12 Kasım 2024, Salı
spot_img

Ahmet Genç uyardı: Sigorta için arayanlara itibar etmeyin

ahmetgencHazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, vatandaşların bazı telefonlardan arandığını, “Geçen sene size bedava sigorta yaptırılmış. Bu sene sigortanızı yenilememiz gerekiyor, kredi kartı bilgilerinizi verir misiniz?” denilerek dolandırıldığını ifade etti. Ahmet Genç, bu tür telefonlara itibar edilmemesi uyarısında bulundu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ahmet Genç, belirledikleri dolandırıcılık vakalarını savcılığa bildirdiklerini aktardı. “Bu, kredi kartını talep edenler sigortacı ya da acente değil. Bunlar Hazine’den ruhsatlı insanlar değil, dolayısıyla kendi bilgilerini asla vermesinler, bize de bildirimde bulunabilirler, biz onlara tavsiye verebiliriz. Kesinlikle bilgilerinizi vermeyin, kartınızdan para çekiyorlar” dedi.

“Yenileme garantisinin çerçevesi netleştirildi”

Tamamlayıcı sağlık sigortaları çerçevesinde bir düzenleme yapma gereğinin duyulduğunu belirten Ahmet Genç, bu sene ilk defa özel sağlık sigortasıyla ilgili yönetmelik çıkarıldığını söyledi. Yeni yönetmelikle getirilen özel sağlık sigortacılığındaki bazı sıkıntıların giderildiğini dile getiren Genç, şöyle konuştu: “Yenileme garantisi vardı, bunun çerçevesi netleştirildi. ‘Yenileme garantisi vermeden önce risk analizini iyi yap’; sigorta şirketlerine dediğimiz bu. ‘Ama bir kere yenileme garantisine girdikten sonra artık teminat daraltmasına gidemezsin. İnsanları 60 yaşına geldikten sonra hayal kırıklığına uğratma.’ Biz bunu yaptık. Beyana dayalı formaları insanlar dikkat etmeden dolduruyor. Geçmişte bir hastalığım yoktu diye. Sonradan da bir hastalık çıktığı anda sigorta şirketi diyor ki senin aslında bir hastalığın varmış ben bir ödeme yapmıyorum. Bu tür sorunların önüne geçmek için vatandaş eğer kendi geçmiş sağlık bilgilerinin alınmasına müsaade ederse şirketler buna itibar edecekler, ilave bir muayene isterlerse şirketler kendileri ödeyecek ama vatandaş sağlık verisini şirketin görmesini istemezse şirket buna rağmen bir muayene isterse, vatandaş kendi ödeyecek o muayene parasını. Çünkü verileri görmesine izin vermediği için böyle bir adil kural getirildi.”

Sağlık sigortası veren şirketlerin risk analizi yaparken kişinin yaşına ve sağlık geçmişine bağlı olarak yapıldığını anlatan Sigortacılık Genel Müdürü Genç, Türkiye’de 35 civarında şirketin sağlık sigortası verdiğine işaret etti.

BES’te biriken paranız için üç yöntem

2013 yılında Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılımın çok arttığını ifade eden Genç, BES’e devlet katkısı başladığında ilk 10 ayda 330 bin civarında katılım olurken, bu yılın ilk 10 ayında 800 bini aşkın katılımın olduğunu açıkladı. Genç, BES’teki ödemeler hakkında şunları söyledi: “Bunların hak ediş süreleri var. En az 3 yıl kalmalı ki yüzde 15 hak etsin. 6 yıl kalırsa yüzde 35’i hak ediyor, 10 yıl kalırsa yüzde 60’ı hak ediyor. 10 yıl artı 56 yaşı beklerse yüzde 100’ü hak ediyor. Örneğin BES’E 40 yaşında başvurdunuz. 50 yaşınızda 10 yılınızı doldurdunuz. Çıkmayıp 56 yaşını beklediniz yüzde 100 hak etmiş oluyorsunuz. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) internet sayfasında 3 tane yöntem var biriken paranızla ilgili. Örneğin 100 bin liranız var, bunu toplu bir şekilde çekebilirsiniz. İkinci olarak ‘Programlı Geri Ödeme’ diye bir ödeme yöntemi var. Derseniz ki bunu ben her ay bin lira olarak alayım, geri kalan para yine nemalanmaya devam eder. 100 binin bin lirasını çektiniz 99 bin lira nemalanmaya devam eder. Paranız bitinceye kadar programlı geri ödeme alabilirsiniz. Üçüncü yöntem ‘Yıllık Gelir Sigortası’ dediğimiz yöntem. Bizim bildiğimiz klasik seçenekler var, ömür boyu maaş seçeneği de

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER