22 Aralık 2024, Pazar
spot_img

Acenteler büyük dönüşüme, sektör devrime hazırlanıyor

Bildiğimiz anlamda sigortacılığın bitmekte olduğunu ve sigorta sektöründe oyunun kurallarının yeniden belirlendiğini vurgulayan InsurTech Hub Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer, “Acenteler büyük dönüşüme; sigorta sektörü devrim geçirmeye hazırlanıyor” diyor.

ALP SÜER/SİGORTAMEYDA

İki yıldır Türkiye’yi etkileyen Covid-19 pandemisinde, son günlerde vaka sayılarında azalış ve aşılanma oranının artmasına bakarak, “Tünelin ucunda ışık göründü” yorumları yapılmaya başlandı. Pandemi, elbet bir gün bitecek, ancak dünyanın artık eski dünya olmayacağı da yaygın kabul edilen bir görüş. Konumuz olan sigorta sektörü özelinde baktığımızda, sektörün de artık eski sektör olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Son 2 yıllık dönemde belki klişe bir tabir olacak ama, iyi bir sınav veren sektör aynı zamanda kabuk değiştirmeye başladı. Söz konusu değişimin başında ‘dijitalleşme’ konusunda atılan adımlar geliyor. Sektörle ilgili yapılan haberlere baktığımızda da son yıllarda ‘dijitalleşme’ ve ‘insurtech’le ilgili haberlerin sayısında artış olduğunu gözlemliyoruz. Biz de Sigortamedya olarak, ülkemizde insurtech’in önde gelen isimlerinden olan Insurtech Hub Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer’le bir röportaj yaptık. Acer, bildiğimiz anlamdaki sigortacılığın bitmekte olduğunu ve sektörde oyunun kurallarının yeniden belirlendiğini vurguluyor. “Acenteler büyük dönüşüme; sigorta sektörü devrim geçirmeye hazırlanıyor” diyen Acer, dijitalleşmeyen acenteler ile insurtechleşmeyen sigorta şirketlerinin rekabette geride kalacakları düşüncesinde.

Süreçler dijitalleşiyor operasyonlar hızlanıyor

Evrim geçirmeyi; sigorta sektörünün ve acentelerin süreçlerinin dijitalleşmesi, operasyonlarının hızlanması, verimlerinin artması, yani sigorta 4.0’ın daha iyi hale gelmesi olduğunu vurgulayan Acer, devrim geçirmeyi ise insurtechleşme; sigorta 5.0, yani bildiğimiz sigortacılığın sonuna gelmek ve oyunun kurallarının yeniden yazılması olarak özetliyor.

Dijitalleşme ve insurtechleşme konusunda dünya ile Türkiye sigorta sektörünü karşılaştıran Acer, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Dünya’da  büyük sigorta şirketleri bu farkındalığı yakaladı ve birkaç yıl önce büyük bütçeler ayırarak bu alandaki çalışmalara başladı. Ar-Ge ve inovasyon birimleri, insurtech hub’lar, startup’lar, teknoloji şirketleri ile yakın çalışmalar yaparak teknoloji gelişimlerine hız veriyor. Ülkemizde ise farkındalık henüz yeni oluştu; bu alanda yoğun çalışmalar başlatan sigorta şirketleri mevcut. Henüz yolun başında olsak da gelişmeler çok sevindirici. Bu alandaki çalışmalar artmalı.”

Acer, öncelikle insurtech start-uplarının (girişimleri) sigorta sektörüne sigorta ürünlerini oluşturma, satış-pazarlama alanını geliştirme ve yönetim süreçlerinde devrim yaratma gibi birçok katkıda bulundukları; sigorta şirketlerinin müşteri edinmelerine, operasyonları kolaylaştırmalarına ve riskleri yönetmelerine yardımcı olduklarını söylüyor. Söz konusu girişimlerin, aynı zamanda P2P ve isteğe bağlı sigorta gibi sektöre tamamen yeni iş modelleri de yarattıklarını vurgulayan Acer, “Yapay zekadan robotik süreçlere, blockchain teknolojilerine, siber güvenlikten nesnelerin internetine (IoT) kadar birçok kullanım alanı ile insurtech girişimleri, Türkiye sigorta sektöründe dijital dönüşümü yürütmeye devam ediyor” diyor.

Insurtech’lerden daha fazla yararlanmak şart

Acer, InsurTech Hub hakkında da şu bilgileri paylaşıyor:  “Insurtech Hub, sektördeki teknoloji ihtiyacı duyan paydaşlarımız ile sektöre teknoloji çözümleri sağlayan teknoloji şirketlerimiz arasında köprü görevi görüyor. Aynı zamanda, sigorta ve teknoloji ekosistemi için değer yaratan profesyonelleri bir araya getiren güçlü bir ağ. Teknolojinin sigortayı şekillendirdiği ürün ve fikirlerin gelişmesine yardımcı olacak sonuç odaklı stratejiler, projeler ve hizmetler yürütüyoruz. Yıldız Teknopark’ın büyük desteği ile kurulan ve yürütülen sigorta teknolojileri ekosistemimiz, mentör ve uzman ağımız, 20’den fazla kurumsal üye, deneyimli girişimci, üst düzey yöneticiler, yatırımcılardan oluşuyor. Sigorta teknolojileri ile ilgilenen herkesi, Türkiye’nin ilk ve tek insurtech ekosistemine değer yaratmaya, insurtech startuplarına yatırım yapmaya davet ediyorum.”

