22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

“Acenteler endişe etmesin portföylerine kimse ulaşamaz”

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Genel Müdürü Murat Hakseven, acentelerin bilgi saklama konusunda endişe etmemesi gerektiğini söyledi.

YouTube üzerinden yayın yapan Sigorta Ekranı’nda SigortaMedya Genel yayın Yönetmeni Can Kantar’ın sorularını yanıtlayan Hakseven; SBM’nin dijital çalışmaları ve yeni projeleri hakkında detaylı açıklamalar yaptı.

SBM olarak 2-3 yıldır alt yapımıza ciddi yatırımlar yaptık ve birkaç ay önce de bu konuda birincilik ödülü aldık” diyen Hakseven, “Şekillendirilebilir bütünleşik bir sistem kurduk. Süreçlerimizi masaya yatırdık. Bu süreçlerin haritalarını çıkardık. Kurumsal mimarimizi tekrar ele aldık ve dijitalleşebilecek bütün süreçlerimizi hazırladık. Uygulamalarla bunları test ettik. Mesela Turkuaz Sistemi, bir talep yönetim sistemi. Artık her türlü platformda iş talepleri dijital olarak yapılabiliyor” şeklinde konuştu.

Sektöre ve insana yatırım

Hakseven, “16 Mart’tan itibaren SBM’nin tüm personeli evden çalışır hale geldi. O günden beri işlerimizi dijital olarak yürütüyoruz. Daha önce dijitalleşme serüvenimizi başlamıştık. Pandemi bu sürecin hızlandırdı. İnsana da yatırım yaptık. Şu anda 2 programımız yürüyor. Bir tanesi Dahi Programı. Türkiye’nin birçok üniversitesinden öğrencilerimizin 3. ve 4. sınıflarda katılabileceği MT ve staj programı. Burada öğrencilere hem destek oluyoruz. Hem test olarak deniyoruz hem de çalışma ortamı sağlıyoruz. Bir de Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve SAS  beraber yürütmüş olduğumuz proje var. Bu iki proje ile hem sektöre hem de kendi insan kaynaklarımıza yatırım yapıyoruz” dedi.

SBM’nin bütün verilerin tutulduğu bir merkez olduğunu hatırlatan Hakseven şöle konuştu: “Bütün kurumlara hizmet verdiğimiz için ciddi sorumluluklar istiyor. Biz her zaman güncel olarak iş süreklilik planlarımızı kurgular halde tutuyoruz. Pandemi kriziyle beraber bunları tekrar ele almış olduk. Acil durum eylem planlarımız tekrar revize ettik. Acil durum komitesini, İcra Kurulu Üyelerimizden oluşturduk. Kritik personel listelerimiz hazırladık. Bu arada hem sistem altyapı tarafımızı hem de siber güvenlik tarafımızda ilgili bütün test senaryolarını listeleyip bunları periyodik şekilde uygular hale getirdik. Şu anda SBM’nin duran hiçbir projesi yok. Sistemlerimizin erişilebilirlik oranı yüzde 99.9. Yani pandemi krizi öncesi sisteme bağlanma oranı neyse şu anda da aynı seviyede”

SBM klasik bir veri işleyen kurumdan ziyade, inovatif çözümleri üreten bir merkez haline geldiğine dikkat çeken Hakseven, “Sektörün iş akışı içerisinde ciddi bir destek olması için sigorta ödemelerine yönelik bir platform kurma hazırlığımız var. Sigorta ödemelerine yönelik kredi kartını ilk 6 ve son 4 hanesi ve TC kimlik numarasıyla ödemenin yapılabilir olduğu bir sistem tasarladık. Eğer her şey istediğimiz gibi giderse Haziran ayında sektörümüzün hizmetine sunmayı planlıyoruz. Yine sektörde büyük bir hız kazandıran ve zaman kaybını önleyen mobil kaza tespit tutanağı uygulamamıza birtakım özellikler ilave ediyoruz. Kusur oranının ve tahmini hasar tutarının hesaplanması ekleyeceğiz” dedi.

Güvenlik ön planda

SBM tarafından oluşturulan Bulut Platformu hakkında da bilgi veren Hakseven, sigorta acentelerine seslenerek “İçiniz rahat olsun. Portföyünüzü sizden başkası göremez” dedi. Haksever, “Kullanıma sunulan uygulamalarla acente, eksper ve sigorta şirketlerinin işlerini   kolaylaştırıyoruz. Özellikle acentelerin her birinin sistemi kendi bünyesinde ve bu ciddi bir dijital yatırımı gerektiriyor. Yine her biri ayrı ayrı güvenlik riski içeriyor. Biz bu acente uygulamalarını SBM’nin hazırladığı platforma koyarak, güvenliği sağlamış oluyoruz. Eksperler için de aynı şekilde. SEİK ve SAİK’le yaptığımız görüşmelerde onların bu taleplerini de aldık. Acenteler ‘Portföyümüz paylaşılacak” diye endişelenmesin. Buluta yüklediğimiz acente datalarına başkasının ulaşması imkânsız. Her acentenin portföyü ayrı ayrı koruma altında” diye konuştu.

Hakseven, Statik IP hakkında ise şunları söyledi: “Girişlerde iki faktörlü doğrulma ile statik IP uygulamasına artık gerek kalmadı. Sadece yönetmelik şartı var. Bize göre statik IP elzem değil.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER