6 Ekim 2024, Pazar
spot_img

Acentelerin şubeleşmesi tarihe karışıyor

hazineHazine Müsteşarlığı’nın Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle şubeleşme tarihe karışacak.

Hazine Müsteşarlığı’nın Sigorta Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, acentelik faaliyetinde bulunacak tüzel kişilerin merkezleri Türkiye’de bulunacak ve anonim şirket ya da limited şirket şeklinde kurulmuş olacaklar.

Şubeleşmede acente taşıma kapasitesi dikkate alınacak

Acenteler, merkezleri dışında şube açabilecek. Şube açılabilmesi için Müsteşarlıkça talep edilen bilgi ve belgeler ile Müsteşarlığa başvurularak izin alınacak. Müsteşarlık acentelerin merkez ve şubelerinin organizasyon yapısının uygun olup olmadığı, öz kaynaklarının yeterliliği ve il ya da bölge acente taşıma kapasitesini değerlendirerek faaliyette olan şubelerin kapatılması ile yeni şube açılmasına izin verilmemesi hususunda yetkili olacak.

Şube açarak teşkilatlanmak isteyen acentelerin merkezlerinde genel müdür, en az bir genel müdür yardımcısı ve yeterli sayıda birim müdürlüğü oluşturulması gerekecek.

Genel müdür en az 7 yıl, genel müdür yardımcısı en az 5 yıl sigortacılık mesleki deneyimi, en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olacak. Şubelerde ise en az bir müdür ve bir teknik personel istihdam edilecek. Şube müdürünün tüzel kişi acente müdüründe aranan şartları taşıması gerekecek.

Şube açarak teşkilatlanan veya mesafeli satış yapan acenteler, Müsteşarlıkça belirlenecek mali tabloları üç ayda bir hazırlayarak belirlenen mercilere iletecek.

Her ne isimle olursa olsun içeriği itibarıyla şube ile aynı niteliğe sahip her türlü yapılanma bu merkez ve şubelere getirilen esaslara tabi olacak.

Ödenmiş sermaye miktarları

Gerçek kişi acentelerin beyan edecekleri mal varlıkları ile tüzel kişi acentelerin şirket türüne göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutardan az olmamak kaydıyla sahip olacakları asgari ödenmiş sermaye miktarı 50 bin liradan az olamayacak.

Şube açarak teşkilatlanacak acenteler, merkez için en az 300 bin lira ve her bir şube için en az 25 bin lira sermayeye sahip olacak. Şube açmaksızın sadece mesafeli satış yapmak isteyenler ise asgari 300 bin lira sermayesi bulunacak.

Şube açarak teşkilatlanan veya mesafeli satış yapan acenteler, yıl sonları itibariyle satışına aracılık ettikleri prim tutarının en az yüzde 4’ü kadar özkaynağa sahip olacak. Bu tutar her durumda 300 bin liradan az olamayacak. İlave sermaye ihtiyacının ortaya çıkması halinde, eksik kalan sermaye en geç ilgili yılın haziran ayı sonuna kadar tamamlanacak.

Asgari ödenmiş sermaye ile beyan edilecek mal varlıklarının en az yüzde 50’sinin nakit, mevduat ya da devlet iç borçlanma senedi gibi nakde kolay dönüşebilir yatırım araçlarından oluşması gerekecek.

Acenteler durumlarını 1 Mayıs 2015’e kadar uygun hale getirecek

Şube açmak suretiyle teşkilatlanmış acenteler ve mesafeli satış yapan acentelerin 1 Mayıs 2015 tarihine kadar durumlarını Yönetmeliğin şube ve mesafeli satışa ilişkin hükümlerine uygun hale getirmeleri gerekecek.

Asgari kuruluş sermayesi, bu Yönetmeliğin yayımı tarihi itibariyle mevcut kurulu acenteler hakkında uygulanmayacak.

 

  1. Lafı dolandırmaya gerek yok birader…

    Şubeleri yasaklayın, meydan brokerlere kalsın, olsun bitsin.

    Acentelere getirilen bu şartların hangisi brokerler için geçerli acaba? Ya da, bankalar, ya da PTT gibi kurumlar, ya da vakıflar???

    Kuyuya attıkları taşı çıkartmaya çalışıyorlar. İnternet ortamında kesilen poliçelere alınmaya çalışılan önlemler sonuç vermedi, vermez de.

    Acenteler çatır çatır birbirlerinden poliçe alıp verirlerken, şube açıyorsun diye kaldıramayacağı yükleri getirdiğinde, başka çıkış yolları bulunur. Bugüne kadar da öyle oldu zaten.

    Örneğin sigortam.net. Melete melete bütün Türkiye’ye poliçe satıyor. Üstelik tüketiciyi aldatıcı reklamlarıyla. Neymiş, %45 ucuzmuş. Neye göre? Bir diğer şirkete göre. Oysa onun %45 ucuz dediği poliçeyi acente de aynı fiyata satıyor. Buna alınan tek bir önlem yokken, acentenin önünü kapatan önlemler, brokerlerin, bankaların önünü açmaktan başka hiçbir işe yaramaz.

    Allah akıl fikir versin, ne diyelim…

  2. Sadece kendisinin işletmiş olduğu ve kendi acentesine ait aynı şehirde bulunan ve bu işi hakkıyla yapanlar niye mağdur ediliyor…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER