23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

2023’te inşaat ve mühendislik sigortalarında yüzde 50 büyüme bekleniyor

İnşaat ve mühendislik sigortaları alanında 2022 yılında bu alanda 2,6 milyar TL’lik prim hacmi gerçekleştiğini söyleyen IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “2023 sonu itibariyle de yüzde 45-50 arasında artış öngörülüyor. Bu yıl içinde inşaat projelerinde sigorta ağırlığının artması ve sigorta sektörüne olumlu katkı sağlayacak düzenlemelerin yapılması bekleniyor” dedi. 

İnşaat sektörünün yaklaşık 175 milyar dolar civarında olduğu Türkiye’de, inşaat ve mühendislik alanında sigorta potansiyeli de 2023 itibariyle 400 milyon dolar prim büyüklüğüne ulaştı. 

İnşaat ve mühendislik sigortalarına yönelik değerlendirmelerde bulunan IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, Türkiye’de inşaat ve mühendislik branşlarında sigorta penetrasyonunun diğer branşlara göre oldukça yüksek olduğunu belirterek inşaat sektöründeki firmaların kurumsallığının yüksek olması ve kamu ihalelerindeki sigorta yaptırma zorunluluğunun buna neden olduğunu söyledi.  

Kefalet sigortalarının artması sektöre olumlu katkı sağlayacak

Çiftçi, büyük çoğunluğu kamuya yönelik yollar, toplu konutlar, köprüler olan inşaat ihalelerindeki sigorta yaptırma zorunluluğu ve belirlenen şartların alınan poliçelerin içeriğini belirlediğini söyleyerek “Türkiye’deki uyulması gereken standartların dünya klasmanında olması ve yapı denetim sisteminin varlığı, inşaatlardaki kaliteyi artıran bir unsur. Dolayısıyla yeterli kalitede olmadığı için sigortalanamayan riskler hemen hemen yok. Ancak rakamsal olarak çok büyük değere sahip ve prototip özelliği taşıyan projeler, uzmanlaşmış reasürans piyasaları tarafından sigortalanmaktadır. 2022 yılında 2,6 milyar TL olan prim hacmi 2023’ün ilk 6 aylık döneminde 1,9 milyar TL’nin biraz üzerinde gerçekleşti. 2023 yılında geçen seneye göre TL bazında yaklaşık yüzde 45-50 arasında bir artış bekliyoruz. Bu yıl içinde beklenen gelişme, inşaat projelerinde yoğun olarak kullanılan Teminat mektubu yerine kefalet sigortasının yaygınlaşması adına yapılabilecek düzenlemelerdir. Bu sayede dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Kefalet Sigortalarının ağırlığının artması ve sigorta sektörüne olumlu bir katkı sağlanması beklenmektedir” açıklamalarında bulundu. 

Kentsel dönüşüm yatırımları olası hasarlar için önleyici rol oynuyor

Olası İstanbul depremi nedeniyle kapsamlı bir kentsel dönüşüm hareketi olduğuna dikkat çeken Çiftçi, “Kentsel dönüşüm için yapılması planlanan yatırım büyüklüğünün yıllık olarak 10 milyar dolar civarında olduğu düşünülürse bu yatırım sektör geneli için yaklaşık yüzde 10 civarı bir artış getirecektir. Bu da sigorta sektörünün büyümesine olumlu yönde etki edecektir. Yapı stoğunun modern yapılarla değişmesi anlamına da gelecek bu yatırım, sigortacılık açısından gelecek yıllardaki muhtemel hasarlara karşı önleyici bir gelişme olarak dikkat çekmektedir” diye konuştu. 

Değişen piyasa koşullarına uyum sağlıyoruz

Çiftçi, uzun yıllardır Türkiye’de gerçekleştirilen büyük ve itibarlı projelere inşaat aşamasında ve inşaat sonrası işletme aşamasında işverenler ve müteahhitler için çok çeşitli branşlarda hizmet verdiklerini belirterek “Çeşitli inşaat ve sigorta türleri konusunda sektörde geniş deneyime ve uzmanlığa sahip özel bir ekip ile sigortalıların ihtiyaçlarını belirleyerek yurt içinde ve gerektiğinde yurtdışında doğru ve ekonomik bir şekilde teminat sağlama konusunda çok güçlüyüz. Ayrıca, sigorta sürecinde müşterilerimize destek olmak için etkin bir iletişim ağı kurduk. Onlarla işbirliği yaparak, proje gereksinimlerini analiz ediyor, sigorta süreci boyunca ihtiyaç duyduğu her türlü bilgi ve yardımı temin ediyoruz. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir şirket olarak, sorumluluklarınızı ve projelerinizi korumak için en son sigorta trendlerini takip ediyor ve hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlıyoruz.” dedi.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER