Yapay zekanın hızla hayatımızda daha çok yer alması büyük avantajlar ve kolaylıklar sağlarken, bir taraftan da korkutuyor… Uzmanlar, üretken yapay zekanın yükselişinden önemli olumlu ekonomik etkiler öngörürken, kamuoyu o kadar iyimser değil.
SİGORTAMEDYA ÖZEL
Allianz Trade’in Avusturya, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya ve İspanya’da 6.000’den fazla kişiyle yaptığı ankette katılımcıların yüzde 36’sı yapay zekanın sunduğu riskler konusunda endişelerini dile getirdi… Çünkü yapay zeka istihdamın düşmesine yol açacak bir risk olabilir! Ankete katılanların yüzde 46’sı yapay zekanın mevcut iş sayısını azaltacağını bekliyor. Daha da endişe verici olanı, tüm katılımcıların yarısından fazlasının (yüzde 51), yapay zekanın sektörler genelinde benimsenmesiyle beceri açığının ve eşitsizliğin artabileceğine, akıllı olanların daha da akıllı hale geleceğine ve geri kalanların geride kalacağına inanmasıydı. Tüm katılımcıların sadece yüzde 21’i yapay zekanın ekonomileri için faydaları konusunda iyimserdi.
Kimse korkmasın!
Allianz Trade’in raporunda toplumda iş kaybına yol açabileceği için endişe kaynağı olan yapay zeka ile ilgili korkularının abartılı olduğunu dair vurgu yapılıyor. Sigorta sektörü özelinde değerlendirmelerin yapıldığı raporda, sigorta sektörünün otomasyon ve üretkenlik geliştirme açısından önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Tespitlere göre yapay zeka uygulamalarının çalışanların becerilerini tamamlayabilir, artırabilir, verimliliği, müşteri memnuniyetini ve dolandırıcılık tespitini iyileştirebilir. Raporda “Bu işgücünde azalmalara yol açabilir ancak ekonomik modeller sigorta sektöründe üretkenlik kazanımları ile işgücünde azalmalar arasında yalnızca mütevazı bir korelasyon olduğunu öne sürüyor: Üretkenlikte yüzde 0,622’lik bir artış, işgücünde yalnızca yüzde 1’lik bir azalmaya yol açacaktır” deniliyor.
Zamanlama çok iyi!
Yapay zekanın yükselişinin çok doğru bir zamanda olduğun belirtilen rapordaki tespitler şöyle: “Demografik değişimlerle, yani yaşlanan nüfus ve küçülen iş gücüyle karşı karşıyayız. Bu da sigortacılık dahil birçok sektörde iş gücü kıtlığına yol açabilir. İşte bu dönemde yapay zeka üretkenliği artırarak ve rutin görevleri otomatikleştirerek sektörün bu yaklaşan zorlukla mücadele etmesine yardımcı olabilir. Birçok kişi zararı önlemek için katı yapay zeka düzenlemesini savunurken, diğerleri rekabet gücünü koruma ihtiyacını vurgulamaktadır. Politika yapıcılar ve endüstri liderleri, toplumsal endişeleri ele alırken yapay zekanın potansiyelini kullanmak için bu zorlukların üstesinden gelmelidir.”