Yangın, büyük emekle kurduğumuz, çocuğumuz gibi gördüğümüz iş yerimiz için büyük bir tehdit.
Yazar: Ahmet Salih Şanlıtürk /
İş Yeri Sigortası – Küçük bir kıvılcımla başlayan yangınlar hızlı bir şekilde büyüyerek kontrol edilemez hale gelebiliyor, büyük mal kayıplarına ve hatta can kayıplarına neden olabiliyor. İş yerlerimizde telafisi oldukça güç olabilecek hasarlara neden olan yangınların birçok örneği mevcut.
Muhtemel bir yangının gerçekleşmesi durumunda ise hasarların bir an evvel giderilmesi ve işletmenin yeniden faaliyete geçmesi gerektiği de bir gerçek. İşte tam da bu noktada sigorta devreye girmekte.
Sigorta şirketleri tüketicinin hizmetine sunduğu iş yeri poliçeleri ile yangına karşı teminat sunmakta ve işletmelerin kaldığı yerden faaliyetlerine devam etmesini sağlamaktadır. Küçük primler ödeyerek satın aldığımız sigorta poliçesi büyük kayıplardan kurtulmamıza olanak sağlar.
İş yeri sigortası ile işletme binası, demirbaş, dekorasyon, emtia, elektronik cihaz, makine gibi kıymetlerimizi sigortalatabilir. Hasar halinde zararımızı tazmin ederek işimize kaldığımız yerden devam edebiliriz.
İş yeri sigortası nasıl yapılır?
Satın alacağımız bu sigorta poliçesindeki dikkat etmemiz gereken en önemli husus içeriğinde yer alan teminatlar.
Her işletmenin faaliyet alanı gereği farklı riskleri ve bu riskler için ihtiyaç duydukları farklı teminatlar söz konusu. İhtiyaç duydukları teminatları poliçesine dâhil edebilen işletmeler ise gerçekleşebilecek bir hasar durumunda süreci minimum zararla atlatma şansına sahip oluyor.
İşletmelerin faaliyetleri sırasında ortaya çıkabilecek risklerin dikkatli bir biçimde, ayrıntılı olarak tanımlanarak belirlenmeli ve bu riskleri ortadan kaldıracak ya da minimum hale getirecek önlemler alınmalıdır.
Sigorta şirketleri sigortalı adayı olan işletmeleri sigortalarken bu önlemlerin yerine getirilmesini istemektedir. Bu sebeple sigorta güvencesinden faydalanabilmek için hasarı önlemeye yönelik tedbirlerin alınması / yerine getirilmesi gerekmekte.
İşletmelerde yangın riskini en aza indirebilmek için yapısal malzemelerin yanmaz ya da yanması zor olan malzemelerin kullanılması riski azaltmaya, önlemeye yönelik bir tedbir olarak örneklendirmek mümkündür. Organizasyon bakımından alınması gereken önlemler ise sabit tesisatlarının sık sık kontrol edilmesi, yangın tatbikatı yapılması, yangından kaçış yollarının belirlenerek işaretlenmesi, kaçış yollarının açık tutulması, acil durum ışıklandırma sisteminin bulunması. Yangından korunma sistemi bulundurulması alınması gereken önlemlerden yalnızca birkaçıdır.
Yangın sigortası, yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin, sigortalı mallarda doğrudan neden olduğu maddi zararları kapsamaktadır.
Teminat dışında bulunan deprem, fırtına, kar ağırlığı, su baskını ve daha birçok teminatın ise yapılacak ek bir sözleşme ya da poliçeye eklenecek özel şartlar ile teminat altına alınması mümkündür.
Sigortalanması istenen işletmede teminat altına alınacak kıymetlere ilişkin sigorta değerinin doğru hesaplanması, sizi zarara uğramaktan kurtarır. Zarara uğramamak adına, sigortalı malın değer tespitinin doğru yapılması ve bu bedelin doğru olarak poliçeye yazılması gerekir.
Savaş, iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği askeri hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar, herhangi bir nükleer yakıttan meydana gelen zararlar, kamu otoritesi tarafından sigortalı şeyler üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle meydana gelen zararlar ve yangın çıkarmaksızın kavrulma neticesinde meydana gelen zararların, sigorta teminatının dışında kalan hallerdir.
İş yerimizi ihtiyacımıza uygun teminatları kapsayabilecek şekilde sigortalatmanın en iyi yolu sigorta acentemize danışarak farklı sigorta şirketlerinin ürün ve fiyatlarını karşılaştırarak hareket etmektir. Risk gerçekleştiğinde, iş yerimizi hızlı bir şekilde ayağa kaldırıp, işimize kaldığımız yerden devam edebilmek için iş yeri sigortası yaptırmayı ihmal etmeyelim.
Sigorta Medya Türkiye – www.sigortamedya.com.tr