23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Maviliklere ‘sigorta güvencesi’ ile açılın

Pandemi ile birlikte değişen alışkanlıklarımız tatil tercihlerimize de yansıdı. Bu dönemde izole olmak isteyen tatilcilerin tercih ettiği yat ve teknelerle yapılan tatiller oldukça popüler. Talebe cevap vermek için yat sektöründe ciddi bir hareketlilik yaşanırken bu durum yat ve teknelere güvence sunan sigorta sektörünün de iş potansiyelini artırdı.

SİGORTAMEDYA / SEVGİ BAŞARAN

Yazın gelmesiyle birlikte tatil planları da başladı. Pandemi, sadece hayatımızı ve yaşam şeklimizi değil tatil planlarımızı da etkiledi. Yerli turistler bu yıl da başta tekne, yat, karavan ve villa kiralama gibi alternatif tatil trendlerine yöneldi. Bu tercihlerin oluşmasında izole bir tatil geçirme isteği etkili oldu. Pandemi ile birlikte özellikle tekne ve yat kiralama oranları bir önceki dönemlerle kıyaslandığında yüzde 200’ün üzerinde artış gösterdi. Turizmciler, yat turizmine artan talep nedeniyle sadece Hırvatistan bölgesinden 700’ün üzerinde tekne satın alındığını belirtiyor. İşte yaşanan bu hareketlilik yat sektöründe sadece turizm açısından değil, aynı zamanda sigorta konusunda da yeni bir potansiyeli ortaya çıkardı. Çünkü tekne ve yatlarda yapılan tatillerde hem yat sahiplerine hem de tatilcilere sunulacak sigorta güvencesi oldukça önemli.

Doğal afetler de sigortayı hatırlattı

Yat ve tekne sigortalarının son yıllarda bu denli gündeme gelmesinde yatların sadece tatil tercihi olarak kullanılmaları değil aynı zamanda küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak denizlerde daha fazla yaşanan doğal afetler de etkili oldu. Bu kapsamda yat sahipleri ve kiralayanlar yaşanan doğal afetlerden sonra sahip oldukları poliçelerindeki şartları ve teminat kapsamlarını da daha detaylı bir şekilde sorgulamaya başladı.

İhtiyaç hissettikleri durumlarda ise ilave teminatlarla poliçe kapsamlarını genişlettiler. Bugün sigorta şirketleri yat ve tekne sigortaları ürünleri ile tankerler, konteyner gemileri, balıkçı gemileri, yolcu gemileri, römorkörler, gezinti tekneleri ve hizmet gemileri olmak üzere tüm gemi tiplerine güvence sağlıyor. Yat ve tekne sigortaları için uluslararası klozlar kapsamında deniz riskleri, yangın, deprem, korsanlık, hırsızlık, makine hasarı, üçüncü şahıslara verilebilecek sorumluluklar gibi birçok riske karşı teminat sunuluyor.

“Yeni tekne alımları arttı bu durum sigorta taleplerine de yansıdı

Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Levent Sönmez, “Ailesi ile birlikte kalabalıktan uzak ve güvenli bir şekilde tatil yapmak isteyen tüketicilerin tercihlerinden birisi muhtemelen tekne tatili oluyor. Yeni tekne alımlarındaki artışlar da bu öngörümüzü destekler nitelikte. Yeni tekne alımları doğrultusunda şirketimize gelen sigorta taleplerinde ciddi artışlar yaşanıyor” diye konuştu.

Denizcilik sigortalarının oldukça teknik ve hasar süreçleri özellikli olan sigortalar olarak tanımlayan Sönmez, bu nedenle sigortalıların ihtiyaçlarını anlayıp karşılayabilen, finansal yapısı sağlam ve tecrübeli şirketler ile çalışmalarının önemli olduğuna vurgu yaptı.  

2020’de 5 bin tekneye teminat sağladık

Sönmez, Anadolu Sigorta olarak Türk ticaret filosundaki teknelerin çoğunluğunu sigortaladıklarını aynı zamanda da uluslararası piyasalardaki bilinirlikleri sayesinde birçok yabancı tekne filosunun da sigortacıları arasında yer aldıklarını söyledi ve ekledi: “Uzun yıllardır su araçları branşında sektör lideriyiz. 2020 yılında bu branşta 200 milyon TL üzerinde prim üretimi gerçekleştirdik ve yüzde 32,3’lük pazar payına sahibiz. Anadolu Sigorta olarak 2020 yılında yaklaşık 5 bin tekneye teminat sağladık.”

“Yat sigortalama adetlerinde  iyileşme görüyoruz

Türkiye’nin sahip olduğu kıyıları, yat turizm olanakları, kültür ve tarih zenginliği ile yatlar için önemli bir uluslararası pazar imkânı sağladığına dikkat çeken Allianz Türkiye Oto Dışı Sigortalar Genel Müdür Yardımcısı Öktem Örkün, “Ülkemizde deniz sigortacılığı, tekne ve makine sigortaları konusunda hem kapasite hem de hizmet kalitesi açısında oldukça iyi seviyelerde. Bu nedenle yıllar itibarıyla yat sigortalama adetlerinde de iyileşme görüyoruz. Tekne ve yat sahiplerinin sigortaya önem verdiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Türkiye’deki bütün marinaların barınmasını kabul ettikleri teknelerde sigortalı olma şartını aradığına vurgu yapan Örkün, yat ve tekne sigortalarının hem deniz hem de karadaki riskleri kapsadığına vurgu yaptı. 