Start-up Yatırım Bulma Programı’nı oluşturacak

Insurtech Hub, aynı zamanda, sigorta sektöründe teknoloji desteği sağlayan her Insurtech girişimine yatırım bulması konusunda destek olmak için ise ‘Start-up Yatırım Bulma Programı’ oluşturacak. Bunlarla birlikte düzenli olarak yürütecekleri birçok teknoloji ağırlıklı meetup’lar, sigorta sektörü networkü için ‘InsurTech Hub Mobil Uygulaması’ ve daha birçok projelerinin olduğunu belirten Acer, “InsurTech Hub hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilmek, yürütülecek her türlü etkinlik, bülten paylaşımı, start-up bilgilendirmeleri ve daha birçok yenilik hakkında hızlı bildirim alabilmek ve sektör paydaşları ile iletişime geçebileceğiniz mükemmel bir networke dahil olabilmek için ‘InsurTech Hub‘ mobil uygulamamızı hemen indirebilirsiniz” diyor.

Sektör neden evrim geçiriyor?

•          Sigortalılar artık sigorta ürünlerini, mobilden ve internetten çok kolay, anlaşılır ve hızlı bir şekilde satın alabiliyor.

•          Hasar anından itibaren hasar dosyasının kapama süreçleri, aylar mertebesinden, günler mertebesine indi ve sigortalı memnuniyeti arttı.

•          Acenteler, müşterilerine daha kaliteli hizmetler sunabilmeleri için CRM sistemleri, arama motorları, sosyal medyalar gibi dijital kanallar, web ve mobil uygulamaları kullanmaya başladı.

•          Sigorta şirketlerinin acentelik süreçleri hızlandırıldı. Acente memnuniyeti arttırıldı; taleplerine daha hızlı dönüşler sağlandı.

•          Özetle; sigortacılık faaliyetlerinin haftalar süren operasyonlar artık çok daha hızlı, çok daha doğru ve çok daha kaliteli olmaya devam ediyor.

Sigorta poliçeleri artık‘akıllı kontratlar’la yapılacak

InsurTech Hub Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer, sigorta şirketlerinin devrim geçirmesi ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Sigorta şirketlerinin devrim geçirmesi, oyun kurallarının yeniden yazıldığı, hiçbir şeyin eskisine benzemediği, yepyeni iş yapış şekilleri ile mümkün olacak. Buna dünyada örneklerini gördüğümüz yıkıcı teknolojiler ile şahitlik edeceğiz. Örnek verecek olursak; sigorta poliçeleri, artık blockchain teknolojisinin içerisinde yer alan ‘akıllı kontratlar’ ile yapılabilir hale geliyor. Bu sayede teminatlar ve sigortacılık kuralları akıllı kontratlar ile kontrol edilecek; hasar ödemeleri anında yapılabilir hale gelecek. Şimdilik her branşlarda yapılması olası görünmese de yakın zamanda parametrik sigortalar, siber sigortalar, uçak erteleme sigortaları, konut sağlık sigortalarında söz konusu teknolojinin etkilerini göreceğiz.”

Dijitalleşme mi yoksa, insurtechleşme mi?

Fatih Acer’e röportajımızda, dijitalleşme ve insurtech kavramları arasındaki farkı da sorduk. Aslında her iki kavramın da aynı anlamı taşıdığını belirten Acer, “Birisi eski, diğeri yeni trend. 2018’lere kadar dijitalleşme çok konuşulurken artık, insurtechleşme çok konuşuluyor. Son dönemlerde yeni teknolojilerin çoğalması ile insurtechlerin kapsamı daha çok genişledi. Eskiden dijital acente, dijital sigorta şirketi derdik, artık ‘en insurtech acente; en insurtech sigorta şirketi’ demeye başladık; bundan sonrada daha sık duyacağımız aşikar”  diyor.

Teknolojiyi kullanmayan acenteler geride kalacak

InsurTech Hub Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer, “Acentelerin ‘Dijital satışlar artarsa, ekmeğimizden oluruz’ kaygısı var. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?” sorumuzu da şu şekilde yanıtlıyor: “Ülkemizde ve tüm dünyada acentelerin yeri hiçbir zaman bitmeyecek. Ancak, acenteler teknolojiyi kullanmazlarsa rekabette geride kalacaklar, işleri azalacak, kâr etmez hale gelecekler. Teknolojiyi iyi kullanan acenteler daha çok müşteriye daha hızlı ve daha kaliteli  hizmet eder hale gelecek; daha kârlı acenteler olacak. Hâtta Insurtech acenteleri, yatırım değeri çok yüksek; müşteriler ve sigorta şirketlerinin daha çok tercih ettiği acenteler olacak.”

InsurTech piyasa değerinin 2023’te 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor

Acer’in verdiği bilgilere göre, InsurTech pazar büyüklüğü 2021’de 60 milyar dolar olarak değerlendirildi. Tüm değerler incelendiğinde 2023 sonu 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşması bekleniyor. Bu istatistiksel veriler aslında ilerleyen dönemlerde küreseldeki Insurtech start-uplarına olacak ilginin kanıtı. Acer, Global Insurtech Alliance’ın üyesi olarak InsurTech Hub’ın da başta Türkiye olmak üzere global birçok sektörel gelişime ortak olmaya hızla devam ettiklerini sözlerine ekliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER