Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, “Sektördeki iyileri aldık, sektörün yaptığı hatalara düşmedik, geçmişte düşüldüyse de bunları düzeltiyoruz” dedi.
Yakup SAYAR / DÜNYA
Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, iki yıldır görev yaptığı Zurich Sigorta’da geldikleri durum itibariyle kârlılık probleminin olmadığını söyledi. Yıldız, “ Şirketi dağıtım kanalı, ürünler, branşlar ve maliyet yönetimi olarak doğru bir şekilde yapılandırdık. Sektördeki iyileri aldık, sektörün yaptığı hatalara düşmedik, geçmişte düşüldüyse de bunları düzeltiyoruz” şeklinde konuştu. Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, sektöre yönelik beklentileri ve Zurich Sigorta’nın hedefl erini DÜNYA ile paylaştı. Zurich Grubu’nun 2013 yılında Türkiye’yi 5 stratejik pazardan biri olarak açıkladığını belirten Yılmaz Yıldız, “Türkiye ve çevresinde yaşanan durum ve çalkantılar grubumuzun Türkiye’ye bakışını hiçbir şekilde değiştirmedi ve geçmişteki inançları neyse aynı şekilde devam ediyor” diye konuştu.
Büyük bir banka ile anlaşmak üzereyiz
Bu yılı Türkiye’de 200 milyon dolar civarında bir prim üretimi ile kapatmayı planladıklarını belirten Yılmaz Yıldız, “Bizim yapımız sektöre göre biraz farklılık gösteriyor. 2012 yılı Eylül ayı itibariyle göreve başladığımız anda ekibimizle birlikte şirketimizi dağıtım kanalı, ürünler, branşlar ve maliyet yönetimi olarak doğru bir şekilde yapılandırdık. Sektördeki iyileri aldık, sektörün yaptığı hatalara düşmedik, geçmişte düşüldüyse de bunları düzeltiyoruz. Bunlar nedir. Bizim portföyün dağıtım kanalından başlarsak. Bizim işin yarısı bankalardan geliyor. İşin yüzde 50’si. Bu oran yüzde 50’de kalacak belki biraz da artabilir. TEB en büyük iş ortağımız, büyük bir banka ile de anlaşma imzalanması aşamasındayız. Onun haricinde HSBC, Fibabanka ve Aktifb ank’la da münhasır olmayan bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
Trafikte strateji gereği küçülüyoruz
Göreve başladıkları 2012 yılı sonu itibariyle neleri değiştirdiklerini sorduğumuz Yılmaz Yıldız, başta doğru bir ekibin olması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “İlk önce dağıtım kanallarını doğru oturmamız ve ürün üzerine yoğunlaştık. Biz üç alanda çok aktif değiliz; biri trafik, diğeri sağlık ve üçüncü de tarım. Sektör üretiminin yarısı otodan ve en çok hasarda zorunlu olan trafik branşından gelir. İlk önce biz şirket olarak otonun payını yüzde 20’nin altına çektik. Bunun içinde ise trafiğin payını yüzde 6’ya düşürdük. Bunu da yüzde 2’lere indireceğiz yıl sonunda. Çünkü sektörün en önemli zarar kalemi burası. Biz trafikte rasyonel olmayan rekabete girmedik. Zorunlu sigorta tabiki rafl arımızda olacak. Müşterilerimiz istediğini sürece alabilirler ve mevzuat yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Fakat burada çok küçüldük. Ama otonun kasko tarafında ise çok büyük gelecek görüyoruz. Dolayısıyla kendi içinde trafikte minimize ederek, pazar payımız yüzde 0.2’lere çektik. Kaskodaki payımız ise sürekli artıyor.”
Portföy dağılımlarını anlatan Yıldız, en karlı branşı olan ferdi kaza branşının toplam portföylerinin yaklaşık yüzde 20 olduğunu ve bunun sektörde yüzde 4’leri geçmediğinin altını çizdi. “Yine yangın branşında yüzde 30’dayız” diyen Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “KOBİ’lere büyük önem veriyoruz ve bu alanda paket ürünlerimizle çok iddialıyız. Öte yandan nakliyat, mühendislik, inşaat gibi hem ekonominin göstergesi ve Türkiye’deki yatırımların da göstergesi olan alanlarda çok ciddi büyüme kaydettik. Bu çok önemli çünkü piyasada kar edebileceğiniz alanlar belli ve bu alanlara çok hızlı büyüdük. Kar edilmeyen alanlarda ise hızla küçüldük.”
Önemli olanın bir şey yapmama kararı verdiğinizde bunu sürdürecek disiplini göstermek olduğunu belirten Yılmaz Yıldız, ön tarafta yaptıkları söz konusu uygulamanın ardından arka tarafta tüm satış ekiplerini yeniden yapılandırdıklarını ve bu konuda yoğun eğitimler, performans sistemleri, altyapıları, risk mühendisliğini, komple bir şekilde yenilediklerini de söyledi.