İhtiyaca göre şekillendiriyoruz

Örkün, Allianz olarak yat ve tekne sigortası alanında müşterinin ihtiyacına göre şekillenen kapsamlı ürünler sunduklarını söyledi ve ekledi: “Allianz Yat Sigortası, yatları; “Enstitü Yat Klozu” kapsamında bulunan denizde, yatma mahallinde, çekek yerinde, çekek yerine çekilirken veya indirilirken; deniz kazası ve tehlikeleri, korsanlık, yangın, deprem, volkanik patlama, yıldırım, hava taşıtlarıyla temas gibi standart pek çok riskin yanında; teknelerin özelliğine göre Makine Kırılması, Çevre Kirliliği, Kişisel Eşyalar; tekne personeli için Ferdi Kaza, Çekme ve Kurtarma, Elektronik Cihaz ek teminatları ile güvence altına alıyor.”

“Tekne ve yat sigortalama oranlarında iki yıldır artış var

Yat ve tekne tatillerinin eskiye nazaran pandemi nedeniyle daha da ön plana çıktığını belirten Türk P&I Teknik Uzman Kaptan Cankut Küçüktürk, “Artan taleplere paralel olarak bu hizmeti veren teknelerin sayısında da artış olması nedeniyle, geçen yıl ve bu yıl tekne ve yat sigortalama oranlarında bir miktar da olsa yükseliş yaşanıyor” dedi.

Küresel ısınmanın mevsimler üzerindeki etkisi nedeniyle olumsuz hava şartlarının daha sık aralıklarla ve eskiye nazaran daha kuvvetli olarak görüldüğünü belirten Küçüktürk, bu etkilerin de tüm dünya denizlerinde olduğu gibi ülkemiz denizlerinde de istenmeyen olumsuz sonuçları doğurduğuna dikkat çekti. Bu olumsuz hadiselerden sonra sigortalıların sahip oldukları poliçelerindeki şartları ve teminat kapsamlarını daha detaylı bir şekilde sorgulamaya başladıklarını belirten Küçüktürk, “İhtiyaç hissettikleri durumlarda ilave teminatlarla poliçe kapsamlarını genişletmek istediklerini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Yurtdışından gelen tekne ve yat sayısı artıyor

Pandemi döneminde yat turizmine ilginin beklenenden yüksek olduğuna dikkat çeken Kaptan Gökhan Başpınar, 2021 için beklentilerin daha yüksek olduğunu söyledi. Özellikle yabancı turistin belirsizliğini koruyor olmasının turizmcileri yerli piyasaya yönelttiğini kaydeden Başpınar, “Yat turizmine ilginin artmasıyla birlikte piyasaya yeni tekneler girmeye başladı. Turistik maksatlarla kiralananların dışında yurtdışından ve yurt içinden yeni tekne edinimleri de hızla devam ediyor. Resmi makamlarca teyit edilmemiş olsa bile sadece Hırvatistan civarından 700’e yakın yelkenli tekne satın alındığı konuşuluyor” dedi.

Sigorta fiyatları teknenin değerine göre belirleniyor

Tekne sigortaları tüm diğer poliçelerde olduğu gibi teknenin değeri ve mali mesuliyet rakamları ile orantılı olarak belirleniyor. Örneğin 20’li yaşlarında 600-700 bin TL değerinde basit bir yelkenli teknenin sigortası yaklaşık 5000 TL civarında, değeri 1 milyon dolar olan bir teknenin sigortası ise yaklaşık 6 bin dolar civarında olarak belirtiliyor.

Yat ve teknelerinizi sigortalarken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Yat ve tekne sahipleri her şeyden önce eksik veya aşkın sigorta oluşmaması için sigortalamak istedikleri su araçlarının, makine bedelleri ve ilave donanımları da dâhil olmak üzere toplam sigorta bedellerinin tam olarak ne olduğunu bilmeleri gerekiyor.
  • Sigorta bedeli kadar önemli diğer bir konu da ihtiyaçların doğru bir şekilde belirlenmesi ve bu doğrultuda teminat alınması. Yatın planlanan sefer bölgesinde geçerli olan, özellikle Yunanistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerin zorunlu tuttuğu üçüncü şahıs sorumluluk teminatları buna göre talep edilmeli.
  • Teknede mütemmim cüz (teknenin gövdesi ve ayrılmaz parçaları) haricinde mevcut elektronik cihaz, balıkçılık ekipmanı gibi sair donanımlar da belirli limitlerle teminat altına alınabilir.
  • Sigorta yaptırırken poliçenin hangi durumları güvence altına aldığı doğru anlaşılmalı, tekne sigortasının karşıladığı başlıca riskler ve teknede yapılan hangi değişikliklerin sigorta şirketine haber verileceği iyi bilinmeli.
  • Sigorta primleri ve ödeme koşulları iyi anlaşılmalı, tekne sahibinin sorumluluk alanları açıkça belirtilmeli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER