25 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img

2015 bütçesinden bireysel emekliliğe 2.4 milyar TL

mehmetsimsekCari açığın ilacı olarak görülen ve bu yıl başında devlet katkısı uygulaması ile desteklenen Bireysel Emeklilik Sistemi’ne, 2015 bütçesinden 2.4 milyar TL ayrıldı.

SİGORTAMEDIA

Türkiye’deki tasarruf oranlarını artırmayı planlayan hükümet, 2015 yılı bütçesinde Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) devlet katkısı için 2.4 milyar TL ödenek ayırdı. Cari açığın ilacı olarak görülen tasarruf oranlarının iki katına çıkartılmasını hedefleyen hükümet, bunun için geçen yıl 1 Ocak itibariyle devlet katkısı uygulamasına geçmişti. Yani, BES’e 100 TL ödeyene 25 TL de devlet katkısı verilmeye başlandı.

Bu uygulamayla, geçen yıl BES yaklaşık 10 yıllık tarihinin en hızlı büyümesini gerçekleştirdi ve 1 milyon yeni kişi sisteme üye oldu. Sistem hızlı büyümesini bu yıl da devam ettiriyor. 10 Ekim itibariyle sistemdeki katılımcı sayısı 4.8 milyonu, toplam fon tutarı da 31.2 milyar TL’yi aştı. 2.4 milyar TL de devlet katkısı fonlarında birikti.

Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı’nı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar bireysel emeklilik sistemine devlet katkısı olarak toplam 2.6 milyar TL ödeme gerçekleştirdik. 2015 yılı bütçesinde de 2.4 milyar lira ödenek ayırdık” dedi.

Özel sektörün tasarrufu düşük

Geçen yıl toplam yurt içi tasarrufların GSYH’ye oranının yüzde 13.4’te kaldığını vurgulayan Şimşek, bu yıl ise yüzde 14.9 olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Şimşek, bu oranın gelişmekte olan ülkelerdeki yüzde 32.6’nın oldukça altında kaldığını ifade etti. Türkiye’de tasarruf oranlarının yeterli olmamasının temelde özel sektörün tasarruf oranlarının düşük olmasından kaynaklandığını, 2002-2014 döneminde kamu tasarruflarının GSYH içindeki payı eksi yüzde 4.8’den yüzde 3.2’ye ulaştığını vurgulayan Şimşek, sekiz puanlık bir iyileşme sağladıklarını vurguladı.

Bu yıl büyümenin en önemli kaynağının iki puanlık katkı ile net ihracat olacağını tahmin ettiklerini belirten Şimşek, tüketim artışına bağlı olarak toplam yurt içi talebin büyümeye katkısı muhtemelen 1.3 puan olacağını söyledi. Şimşek, yurtiçi tasarruf oranını artırmak için bireysel emeklilikte teşvik sistemini değiştirip 1 Ocak 2013 itibarıyla doğrudan devlet katkısı sistemine geçtiklerini anımsattı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER