22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Yılmaz Ertürk: BES ekonomiye güç katacak

2021 yılında makro ekonomik konjonktürün, 2020’ye kıyasla daha iyi olacağını belirten Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk; “Bu da finans sektörünü bireysel emeklilik ve hayat dahil olmak üzere olumlu yönde etkileyecek” dedi.

SİGORTAMEDYA

Türkiye’de 27 Ekim’de 17’nci yılını geride bırakan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) büyümeye devam ediyor. Yaklaşık 7 milyon katılımcı sayısına ulaşan gönüllü BES, makro anlamda da ülkemizde tasarrufların artmasına yol açarak, ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Sistemin öncü şirketleri arasında yer alan ve bu yıl kuruluşunun 30’uncu yılını kutlayan Anadolu Hayat Emeklilik’in Genel Müdürü Yılmaz Ertürk; SigortaMedya’nın YouTube kanalı Sigorta Ekranı’na konuk oldu.

Canlı yayında SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın sorularını yanıtlayan Ertürk, BES’in Türkiye ekonomisine katkılarına dikkat çekti. 2021 yılındamakro ekonomik konjonktürün 2020 yılına kıyasla daha iyi olacağını belirten Ertürk; “Bu seneki büyüme oranı, yapılan tahminlere göre artı-eksi 0.5 veya artı-eksi yüzde 1 seviyesinde. Bu da uzun dönem Türkiye büyüme ortalamasının altında. 2021 yılında ise büyüme hedefi tahminleri yüzde 4 ve üzeri olarak yapılıyor.Bu da doğal olarak finans sektörünü bireysel emeklilik ve hayat dahil olmak üzere olumlu yönde etkileyecek” dedi.

‘Ak akçe kara gün içindir’ sözünün önemi anlaşıldı

Programda, ülkemizi Mart ayından beri etkileyen Covid-19 pandemisi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Ertürk; pandeminin BES’i etkilemediğini ve ilk 11 ayda sistemde katılımcı sayısının 620 bin kişi arttığını kaydetti. Pandemi döneminde tasarruf bilincinin de arttığını vurgulayan Ertürk; “Geçmişte yapılan birikimlerin ne kadar önemli olduğunu bir defa daha anladık. Hepimizin bildiği ‘Ak akçe kara gün içindir, Damlaya damlaya göl olur’ gibi atasözlerimiz var. Bunları belki zor zamanlarda hatırlıyoruz; ama her zaman hatırlamamız lazım” dedi. Ertürk, Eylül sonu rakamlarına bakıldığında Türkiye’de hane halkı varlıklarının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artışla 2.4 trilyon TL’ye ulaştığını söyledi. Türkiye’de BES’te  11 ayda katılımcı sayısı ve fon büyüklüğü yanında katılımcıların getirilerinde de artış yaşandığını vurgulayan Ertürk; son 1 yılda getirilerinin enflasyonun yaklaşık 2 katı, son 3-5 yılda da getirilerin enflasyonun bir hayli üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

2020 hedeflerini tutturduk

Programda, Anadolu Hayat Emeklilik ile ilgili soruları da yanıtlayan Ertürk, şirket olarak 30’uncu yıldönümünü kutladıkları 2020 yılında büyümeye devam ettiklerini, öz kaynaklarda, aktif büyüklüğünde, emeklilik varlığında, kârlılıkta; 9. ay hedeflere ulaştıklarını, yılsonu itibariyle de benzer bir tablo ile karşılaşacaklarını ümit ettiğini söyledi. Finansal açıdan çok başarılı bir 9 ayı da geride bıraktıklarını belirten Ertürk, “Borsa İstanbul’daki ‘sürdürülebilir endeksi’ne kabul edildik.   Sürdürülebilir endeksine, ilk defa sigorta-emeklilik sektöründen bir şirket dahil oldu” dedi.


Sırada esnaf ve yurtdışında  yaşayanlara yönelik ürünler var

Bugüne kadar, kadınlara, gençlere, askerlere, doktorlara ve son olarak engelli vatandaşlara (DEV BES) yönelik özel ürünler sunduklarını belirten Ertürk; ürünlerin devam edeceğini, esnaflara ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik ürünleri sunmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Mümkün olduğunca çok sayıda ürünü, internet, AHE Mobil üzerinden sunmayı düşündüklerini belirten Ertürk; “2020’de bazı ürünlerimizi bu platforma taşıdık; ancak 2021’de daha fazlasını taşıyacağız” dedi. Dünya Engelliler Vakfı (DEV) iş birliği ile engelli bireylere yönelik DEV BES ürününde asgari katkı payı 150 TL olarak belirlendi. Şirket, 1 yıl süre ile katılımcılara yüzde 5 ek katkı payı da hediye ediyor. Böylece, engelli vatandaşlar söz konusu üründe yüzde 25’lik devlet katkısıyla birlikte toplam katkı oranı yüzde 30’a yükseliyor.

Pandemi de katılımcılara gerekli esnekliği sağladık

Pandemi döneminde zor zamanların el birliğiyle, dayanışmayla atlatılacağını belirten Ertürk, şirket olarak ‘nakit ihtiyacı’ olan katılımcılara da her türlü desteği verdiklerini, BES katkı payı ödemelerini erteleme, sistemden çıkmak isteyenlere nakit ödemesini kolaylaştırma, kredi bağlantılı hayat sigortalarında taksit erteleme vb. uygulamaları hayata geçirdiklerini kaydetti. Pandemide son günlerde vaka sayılarındaki artışla birlikte şirket olarak uzaktan çalışmaya başladıklarını belirten Ertürk, günlerini evde geçiren bireylere, “Bu süreçte hareketsiz kalmayalım; sağlıklı beslenelim, teknolojiden de istifade edelim” mesajını verdi. Hayatın müşterek olduğunu da hatırlatan Ertürk, kendisinin de ev işlerinde eşine destek verdiğini dile getirdi.

Fonmatik Robo’yu tercih edenlerin getirisi yüksek

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Ertürk; Anadolu Hayat Emeklilik’in geçen yıl başlayan ve sektörde bir ilki oluşturan FonMatik Robo uygulaması ile ilgili bilgiler de verdi. FonMatik Robo’yu, bugüne kadar 45 bin kişinin tercih ettiğini ve 1.7 milyar TL’yi aşan fon tutarının FonMatik Robo’ya emanet edildiğini belirten Ertürk; FonMatik Robo’yu tercih eden katılımcıların ortalama getirilerinin, diğer katılımcıların getirilerinin 200-300 baz puan üzerinde olduğunu söyledi.

Fonmatik Robo için katılımcılar, Anadolu Hayat Emeklilik internet şubesi ya da AHE Mobil üzerinden tercihlerini bildiriyor. Kendilerine ‘yatırımcı testi’ uygulanıyor. Katılımcılar, emeklilik fonlarının yönetimini İş Portföy’e devrediyor. Fonlar, İş Portföy tarafından yönetiliyor. İş Portföy, yatırımcının profiline bakarak yılda azami 6 defayı geçmeyecek şekilde değişim yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER