22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Aladağ’daki kız öğrenci yurdu sigortalanmak istenseydi…

Ekol Sigorta Ekspertiz Hizmetleri’nin hazırladığı “Risk ve Mühendislik Grubu Bülteni”ne göre, Aladağ’daki kız öğrenci yurdu yönetimi sigorta risk analizi yaptırmış olsaydı, yurt risk mühendisinin tavsiyelerine uyarak gerekli önlemlerin alınmasıyla sigortalanır ve bu hadisenin meydana gelmesine engel olunurdu.

aladag-yurt-3Ekol Sigorta Ekspertiz Hizmetleri, sigorta şirketlerinin underwriter’larına hazırladığı “Aralık 2016 Risk ve Mühendislik Grubu Bülteni”nde elektriksel yangınları ve Adana Aladağ Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu yangınını konu edindi.

Adana’nın Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesi’nde köylerden gelen ilköğretim öğrencilerinin barındığı Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda 29 Kasım 2016’da saat 19.00 sıralarında çıkan yangın sebebiyle 11’ i çocuk 1’ i yetişkin 12 kişinin ölümü tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Meydana gelen olay küçücük çocukların emanet edildiği yurtların güvenliği ile elektrik yangınlarını yeniden gündeme getirdi. Ekol Ekspertiz Risk Grubu ekibi Eksper Mustafa Nazlıer, Risk ve Hasar Yönetmeni Efe Eroğlu ve Özgür Güler “Aralık 2016 Risk ve Mühendislik Grubu Bülteni” hazırlayarak elektriksel yangınları ve Adana Aladağ Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu yangınını ele aldı.

Kıvılcımın koltuğa sıçramasıyla yangın başladı

Bültende öğrenci yurdunda çıkan yangının sebepleri ve binaya yayılışı detaylıca ele alındı. Ekol Ekspertiz Risk Grubu’nun hazırladığı bültende yazılanlara göre yangın, binanın giriş katında bulunan elektrik panosunda meydana gelen ark sonucu oluşan kıvılcımın pano önünde bulunan kanepeye sıçraması ile gerçekleşti. Binanın ahşap kaplama olması, yerlerin halıfleks kaplama olması nedeniyle alevler hızlı bir şekilde binayı sardı. Elektriğin kesilmesi ile karanlık olan binada yoğun dumanın da etkisi ile öğrenciler yönlerini bulmakta güçlük çekti. Tek kaçış yolu olan yangın merdivenine açılan pvc kapının kilitli olması ve kapı kolunun bulunmaması sebebiyle öğrenciler buradan kaçamadı, yanarak can verdi.

aladag-yurt

Denetimlerin kimler tarafından, ne şekilde yapıldığı önemli

Ekol Ekspertiz Risk Grubu’na göre, tüm tespitler çok ciddi bir ihmal silsilesi ile karşı karşıya olunduğunu gösteriyor.  Yurdun, Haziran ayında denetlendiği belirtiliyor. Çok kısa bir süre önce denetlenen yurtta meydana gelen bu hadise denetimlerin yetersiz kaldığını açıkça gösteriyor. Burada denetimlerin kimler tarafından ne şekilde yapıldığının önemi ortaya çıkıyor.

Sigorta sektöründe faaliyet gösteren risk analizi uzmanlarının yapacağı denetlemeler dışında etkin ve gerçekçi bir denetim olanaklı görülmüyor. Sigorta poliçesi düzenlenmeden önce risk analizi çalışmaları yapılıyor ve farkındalık oluşturuluyor. Bu sebeple sigorta poliçeleri basit bir kağıt parçası olarak görülmeli. Esas amaç her zaman ekonomik kayıplardan önce can güvenliğinin sağlanması olmalı.

Risk mühendisi gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söylerdi

aladag-yurt-4Ekol Ekspertiz Risk Grubu’nun sorumluluk sahibi herkese önerisi; risklerin gerçekleşmesini önleyebilir veya önlenemiyor ise etki ve sonuçlarının olumsuzluğunu azaltabilirsiniz. Bunu sağlamak için profesyonel bir hizmet olarak risk mühendisliğinden faydalanamıyorsanız sigorta bilincinin geliştirilmesiyle sigorta sektörünün denetim ve risk analizinden faydalanabilirsiniz. Hiç kimse risk analizi ve sigorta poliçesine ihtiyaç duymayacak kadar zengin değildir.

Yurt yönetiminin sigortalı olmak istemesi durumunda, ilgili sigorta şirketi koordinasyonu ile bir risk mühendisi bu yapıyı inceleseydi, yurdun sigorta teminatı alması risk mühendisinin görüşleri doğrultusunda ya mümkün olmaz ya da gerekli düzenlemelerin yapılması ile mümkün olurdu. Yurt yönetiminin sigortalanma isteği yüksek ise risk mühendisinin tavsiyelerine uyarak gerekli önlemleri alır ve bu hadisenin meydana gelmesine engel olunurdu.

Peki, öğrenci yurtlarında yangın güvenliği nasıl sağlanmalı?

  • Öncelikle, öğrenciler yangın anında ne yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilmeli, tatbikatlarla eğitilmeli.
  • Elektrik tesisatları rutin olarak uzmanlara inceletilmeli, bakımları yapılmalı.
  • Her kat için bir su sebili ile öğrencilere sıcak su temin edilmeli, öğrencilerin başka bir ısıtıcı kullanması engellenmeli.
  • Elektrik panolarının yakın çevresinde kolay alev alabilir malzemeler bulundurulmamalı.
  • Acil durum aydınlatmaları, yön levhaları, yangın çıkışı, alev ve duman sızdırmaz yangın kapıları, panik bar vb. tüm önlemler alınmalı.
  • Özellikle ortaokul ve öncesi öğrenci grubuna hizmet veren yurtlarda maliyete katlanılarak yangın algılama ve otomatik yangın söndürme sistemleri tesis edilmeli.
  • Acil durumda kullanılabilmek üzere kaçış yolları her daim açık olmalıdır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER