Türkiye’deki diğer sigorta şirketleriyle aynı ürün portföyüne sahip olan Koru Mütüel Sigorta, asgari 100 TL’lik sermaye payı ödemesi ile sigortalılarını şirket ortağı yapıyor. Bu şekilde kâra da ortak olan sigortalının, kooperatifin zararına ortaklığı ise sermaye payı kadar bir ek tutarla yani 100 TL ek ödeme ile sınırlı tutuluyor.
Hayatımızı Sigortalı/Şerife TÜRK
Türkiye’nin ilk sigorta kooperatifi Koru Mütüel Sigorta, sigortalılarını asgari 100 TL’lik ortaklık payı karşılığında kooperatif ortağı yapıyor. “Kendi şirketiniz” sloganıyla faaliyetlerini sürdüren Koru Mütüel Sigorta, ortaklarına gelişiminden ve güvencesinden yararlanma fırsatı da sunuyor. Kooperatif, ortağı olan sigortalılarına elde edilen gelir-gider farkından pay alma şansı veriyor. Koru Mütüel Sigorta yasa gereği, sadece ortaklarına sigorta poliçesi düzenleyebiliyor. Kooperatife ortak olabilmek için 100 TL’lik ortaklık payının ödenmesi gerekiyor. Kooperatife ortak olan sigortalının 100 TL’den başka bir yükümlüğü bulunmuyor. Sınırlı sorumluluk ilkesi gereği ortaklar kooperatifin acze düşmesi halinde sadece ödedikleri ortaklık payı kadar bir ek ödeme ile yükümlü oluyorlar. Diğer sigorta şirketleriyle aynı ürün portföyüne ve hizmet skalasına sahip olan Koru Mütüel Sigorta için suistimal konusu herhangi bir risk teşkil etmiyor, çünkü sigortalıları gerçekte “ortak”ları olduğu için kooperatife kendi şirketleri gözü ile bakıyorlar.
Ortaklık payı ile havuz oluşturuluyor
Kooperatif sigorta şirketi olarak risk ve kooperatif bilincine sahip ortak kazanmak istediklerini söyleyen Koru Mütüel Sigorta Genel Müdür Vekili Hüsamettin Doğramacı, Türkiye’de kooperatifçiliğin çok yaygın ve bilinen bir olgu olduğunu ancak geçmişte bazı yapı kooperatiflerinin yarattığı mağduriyet haberlerinin etkisiyle bazı insanların kooperatiflere ortak olmaktan çekindiklerini belirtti. Kooperatifçiliğin temelinde işbirliği anlayışının olduğunu vurgulayan Doğramacı, “Kooperatif sigortacılığında, benzer risklerin tehdidi altında bulunan kişiler kendilerini ve birbirlerini korumak veya birlikte korunmak amacıyla eşit miktarda bir ortaklık payı ödeyerek prim havuzu oluştururlar. Bu havuzlardaki fonların tamamı veya bir kısmı ile birbirlerine güvence sağlarlar. Prim ödeyerek Koru Sigorta’dan poliçe yaptırmak isteyen bir kişinin aynı zamanda 100 TL ortaklık payı ödeyerek kooperatife ortak olması da gerekiyor” diye konuştu. Doğramacı, “Bu yıl da kooperatif sigortacılığını müşterilerimize, potansiyel ortaklarımıza anlatmaya devam edeceğiz. Farkımızdan, faydalarımızdan, yapabilirliklerimizden bahsedeceğiz. Önceliğimiz ortaklarımızı korumak olacak. Bunun için reklam ve tanıtım projeleri üzerinde çalışıyoruz” dedi. Sigorta reklamının fuarlarda yapılmasını ise bir fırsat olarak değerlendiren Doğramacı, şöyle konuştu: “Fuarlar aslında bizim için bir fırsat. Çünkü biz bireylere dokunmak istiyoruz. Fakat sigorta Türkiye’de çok zor satılan bir meta olduğu için bunu teorisyenlerinden ziyade piyasada kişilere hitap eden acentelerin satması daha kolay görünüyor. Bu sebeple acentelerimizin eğitimine büyük önem veriyoruz. Zaten bildikleri sigorta konusuna ek olarak kooperatif sigortacılığı, karşılıklı sigorta ve ortaklık kavramlarını da öğretiyor, bu kavramları işleyerek kooperatifimize yeni ortaklar kazandırmalarını bekliyoruz.”
Müşterilerin de ortak olduğu platformda suistimalden kaçınılır
Dünyada ve ülkemizde sigorta suiistimalinin çok yaygınlaştığını, 2012’de yapılan bir araştırma sonucu, dünya genelinde, sigorta giderlerini oluşturan hasarların en az yüzde 15’ine sahtekârlık sonucu, haksız ödeme olduğuna dikkat çeken Doğramacı, Koru Mütüel Sigorta için suistimal konusunun herhangi bir risk teşkil etmediğini, çünkü müşterilerin de bu şirkete “ortak” olduğunu belirtti. Doğramacı, şöyle devam etti: “Sigortada sahtekârlık yapan, hak etmediği halde tazminat almak için uydurma senaryo düzenleyen insanlar, geleneksel sigortacılıkta belki daha yaygın olabilirler, ama kooperatif gibi kendilerinin de ortak olduğu bir sistemde suistimal oranı daha azdır. Çünkü burada korunan değerlerin toplamı sahiplenilir. Bırakın suistimali en ufak şüpheli hareketten bile kaçınılır.”
