23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

2018 yılında sektörde hangi konular iz bırakacak?

Hayatımız Sigortalı Dergisi yazarlarından Mustafa Nazlıer, derginin şubat sayısında 2017 senesinin analizlerini yaparak 2018 senesinde iş birliğinin artmasının şart olduğunu ifade etti. Nazlıer’in “2018 yılında sektörde hangi konular iz bırakacak” başlıklı yazısı şöyle:

2018 yılında sektörde hangi konular iz bırakacak?

Özetle ;

2017 yılının öne çıkan birkaç konusu ve 2018 yılına olan etkilerini daha detaylı incelemek çok daha iyi olacaktır. Dikkat çeken birkaç konunun iz bırakacağı ve geleceğe şekil vereceğini gözlüyoruz

◆ Swiss Re’nin, 2017’de yaşanan felaketlerle ilgili raporunda 2017 yılında meydana gelen felaketlerin 306 milyar dolar hasar yarattığı,

◆ Sigortalı hasarların toplamının 136 milyar dolar olduğu, bu tutar içinde 5 milyar dolar tutarında insan kaynaklı hasar, 131 milyar dolar tutarında ise doğal afet kaynaklı hasar olduğu belirtiliyor.

Son 10 yılda değişen koşullar kalıcı bir hasar profili çıkarıyor. Özellikle küresel ısınma etkileri en önemli ve kalıcı etken. Tüm dünyada konu kendine önemli bir yer bulurken, henüz ülkemizde bu konuda bir ilerlemenin kısa sürede olmayacağını gözlüyoruz. 136 milyar dolar olan toplam sigortalı hasar tutarında 131 milyar dolar doğal afet hasarına karşılık 5 milyar dolar insan kaynaklı hasar oluşumunu Türkiye için henüz konuşamayız. Tam tersi bir durum olarak insan kaynaklı hasarların ülkemizde daha fazla olduğu bilinen bir gerçek.

Sigorta sektörü açısından koşulların her geçen gün ağırlaştığını görüyoruz. Hasara sebep olan İnsan faktörü dışında zarara yol açan en önemli etken olarak insan, ülkemizde sanırım 1. sırada. Ayrıca, doğal olmayan hasarları da doğal afete çevirmek gibi bir beceriye sahibiz.

Dünya doğal afetler ile baş etmeye çalışmakta, ülkemizde ise doğal afetinde önüne geçen hasar ve zarar kavramları açısından en önemli etkenin insan oluşu kalıcı bir sorunu öne çıkarıyor. Bu yönü ile çok daha etkileyici sonuçlar yaratır.

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar’ın aşağıdaki açıklaması önemli içerikte;

Günde 71 milyon TL hasar ödeniyor

Birlik Başkanı Can Akın Çağlar, her 100 liralık işten 25 lira zarar ettiğine dikkat çekerek, “Sektör kötü sürücüyü daha ne kadar finanse edecek?” diye sordu. Sektöre dair rakamlar da paylaşan Çağlar, “Sektör günde 51 bin dosya işliyor. Geçen yıl 23 milyar TL hasar ödendi. Bugün itibarıyla 16 milyar TL’deyiz. Günde 71 milyon TL hasar ödüyoruz” dedi. Sektördeki sigortasızlık oranının yüksekliğine de dikkat çeken Çağlar, “Her 2 işletmeden 1’inin yangın sigortası yok, 3 araçtan 2’sinin kaskosu yok, 2 konuttan 1’inin de DASK’ı yok. Kısacası sigortamız yok” diye konuştu.

Sektörü büyütmeye çalışırken sektörün küçülmesi için ve zarar etmesi için her türlü koşulun sağlanıyor olmasının altı çizilmesi gereken konu olduğu açık.

Sektörde sorunlar insan kaynaklı

2017 yılında 23 milyar TL tutarında hasar ödemesi yapan ve aktif büyüklüğü 138 milyar TL olan sigorta sektörünün zarar ve sorunları, gerçek gerekçeler ve doğal afetler değil İNSAN kaynaklı.

