SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu Teknik İşleticisi Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, NTV’de yayınlanan Bakış Programı’nda deprem bölgesindeki sigorta süreçlerine ilişkin bilgi verdi. Selva Eren, bölgedeki hasar ödemelerini 2 ay içinde tamamlamayı planladıklarını söyledi.
SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu Teknik İşleticisi Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, NTV’de yayınlanan Noyan Doğan’ın Bakış Programı’na konuk oldu. Hatay’dan canlı olarak gerçekleştirilen yayında Eroğlu ve Eren deprem bölgesindeki sigorta süreçlerine ilişkin bilgiler verdiler. İki gündür Adıyaman’dan başlayarak depremin vurduğu il ve ilçeleri ziyaret ettiklerini aktaran Eroğlu, depremin hemen ardından SEDDK olarak sigortalı depremzedelerin mağduriyetini azaltmak adına aldıkları bir dizi tedbirin sonuçlarını izlemek üzere sahada bulunduklarını söyledi.
Mağdur acentelerinin yeniden bölgeye dönmeleri için çalışıyoruz
Devletin deprem bölgesindeki hayatı normale döndürmek adına büyük bir çaba içerisinde olduğunu belirten Eroğlu, “Biz de sigorta tarafında acentelerimizin yeniden bölgede çalışabilmeleri için gerekli tüm ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Öncelikli olarak acentelerimizin bizden istediği konteynerleri temin edeceğiz. Dışarıdaki acenteleri tekrar bölgeye çekmeyi hedefliyoruz. Diğer tarafta da sigortalılarımızın hasarlarının eksper faaliyetlerini hızlandırarak en kısa sürede tanzim etmek için çalışıyoruz” dedi.
Bölgede sigortalılık oranının çok düşük olduğunun altını çizen Eroğlu, “Bu en büyük sorunumuz. Yaşanan bu büyük felaketin ardından artık tüm sektör paydaşlarının bir araya gelerek sigortalılık oranını artırmak adına devrim niteliğinde düzenlemeleri yapması gerekiyor” diye konuştu.
Sektörün hasarları ödeyecek gücü var
Eroğlu, depreme konu olan diğer tüm branşlarda da hasarların ödendiğine dikkat çekerek, “Tarımda hasar tespitlerinin yüzde 88’i tamamlandı. 40 milyon TL’lik muallak hasardan 15 milyonu lirası tamamlandı. Sektör olarak hasarlar için 37 milyar TL’lik karşılık ayırdık. Bunun 1 milyar lirası ödendi. 76 milyar lira hasar bekliyoruz. Sektörün bu hasarları ödeyecek gücü var” açıklamalarında bulundu. Hasar ödemelerini konut ve kasko tarafında 2 ay içinde bitirmeyi hedeflediklerini aktaran Eroğlu, ticari sigortalarda bu sürenin biraz uzayabileceğini aktardı.
Sıfırdan poliçe kesimine önümüzdeki hafta başlayacağız
Eroğlu, sektörün poliçe yenilemelerine devam ettiğini bildirerek, “Konut ve araçta hasar yoksa sektör poliçe yapıyor. Bu konudaki mağduriyetleri gidermek için de çalışmalar yapacağız. Sıfırdan poliçe kesimine de önümüzdeki hafta başlamayı planlıyoruz” dedi. Vatandaşlara mevcut poliçelerine ilişkin zeyil işlemlerini yapmaları konusunda uyarıda da bulunan Eroğlu, teminat açığı oluşması adına bunun önemli olduğunun altını çizdi.
Haftaya hafif hasarları ödemeye başlıyoruz
Programda DASK’ın deprem bölgesine yönelik hasar süreçleriyle ilgili bilgiler veren Eren, şimdiye kadar 347.949 hasar ihbarı aldıklarını ve 2.550.356.031 TL tazminat ödediklerini aktararak, şunları söyledi: “Bölgede sigortalılık oranı yüzde 50’lerde. Ağır hasarlı konutlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve vatandaş arasında devam eden müzakereler nedeniyle bir bekleme süresi var ve orada belli bir hızda gidiyoruz. Hafif hasarları ise önümüzdeki hafta pazartesi günü itibariyle ödemeye başlayacağız” dedi. Hasar başvuruları için herhangi bir süre kısıtlaması olmadığının da altını çizen Eren, vatandaşların hafif hasarlı binalar için tapu, binanın hasar durumu ve nüfus bilgilerini web sitesi üzerinden yükleyerek başvuru yapabileceklerini aktardı.
Düşük metrekare beyanı düşük tazminat demek
Bazı vatandaşların aldıkları tazminat tutarına ilişkin şikâyette bulunmaları ile ilgili konuşan Eren, “100 metrekare bir ev için kurum tarafından ödenen tazminat tutarı 297 bin TL. Ne yazık ki eksik bilgilendirme ya da daha uygun fiyatlı poliçe istemiyle metrekareler düşük gösteriliyor. Bunun sonucunda da alınan tazminat tutarı düşük oluyor. Çünkü DASK beyana dayalı olarak poliçe yapıyor” açıklamalarında bulundu.
Vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz
Binalarında farklı sebeplerle kesilen kolonlara ilişkin hasar ödemelerini dahi yaptıklarını aktaran Eren, “Vatandaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur olmaları için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Eren, 117 milyar TL’lik bir korumaya sahip olduklarını belirterek 2 ay içinde hasar ödeme süreçlerini tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.