Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) tarafından hazırlatılan “Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme Raporu”nda acentelerin maliyetleriyle ilgili yer alan tespitler oldukça çarpıcı sonuçları ortaya koydu.
SİGORTAMEDYA
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri İcra Komitesi’nin (SAİK) acentelerin yol haritasını belirlediği “Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme Raporu”nda sigorta acentelerinin birleşerek güç birliği yapması ve müşteri odaklı kurumsal bir yapıya dönmesinin gerekliliği vurgulandı. Raporda acentelerin maliyetleriyle ilgili tespitler oldukça çarpıcı sonuçları ortaya koydu.
Raporun sonuçlarına göre; genel müdür, müdür, teknik personel ve destek personeli dahil acentelerde ortalama 3 kişi çalışıyor ve acentelerin aylık maliyeti ortalama 7.010 TL. Acenteler aylık ortalama 984 TL kira ödüyor ve ortalama bir çalışanın maliyeti aylık 1.980 TL ediyor. Acente maliyetlerinin en yüksek olduğu il sırasıyla 117.6 bin TL ile İstanbul, acente maliyetlerinin en düşük olduğu il ise 12 bin TL ile Tunceli. Maliyetlerinin en yüksek olduğu İstanbul ilini Ankara ve İzmir, maliyetlerinin en düşük olduğu Tunceli’yi ise Muş ve Hakkâri takip ediyor. Ortalama acente maliyetleri bölgesel olarak incelendiğinde; Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde maliyetlerin yüksek olduğu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde acente maliyetlerinin daha düşük olduğu gözleniyor. Acenteler bir poliçeyi kesmek için ortalama 15 dakika harcarlarken, günde ortalama 17 poliçe satışı yapılıyor.
Acentelerin en çok rahatsız oldukları konular…
Sektörde uygulanan farklı fiyat politikaları ankete katılan acentelerin yüzde 80’i tarafından sorun olarak görülüyor. En büyük rekabet ise banka kaynaklı. Düşük komisyon gelirleri ve internet satışı kaynaklı rekabet de acentelerin rahatsız olduğu konuların başında geliyor.
Ülkemizde acenteler ne kadar prim üretiyor?
Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme Raporu’na göre, prim üretimleri olan acentelerin yüzde 2,3’ü 5 milyon TL ve üzeri prim üretirken, 1 milyon TL ile 5 milyon TL arası prim üreten acentelerin oranı yüzde 23, 500 bin TL ile 1 milyon TL arası prim üreten acentelerin oranı ise yüzde 20. Acentelerin yüzde 55’i ise 500 bin TL’nin altında prim üretiyor.
şirketlerin acentelerine uyguladıkları haksızlıkları da belirtmeliydiniz. sanki acentelerle şirketler arsında hiç sorun yokmuş gibi bir durum oluşmuş.
komisyonların düşürülmesi (fiyatlar arttığı halde acentelerin komisyonlarının %0 lara kadar düşürülmesi)
h/p üretim dengesinin bozulması sonucu acenteliğin fesh edilmesi (sanki acente hasarı yapıyormuş gibi davranılıyor. müşterinin alnında bu müşteri kazaya meyillidir yazmıyor)
üretim yetersizliği dolayısıyla acenteliğin feshi ( sen fiyatlarını uygun hale getirdin de acente üretim mi yapmadı kardeşim.)
v.s. v.s. bu konularla ilgili de bir yasal düzenleme şart.
saygılarımla