Fraud hasar sayısı çok fazla,

◆ Anlaşmalı tutanak uygulamasına geçildiği günden bu yana alkollü ve ehliyetsiz kaza yok,

◆ Sektör içi aktörler, hukukçular ile beraber tazminatı alma veya artırma yarışında,

◆ Yasal yapılanma sorunları ve istikrarsız düzenlemeler zinciri çalışma ortamını felakete sürüklüyor, ◆ Otoritenin karar mekanizmasına doğru iletilmeyen bilgiler en önemli sorun kaynağı, kendisinin de bilmediği bir konuyu yetkili makama sunma cesaret ve özgüveni çok yüksek,

◆ Kişisel çaba ile gerçekleşen hizmet zincirinde yer alan hakem, eksper, bilirkişi gibi belirleyici rol üstlenenlerdeki cesaret ve özgüven şaşırtıcı derece yüksek. Bir fikir yaratması için; bu kadar çok yüksek bilgiye sahip hakem, eksper ve bilirkişisi olan sektör zarar ediyor ise tebessüm için ‘Doğal Afet’ diyebiliriz,

◆ Başta enerji ve inşaat sektörü olmak üzere gerçekleşen hasarların çok büyük oranı profesyonel meslek grubundaki kişilerin mesleki hataları veya uygulayıcıların insiyatif ile gerçekleştirdikleri yüksek hayal gücüne dayanan girişimleridir,

◆ Mesleki sorumluluk poliçelerindeki hasar dosya sayısının artıyor olması bir gösterge; ama çok daha ilginç olan, sorumluluğunu yerine getiremediğini beyan ederek zararı üstlenen kişilerin de tamamen ve sadece sigorta poliçesi olanların olması sorunu yine kişi odaklı yapıyor. Bu konuda kesinlikle sektör birlikte hareket ederek meslek örgütlerinde sicile hasar dosyası kaydı açtırmalı.

◆ Hemen hemen tüm yangınlarda insan etkisi var. Yangının başlamasındaki etkisi kadar, büyümesindeki etkisi bir biriyle yarışır halde,

◆ İş kazaları ve meslek hastalıklarında kök sebep, insan hatasına dayanıyor,

Bu şekilde uzayıp giden listenin hemen hemen tamamında riskin gerçekleşmesine, hasarın oluşumuna ve zararın artmasına yol açan kök sebep İNSAN ve büyüleyici kelime CÜRET.

İşbirliğinin artması şart

Sadece sigorta sektörü için değil ülkenin her alanda bu oranı ve sonuçları değiştirmesi gerek. Bu konuda ilerleme sağlamadıkça pozitif gelişme beklenemez. Türkiye kendi bölgesinde, Ortadoğu ve Türki devletlerde belirleyici olacak birikime sahiptir. Bunu sağlamak için Türkiye Sigorta Birliği çatısı altında iş birliğini artırmamız şart. Bilgi birikimi, tecrübe ve bilgiye dayalı teknoloji yapılanmasıyla her alanda etkin ve kalıcı çözümler olanaklı. İlerleyen teknolojinin doğru bilgiyle yapılandırılması en iyi çözüm önerisi. Başta otorite olmak üzere hukuk ve kamunun tümüne eşit ve doğru bilgiyi sunabiliriz. Sigortacılığı sigortacılardan çok daha iyi bilen olmadığına göre bunu bir başkasının gerçekleştirmesini de bekleyemeyiz. Risk ve hasar konusunda ortalamayı yükselten insan faktörü milli ve bölgesel yapılanmayı sağlayacak güçtedir. Geç kalmakta, insan odaklı bir sorun.

 

1 Yorum

  1. Noterlerin araçların alıcıları adına zorunlu sigortaları olmadan ruhsatlarını teslim etmesi sigortalı olma oranını düşürecek ve bir cok insan mağdur olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER