Haziran 2013 tarihindeki 47.866 milyon Euro’dan 48.770 milyon Euro’ya yükseldi.
Allianz SE CEO’su Michael Diekmann, “2013’ün ilk dokuz ayında Allianz Group’un olumlu gelişimi göz önüne alındığında, şu anda tüm yıl için faaliyet kârımızın daha önce belirttiğimiz hedef aralığın üst seviyesi olan 9,7 milyardan biraz yukarıda olmasını bekliyoruz.” dedi.
Mal ve kaza sigortası segmenti doğal felaketlere rağmen faaliyet kârını arttırdı.
Mal ve kaza sigortasındaki brüt primler, bir önceki yıldaki 11,4 milyar Euro’ya kıyasla yüzde 6,5 oranında azalarak 10,7 milyar Euro olarak gerçekleşti. Bu düşüş asıl olarak ABD’deki hasat sigortasındaki düşüşten kaynaklanmaktadır. Olumsuz döviz kuru etkileri de bu sonuca katkıda bulundu. Aynı zamanda primler Orta ve Doğu Avrupa’da olduğu kadar kurumsal sigortalar şirketi Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) için de önemli oranda arttı. Fransa ve Belçika’nın yanı sıra Türkiye’deki satın almalar da gelirlere katkıda bulundu.
2013’ün üçüncü çeyreğinde faaliyet kârı özellikle İtalya, ABD ve AGCS’deki olumlu gelişmeler nedeniyle 1,2 milyar Euro’nun biraz altından yüzde 6,4 artarak 1,2 milyar Euro’nun üstüne çıktı. Sigortalama gelirleri 351 milyon Euro’dan 501 milyon Euro’ya yükseldi.
Üçüncü çeyrekteki birleşik oran, 2012’nin üçüncü çeyreğindeki yüzde 96,2’ye göre 1,4 puan iyileşme göstererek yüzde 94,8 olarak gerçekleşti. Doğal felaketler, özellikle de Temmuz ve Ağustos aylarında Almanya’da ve İrlanda’da görülen fırtınalar birleşik oranı 4,3 puan arttırdı. Net etki 464 milyon Euro’luk bir toplama ulaştı. Birleşik orandaki olumlu yöndeki değişimin nedeni, gerçekleşen daha iyi hasar gelişimidir.
Allianz SE’nin CFO’su Dieter Wemmer şunları söyledi, “Bu, büyük doğal felaketlerin yaşandığı arka arkaya ikinci çeyrek. Ve gene de kârımızı artırmayı başardık. 2013’ün ilk dokuz ayından sonra mal ve kaza sigortası segmenti büyük oranda yolunda devam etmektedir.” dedi.
Hayat ve sağlık sigortasında gelirler arttı.
Üçüncü çeyrekte hayat ve sağlık sigortasındaki zorunlu prim 11,9 milyar Euro’dan 12,7 milyar Euro’ya yükseldi. Bu bir önceki yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 6,6’lık bir artışı temsil etmektedir. Talep Almanya ve İtalya’da özellikle sağlıklıydı.
Faaliyet kârı bir önceki yılın aynı çeyreğindeki 815 milyon Euro’dan yüzde 5,6 oranında düşerek 769 milyon Euro olarak gerçekleşti. Almanya’daki daha düşük yatırım getirisi ve İtalya’da yatırım risklerinin azaltılması bu oluşumun arkasındaki en büyük nedenlerdi. Aynı zamanda Fransa, İspanya ve ABD’de faaliyet kârı büyüdü.
2013’ün üçüncü çeyreğinde yeni iş geliştirme oranı bir önceki yılın aynı dönemindeki yüzde 1,6’dan yüzde 2,3’e yükseldi. Yeni işlerden elde edilen gelir 149 milyon Euro’dan yüzde 44,3 oranında artarak 215 milyon Euro’ya yükseldi.
Dieter Wemmer, “Üçüncü çeyrekte gelirlerdeki ve yeni iş geliştirme oranındaki büyüme hayat ve sağlık sigortası segmentine güvenimi pekiştirdi.” dedi. “Ürünlerimizin müşterilerimiz için cazibesi açık şekilde devam etmektedir. Bunun bir önemli nedeni devam eden düşük faiz ortamında yüksek güvenlik ile cazip geliri birleştirmemizdir.”
Fon Yönetimi zor pazarlarda güçlü sonuçlar elde etti.
Üçüncü çeyrekte Fon Yönetimi’ndeki gelişmeler sermaye piyasası dalgalanmalarını yansıttı. Faaliyet gelirleri 1,7 milyar Euro’ya ulaştı. Böylelikle bir önceki yılın 1,8 milyar Euro’luk seviyesine göre yüzde 7,7’lik bir düşüş gösterdi. Daha düşük performans ücretleri ve olumsuz döviz etkileri bu gelişmeye katkıda bulundu.
Faaliyet kârı 848 milyon Euro’dan yüzde 11,1 düşerek 754 milyon Euro olarak gerçekleşti. Maliyet gelir oranı 2012’nin üçüncü çeyreğindeki yüzde 54.0’lık değerin üzerinde, yüzde 55.7’yi buldu.
30 Haziran 2013 tarihinde yönetilen toplam varlıklar 2012 yıl sonundaki 1.852 milyar Euro’dan yüzde 2,2 oranında azalarak 1.811 milyar Euro oldu. Üçüncü çeyreğin sonunda, yönetilen üçüncü şahıs varlıkları, yıl sonu 1.438 milyar Euro’ya karşılık 1.404 milyar Euro olarak gerçekleşti. Yönetilen varlıkların gelişimi asıl olarak daha zayıf bir Amerikan dolarının etkisini yansıtmaktadır.
Önceki yılın üçüncü çeyreğinin 31,5 milyar Euro’luk net girişine karşılık üçüncü çeyrek, 26,7 milyar Euro’luk üçüncü şahıs net çıkışlarına şahit oldu. Çıkışlar çoğunlukla klasik sabit gelirli ürünlerden oldu. Ancak genel olarak yılın ilk dokuz ayı için üçüncü şahıs net girişleri 22,8 milyar Euro’ya ulaştı.
Dieter Wemmer “Fon Yönetimi işimiz zorlu şartlar altında iyi sonuçlar üretmiştir. Bu geniş bir coğrafyada yer almamızın ve ürün çeşitliliğimizin önemini göstermektedir” diye konuştu.