Organik operasyonlarımıza baktıklarında 5 yıl sonunda sektörde ilk 5 -6 içinde olmayı hedeflediklerini söyleyen Yılmaz Yıldız, bundan daha da önemlisinin sektörün en karlı şirketi olma yönünde bir idealleri olduğunun altını çizdi. “Esas başarıyı ölçen karlılık olacak bizim için” diyen Yıldız şöyle konuştu: “Yüzde olarak bakıldığında karlılıkta IFRS’ye göre 2013 sonu itibariyle çok iyi bir yerdeydik bu uluslararası kabul görmüş muhasebe standartlarına göre bu yıl sonunda da en karlı şirket olabiliriz.”
Kârlı alanlarda sektörde ilk 5 içindeyiz
Aktif olmadıkları alanları çıkardıklarında pazar paylarının yüzde 5 olduğunu söyleyen Yılmaz Yıldız, aktif oldukları alanlardan bankasüransta pazar paylarını 2 puan artırarak yüzde 7’ye çıkardıklarını belirtti. “Bankasürans, sektörü büyüten bir alan” diyen Yıldız şöyle konuştu: “İlk yıl müşteriler bankadan sigorta yaptırıyor, diğer yılarda yenilemelerini ise acenterlerden bu sigortalılık için çok önemli. Öte yandan brokerlerde de ilk üç içindeyiz. Bunun yanında yangın branşında, nakliyatta, sorumluluk ve kaza branşlarında hep ilk 5 içindeyiz. Bunlar çok önemli ve çok kolay olan bir durum değil. Çünkü bunlar karlı branşlar.”
“Her şeyi yapalım” stratejisi yanlış
Yılmaz Yıldız, şirket olarak her şeyi yapalım yönlü bir stratejiden uzak durduklarının altını çizdi. “Bizim iddialı olduğumuz branşlar aynı zamanda Zurich Grubu’nun da tüm dünyada iddialı ve güçlü olduğu branşlar” diyen Yıldız şöyle konuştu: “Bu şartlarda çalıştığımız müşterilerde bizden çok memnun. Bu yılı 1.3 milyon müşteri sayısı ile kapatacağız. Bu iyi bir sayı. Öte yandan şirketimizin hayat dışı branşlara ait yürürlükteki poliçelere ait toplam teminat verdiği tutar ise 157.8 milyar dolar.”
Organik büyümeye 100 milyon $ yatırım
“Şirkette kanayan bir yara vardı bu yangını söndürdük” diyen Yılmaz Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “ Önümüzdeki 5 yıl içinde 100 milyon dolar yatırım yapma kararı aldık. Tamamen organik operasyonlarımızı güçlendirmek ve büyümek için. Bunun yanında stratejik bir ülke olduğunuz zaman organik inorganik büyüme opsiyonları da masada oluyor. Fırsat çıktığı zaman kriterimiz belli, stratejik bir mantığının olması, mevcut operasyonlarımızla entegre edebilmeliyiz ve tabiki fiyatının makul mantıklı olması lazım.”
Yıldız’dan
•29 Ekim’de yeni ofisimize geçiyoruz. Başlı başına çok ciddi bir yatırım bu. Finans şirketinden çok teknoloji şirketine girmiş bir havada son trendleri uygulamaya çalıştığımız bir mekan olacak.
•Bölge ofislerimizi yeni baştan yapıyoruz. Zurich Help Pointler’imizi 3 şehirden bölge müdürlüğümüzün olduğu 8-9 kente yayacağız.
•2008 krizinden sonra tüm dünyada tüm hissedarlar için büyümeden önce kârlılık öne çıktı. Artık önce kar edeceksin sonra büyüyeceksin ya da kârlı büyüyeceksin deniliyor.
•Sadece satışa bakılmıyor, iyi bir yöneticilik artık iki tarafa da bakmamız ve birçok hedefe aynı anda başarmak üzerine kurulu.
•Türkler sigortacılığa uzak deniliyor. Yok böyle bir şey. Ürün doğru olursa mevzuat doğru olursa şirketler bunu doğru anlatır ve doğru pazarlar ve iyi hizmet verirse neden olmasın. Bakın BES’e 10 yılda geldiği duruma demek ki oluyor.
•Gerçek rekabet bu, gerçek dünya budur. Rekabet artarak devam edecek. Kanun koyucu da kuralları net koyacaktır.
•Acente sayımız 500 civarında bunu ikiye katlama hedefimiz var. Bugüne kadar banka ve brokerler üzerinden gittik. Yeni stratejimizde acentelerin büyük bir payı var.
•Kaskoda penetrasyon yüzde 25’lerde. Sektör buradan ciddi büyüme sağlayabilir. Burada ekonomi hiç büyümese dahi ciddi bir potansiyel var. Burada birliğin ciddi tanıtım yapması gerekiyor.
•Yöneticinin görevi hissedarların istediğini yapmak. Ama hep aynı hatalar yapılıyor. Kâr edemiyorum diyerek ağlamak çok gereksiz. Yöneticilerde oturup düşünmeli. Özelleştirinin yeterince yapıldığına inanmıyorum. •Hazine çok doğru işler yaptı. Karşılık yönetmeliği de bunlardan biri. Bunun arkasında durulmasaydı şirketler bunu çok kolay gevşetebilirlerdi.