Koru Mütüel Sigorta, AMICE ve ICMIF üyesi
Koru Mütüel Sigorta’nın Avrupa Mütüel Sigortacılar ve Sigorta Kooperatifleri Birliği’ne (AMICE) ve Uluslararası Kooperatif ve Mütüel Sigorta Federasyonu’na (ICMIF) üye olduğunu belirten Doğramacı, Koru Mütüel Sigorta’nın Türkiye’den AMICE’ye kabul edilen ilk sigorta kooperatifi olduğunu söyledi. Doğramacı “ICMIF’e üye olmakla, ICMIF üyesi diğer sigorta kooperatifleri ile daha fazla iş birliği imkânına sahip olacağız. Kooperatif sigortacılığı alanında çok yeniyiz, hem ortak bulma hem de ürün çeşitliliği konularında meslektaşlarımızdan öğrenecek çok şeyimiz var. Kooperatif sigortacılığının yapıldığı ülkelerin bu konudaki bilgi ve deneyimlerini, mevzuat çalışmalarını kamu otoritesi ile de paylaşıyoruz” dedi.
“Ortaklığımız yasalarla güvence altına alınıyor”
Koru Mütüel Sigorta’da kurulan ortaklığın yasalar güvencesinde olduğunu vurgulayan Koru Mütüel Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ece Öcal, sigortalı ortakların sorumluluğunun da yasalarda tanımlandığını belirtti. Sigortalının ortağı olduğu kooperatif, dengeli bir faaliyet yürütüyorsa ve artı bir gelir sağlıyorsa sigortalının bu gelirden de faydalanabilmesi çok büyük bir avantajdır. Kooperatif kârını tüm ortaklarıyla eşit olarak paylaşmak durumundadır” şeklinde konuştu.
Bireysel poliçelere odaklanacağız
Hüsamettin Doğramacı, hedeflerinin hem taşra il ve ilçelerinde bireysel sigorta ürünleri satın alacak ortaklar bulmak hem de o yörelerdeki lokal kooperatifleri Koru Mütüel Sigorta ile tanıştırmak olduğunu belirtti. Koru Mütüel Sigorta’nın ilk iki yılında, bilinirliği arttırmak amacıyla trafik poliçeleri üretmeye ve satmaya başladığını söyleyen Doğramacı, trafik poliçeleriyle devam etmeyeceklerini belirtti. Ortaklarına ferdi kaza, konut, kasko gibi bireysel poliçeler vermeyi hedeflediklerini söyleyen Doğramacı, bireysel riskleri ve küçük ölçekli şirketlerin risklerini sigortalayacaklarını kaydetti. Koru Mütüel Sigorta’nın Adana, İzmir, Ankara ve Trakya Bölge Müdürlükleri’nin olduğunusöyleyen Doğramacı, bölge müdürleriyle her ay toplantı gerçekleştirdiklerini ve üretimlerini takip ettiklerini dil getirdi.
Yakın gelecekte kâr payı dağıtmak istiyoruz
Şu an Avrupa Birliği ülkelerinde yaklaşık 6 bin sigorta şirketinin 3 bin 300 tanesinin kooperatif sigorta şirketi şeklinde kurulduğunu dile getiren Ece Öcal, şöyle devam etti: “100-150 yıllık geçmişi olan bu şirketler zaman içinde öyle büyüdüler ki başka ülkelerde anonim şirket olarak faaliyetlerini sürdürmeye başladılar. Kendi ülkelerinde hala kooperatifler ama ortakları başka ülkelerdeki operasyonlardan elde edilen gelirden kâr payı alıyorlar. Bizim geleceğimizin de böyle parlak olmasını ümit ediyoruz.” Koru Mütüel Sigorta’nın çok büyük kârlar elde etme amacıyla kurulmadığının altını çizen Öcal, “Koru Mütüel Sigorta’nın amacı ortaklarının risklerini minimum maliyetlerle teminat altına almasıdır. Bunu sağlamak için, her türlü sigortacılık, reasürans ve finans tekniği kullanılıyor. Bu operasyondan kâr elde edildiğinde bu kârın ortaklar arasında paylaşılması da işin en doğal sonucudur” diye konuştu.
Aracılarımız da bizim ortağımız
Koru Mütüel Sigorta’nın şu an 190 acentesi olduğunu açıklayan Ece Öcal, 2014 yılı sonunda bu rakamı 250’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Koru Mütüel Sigorta acentelerinin genelde İstanbul dışı illerde ve ilçelerde faaliyet gösterdiğini belirten Öcal, “birlikten kuvvet doğar” temasıyla Ankara, İzmir ve Adana’da acente toplantıları gerçekleştirdiklerini açıkladı. Toplantılarda, Koru Mütüel Sigorta’nın faaliyete geçtiği günden bugüne yapılan çalışmaların bölge bazında değerlendirildiğini kaydeden Öcal, 2014 yılı strateji ve hedeflerinin paylaşıldığı toplantıya, acentelerin de interaktif katılım sağladığını ve 2014 yılı yol haritasına katkıda bulunduğunu ifade etti. “Acenteler de bizim ortağımız, partnerimiz” diyen Öcal, “Toplantılarda ‘birlikte nasıl üretim yapabiliriz’ düşüncesiyle hareket ediyoruz. Acentelere, ‘Gelin, bu şirketi birlikte kalkındıralım’ mesajı veriyoruz” diye konuştu.