7 Mayıs 2024, Salı
spot_img

Acenteler en fazla beş meslektaşıyla iş paylaşabilecek

acenteSigorta Acenteleri Yönetmeliğinin Uygulanmasına İlişkin 2014/8 Sayılı Genelgede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge’ye göre acenteler arası iş paylaşımında işbirliği yapılan acente sayısı beşi aşamayacak. Ayrıca işbirliği yapılan acentelerin aynı il sınırları içerisinde olması şartı aranıyor.

SİGORTAMEDIA

Hazine Müsteşarlığı tarafından Türkiye Sigorta Birliği’ne ulaştırılan Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin Uygulanmasına İlişkin 2014/8 Sayılı Genelgede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge’ye göre acenteler arası iş paylaşımında işbirliği yapılan acente sayısına sınırlama getirildi. İş paylaşımı başlıklı 8’inci maddede işbirliği yapılan acente sayısının beşi aşamayacağı belirtilerek işbirliği yapılan acentelerin aynı il sınırlarında olması gerektiği ifade edildi.

Genelge kapsamında 4’üncü, 5’inci, 6’ncı, 8’inci, 9’uncu, 12’nci ve 14’üncü maddelerde değişiklik yapılarak genelgenin 24 Ekim 2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiği de bildirildi.

Levhaya kayıt 30 Nisan 2015’e kadar yapılmalı

Öğrenim düzeyi ve asgari mesleki deneyim sürelerine ilişkin açıklamaların yer aldığı 4’üncü maddenin 2’nci fıkrası acentelik yapma yetkisi tanınan finansal kiralama ve finansman şirketleri eklenerek değiştirildi.

Aynı maddeye “22.04.2014 tarihinden önce uygunluk belgesine sahip olmakla birlikte Levha kaydını yaptırmamış kişiler, Yönetmeliğin Geçici 1’inci maddesinde müdürlere ilişkin olarak belirtilen 30 Nisan 2015 tarihine kadar levhaya kayıt ücretini ödeyerek Levha kaydını yaptırabilir” 9’uncu bendi eklendi.

Yardımcı teknik personel, teknik personel ve müdür başlıklı 5’inci maddede de 1’inci, 4’üncü ve 6’ncı maddeleri değiştirildi.

Yönetmeliğin, Acentelik Sözleşmeleri başlıklı 9’uncu maddesinde yapılan değişiklikle acentelik sözleşmelerinin 30 Nisan 2015 tarihine kadar yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiği belirtildi.

Dışarıdan alınan çağrı hizmetinde sorumluluk acentenin

Mesafeli sigorta sözleşmelerini düzenleyen 12’nci madde tamamen değiştirilerek bu sözleşmelerin acenteler bünyesinde kurulan çağrı merkezleriyle düzenlenebileceği gibi acente tarafından dışarıdan çağrı hizmeti alımı yoluyla düzenlenebileceği ifade edildi. Aynı maddede acente tarafından dışarıdan çağrı hizmeti alımıyla yapılan işlemlerden acentenin sorumlu olacağı belirtildi.

Kayıt Tutma Usulleri başlıklı 14’üncü maddenin “Acenteler tarafından tahsil edilen primlerin çalışılan şirketler bazında ayrı kayıtlarda takip edilmesi gerekmektedir. Acenteler tarafından bu konuda gerekli altyapı hazırlanacak ve denetime hazır tutulacaktır” ifadesinin yer aldığı 1’inci fıkrası yürürlükten kaldırıldı.
Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin Uygulanmasına İlişkin 2014/8 Sayılı Genelgede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge’ye http://www.tsb.org.tr/images/Documents/acente%20genelge.pdf  adresinden ulaşabilirsiniz.

  1. Acenteler işbirliği paylaşımı 5 olarak belirlenmiş ve İl sınırları içi olmak kaydı getirilmiş, Arkadaşlar Acenteler ayni zamanda şubede açabiliyor ama il sınırları burada işlemiyor. İstanbul veya diğer illerden Acentenin elinde 10 tane şirket var. Edirne de Şube adı altında iş yapıyor. Esasen bu açılan şubelerin İl sınırı il verilmesi daha etik. Ben acente açarken 7.500.-TL Levha kayıt belgesi parası vericem ve bir sürü ticaret odası parası,sözleşme vs. İstanbuldan verilen şube ile ve 10 tane şirket ile rekabet edicem. Şubelerinde İL sınırları içerisinde verilmesi daha etik tir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER