8 Kasım 2024, Cuma
spot_img

“Yoğun kış şartlarını göz önünde bulundurun, sigortayı ihmal etmeyin”

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, indirimli faiz oranlarından ve sigorta prim desteğinden faydalanmak isteyen üreticilere ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olun’ çağrısında bulundu.

irfan guvendiTürkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi yaptığı yazılı açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarına ve üreticilere, yoğun kış şartlarını da göz önünde bulundurarak tarım sigortalarını ihmal etmemelerini söyledi.

Güvendi açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) üzerinden yapılan tarım sigortalarında primin yarısı, bazı teminatlarda ise primin üçte ikisi devlet tarafından ödeniyor. Ayrıca çiftçilerimizin, tarımsal işletme varlıklarını TARSİM’e sigorta ettirmeleri halinde, Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilere ait faizlerin yüzde 25- yüzde 100’ü devlet tarafından ödeniyor ve çiftçilerimiz indirimli faiz oranlarından faydalandırılıyor.

Bunun yanında, doğal afetler ve kuraklık sebebiyle kredi borcunu ödeyemeyen ortaklarımızın kredi borçlarının ertelenmesinde, yasal mevzuat gereğince yalnızca faiz indirimli kredi borçları ertelenebiliyor. Dolayısıyla üreticilerimizin tarımsal varlıklarının TARSİM’e sigorta ettirilmesi şartı, kredi borçlarının ertelenmesi işlemlerinde de aranıyor.

2014 yılı içerisindeki kredi borçlarının ertelenmesi işlemlerinde TARSİM’e sigorta yaptıran ortaklarımız bu imkândan faydalanırken sigorta yaptırmayan ortaklarımız ertelemeden yararlanamayarak mağdur oldular. Bu açıdan tüm üreticilerimizin ve ortaklarımızın bilgilerini güncellemeleri ve TARSİM’e sigorta yaptırmaları büyük önem arz etmektedir.”

Açıklamada ayrıca üreticilerin, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında devlet destekli tarım sigortası yaptırabilmeleri için; bitkisel ürün sigortaları için öncelikle ÇKS’ye, seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi’ne (ÖKS’ye), süt sığırları, besi sığırları, mandalar, koyun ve keçiler ile koç ve tekeler için Veteriner Bilgi Sistemi’ne (TÜRKVET’e), kümes hayvanları için, İl-İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, su ürünleri için, Su Ürünleri Kayıt Sistemi’ne (SKS’ye) ve arıcılık (arılı kovan) sigortası için ise Veteriner Bilgi Sistemi’ne ve Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS’ye) başvurarak, işletme kaydının yaptırılması veya işletme kaydının güncellenmesi gerektiği kaydedildi.

haberexen.com

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER