TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi, Hazine Müsteşarlığının Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından ortaya çıkan olumsuz iddialara cevap verdi.
Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde 30 Aralık 2014’te yapılan değişiklikle iddia edildiği gibi sigorta acentelerinin kapılarının kapatılmayacağını tam tersine olumlu bir düzenlemeye gidildiğini belirten Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu Başkanı Murat Büyükçelebi, “11 bin 500 acentenin kapatılması söz konusu değildir. 15 bin 850 sigorta acentesi vardır. Sigorta acentelerinin kapatılması veya kapanmaya zorlanması mümkün değildir. Bahsi geçen durum acentelere bağlı şubelerdir. Yönetmelik öncesi resmi 15 bin 850 sigorta acentesine bağlı, 4 bin 500 şube vardı. Yönetmelik sonrası düzenlemeyle ilgili kurallara uyanlar faaliyete devam edecekler. Zannediyorum rakamın 11 bin 500 şeklinde telaffuz edilmesiyle illegal yapı içinde olan kişi ve kurumlar da tasvir ediliyor. Bizim anladığımız budur. Öte yandan bu düzenlemenin çıkmasının ana nedenlerinden biri illegal yapının ortadan kalkmasıdır” dedi.
Hazine Sigortacılık Genel Müdürlüğünce yapılan düzenlemenin binlerce acente tarafından talep edildiğini anlatan Büyükçelebi, var olan mevcut durumda kontrolsüz bir büyüme ortaya çıktığını ve bunun hem haksız rekabete hem de yetkisiz kişilere sigortacılık yaptıran illegal yapıları oluşturduğunu belirterek, bu durumla mücadele edildiğine işaret etti.
“BELEDİYE ANONSUYLA PERSONEL BULAMAZSINIZ”
Yönetmeliğin getirdiği ’üniversite mezunu ve deneyimli müdürler’ yükümlülüğüne de dikkat çeken Büyükçelebi, piyasada deneyimli müdürün bulunmadığına dair yanlış söylemlerin olduğunu dile getirerek “Belediye anonsu yerine, insan kaynakları şirketleri, üniversitelerin sigortacılık mezunlarına ulaşılması yeterli olacaktır. Saygın ve itibari yüksek olan mesleğimizin, bilgi, tecrübeye sahip kişi ve kuruluşlar tarafından yapılması ve kalitesinin artması ana amaçtır” diye konuştu.
Yönetmelik değişikliğinin Sigorta Acenteleri İcra Komitesi imzasıyla çıktığını ancak her platformda Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu olarak destek verdiklerini belirten Büyükçelebi, aksini iddia edenlerin kendi kişisel düşüncelerini ifade ettiğini söyledi.
Hazırlanan yönetmeliğin tüm meslektaşlarının menfaatine olduğunu vurgulayan Büyükçelebi, mesleğini kurallarıyla yapanların stres yaşamayacaklarını bildirdi.
“YÖNETMELİK ÇIKMASAYDI GÜÇ KARTELLERİ OLUŞACAKTI”
Çıkan yönetmelik ile binlerce kişinin işsiz kalacağının öne sürüldüğünü kaydeden Büyükçelebi, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim mesleğimizde kayıtlı 35 bin kişi var yani bu meslekten para kazanan kayıtlı kişi 35 bin. Kapanacak şubeler olursa, teknik personel ihtiyacı olan sigorta acentelerinin yanında rahatlıkla iş bulabileceklerdir. 70-80 bin kişinin ekmeğinden olacağı ifadesi mümkün değildir. Eğer bu yönetmelik değişikliği yapılmasaydı meslek olarak bu işi yıllardır yapmakta olanların geleceği ile ilgili ciddi sıkıntılar oluşacaktı. Hakim güç karteller ortaya çıkacaktı. Ayrıca, illegal yapı arttıkça, bu işi resmi olarak yapan kişiler bu mesleği ya bırakıyorlar ya da organizasyon içine girmeye başlıyorlar. Bu yönetmelikle tüm bunların önüne geçilmiştir. Önemli olan yönetmeliğin uygulanması, denetimin Hazine Sigortacılık Müdürlüğünün önderliğinde sigorta şirketleri ve Sigorta Acenteleri İcra Komitesinin etkin bir şekilde yapmasıyla amacına ulaşacaktır.”
Büyükçelebi, yönetmelik değişikliğinin 30 Aralık 2014’te mevcut sigorta acentelerinin yeniden düzenlenmesi için çıkarıldığını ve verilen sürenin 30 Nisan 2015’te bittiğini, Temmuz başında uygulanmaya başlayacağını hatırlattı.