23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Gürkan: 2018’de reasürans piyasasında işler yolunda olmayabilir

Sigorta sektörünün deneyimli ve duayen ismi Servet Gürkan bu yıl Almanya’nın Baden-Baden şehrinde yapılan reasürans şirketlerinin yıllık toplantılarını izledi ve sonuçlarını değerlendirdi. Reasürans şirketlerinin karşılaştığı 2017’deki büyük hasarlardan yola çıkarak 2018 primlerinin nasıl etkileneceği konusundaki genel manzarayı yazdı.

Genel eğilim olarak Türkiye’deki şirketlerin reasürans piyasasında teminat bulurken nasıl bir iklimle karşılaşacaklarına ilişkin ipuçlarını da sunuyor.

servet gurkan 3
JLT Türkiye CEO’su Servet Gürkan

Bu yıl 23-26 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Baden-Baden toplantısında yine yoğun bir katılım vardı. Harvey, Irma ve Maria Kasırgalarının yanı sıra Meksika’yı vuran iki deprem ile bu yılın üçüncü çeyreğinde oluşan olağanüstü doğal afet olayları dikkati çekiyordu. Bu olayların 2017 yılının, bugüne kadar en yüksek hasar gören yıllardan birisi olma seviyesine çıkmasına büyük katkıları oldu. Baden-Baden toplantısında düzenlenen çeşitli etkinliklere katılanlar, reasürörlerin finansal sonuçlarının hasarlar tarafından nasıl etkilendiğini ve nispeten kısa bir sürede meydana gelen bu olağan dışı hasarlardan ne ders alınacağını tartıştılar. Ayrıca yakınlarda yaşanan bu katastrofik hasar tecrübesi ışığında gelecek yenilemeler için beklentilerin ne olabileceği de tartışılan konular arasındaydı.

SİBER RİSKLER YENİ RİSK ALANI

Doğal Afet sigortaları konularının yanı sıra, dünyada gelişmekte olan yeni riskler de dikkat çeken diğer bir konu. Bunların arasında, siber riskler en çok dikkati çekiyor ve hem büyük bir fırsat hem de göz ardı edilemeyecek bir tehdit olarak değerlendiriliyor. Hızla gelişen digital teknoloji, genişleyen çözüm etkileri ile reasürans sektörünün her alanına dokunuyor ve en çok tartışılan konular arasında yerini alıyor.

Gelişen pazarlar ve büyüme potansiyeli çerçevesinde daha güçlü sermayeye sahip olmak, düzenleyici ve yasal zorluklar, şirketlerin üst düzey yöneticilik pozisyonlarındaki çok hareketlilikten daha iyi yararlanma çözümleri ve de halen çok aktif olan birleşme ve satın alma faaliyetleri, etkinliğin başlıklarını oluşturan diğer konular arasındaydı.

Önde gelen sektör yöneticileri aşağıdaki başlıkları da içeren geniş kapsamlı bir gündemi de tartıştı. Bunlar;
• Sigorta piyasasını olumsuz etkileyen temel faktörler;
• Son duruma etkili bir tepki verebilmek için, sektörün nasıl bir dönüşüm sağlaması gerekir;
• Insurtech in yaratacağı zorluklar ve fırsatlar;
• Sermaye ve Risk arasında artan ilişki.

TOPLAM HASAR 100 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

servet gurkan 2
JLT Türkiye CEO’su Servet Gürkan

Konferansa katılan önemli reasürans şirketlerinden Munich Re, son kasırgalardan toplam sigortalı kayıpların 100 milyar doları aşacağını, kendi paylarının ise 3 milyar dollar civarında olacağını ve muhtemelen Ocak 2018 yenilemelerinde Katastrof reasürans fiyat tarifelerini arttıracağını belirtti. Swiss Re ise 3. çeyrek doğal afet olaylarından kaynaklanan kayıplarını (Harvey, Irma ve Maria kasırgaları ve Meksika’daki depremler) 3.6 milyar dolar ve bu felaket olaylarından sektörün ödeyeceği hasarın da yaklaşık 95 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Yine Avrupanın önemli reasürans şirketlerinden Hannover Re “Avrupa’daki yenilemeler için durum normale dönmüştür, bu da en iyi düşünce ile hasarsız programlar için düz bir yenileme beklenebilir demektir” diye düşündüğünü belirtiyor.

FITCH UYARDI, FİYATLAR ARTACAK

Fitch Derecelendirme Kuruluşu ise 3.çeyrekteki doğal afet olaylarının bir sonucu olarak, özellikle ABD Katastrof reasürans anlaşmaları için, fiyatların artacağını açıkladı. FITCH, büyük Avrupalı reasürörler için bu olayların 2017 karlılıkları açısından önemli sonuçlar oluşturacağına, ancak sahip oldukları çok güçlü sermaye seviyeleri nedeniyle bundan etkilenmeyeceklerine inanıyor.

KATASTROFİK HASARLAR REASÜRANS SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLEYECEK?

Katastrofik hasarların reasürans şirketlere yansıyan rakamlarına bakınca piyasaların özellikle 2017 yılı 3.çeyreğinde katastrofik hasarlardan çok etkilendiklerini ve bunun piyasaya yansımaları olacağı düşünülüyor. Yapılan anket sonuçlarına gore, 2018 yenilemelerinde şirketlerin uzun zamandır devam eden yumuşak-soft market ve fiyat düşüşlerinin bu yıl da müşteriler tarafından beklenmesini bir sorun olarak görenlerin oranı yüzde 65 gibi en büyük oranı oluşturuyor. Yüzde16 oranında birleşmelerin ve satın almaların reasürans piyasalarını değiştireceğine inanırken, yüzde 8 lik bir kısım sedan şirketlerin kendi reasürans programlarını yeniden yapılandırıp daha az koruma alacağını öngörüyor. Yüzde 15’lik bir kısım ise iyimser bir bakışla işlerin iyi gittiğini ve hiç bir sorun görmediğini düşünüyor.

Bunların hangilerinin daha doğru olduğu sonuçları da yakın bir gelecekte açıkça ortaya çıkacak.

Sonuç olarak uzmanların birbirlerine iyi bir yenileme dönemi dilekleriyle sona eren ve çok sert geçmeyen bu yılki Baden-Baden toplantılarının 2018 yenilemelerinde nasıl bir tablo ortaya çıkaracağını merakla bekleyeceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER