30 Ekim 2024, Çarşamba
spot_img

Yangın riski maddi varlıkları, iş gücünü ve çevreyi tehdit ediyor

Fabrika, bina yangınlarındaki büyük bir artış var. İstanbul İtfaiyesi verilerine göre, 2021 yılından bu yana kentte fabrika ve büyük atölyelerde 1071 yangın meydana geldi; bu yangınlarda 8 kişi hayatını kaybederken, 61 kişi de yaralandı. Uzmanlara göre fabrikalar ve işletmelerin risk analizi yaptırarak tüm güvenlik önlemlerini alması ve yangın sigortasını asla ihmal etmemesi gerekiyor. 

Fabrika ve diğer büyük tesislerdeki yangın riski, sadece işletmelerin maddi varlıklarını değil, aynı zamanda iş gücünü ve çevreyi de tehdit ediyor. İstanbul İtfaiyesi verilerine göre, 2021 yılından bu yana kentte fabrika ve büyük atölyelerde 1071 yangın meydana geldi; bu yangınlarda 8 kişi hayatını kaybederken, 61 kişi de yaralandı. Bu yangınların 62’si ise mobilya imalathanelerinde, 44’ü de marangoz atölyelerinde çıktı.

Son 3,5 yılda iş kollarına göre en fazla yangın, 62 vakayla mobilya imalathanelerinde çıkarken, bunu 44 yangınla marangoz atölyeleri, 38 yangınla geri dönüşüm tesisleri ve 36’şar yangınla plastik fabrikaları, tekstil atölyeleri ve metal işletmeleri izledi. Ayrıca 33 yangın, alüminyum eritme tesislerinde kaydedildi.

TÜYAK Yönetim Kurulu Üyesi ve yangın uzmanı Levent Yasa, yangınların çıkış nedenlerinin çeşitlilik gösterdiğini belirterek, “Bunlar insan kaynaklı hatalar, üretim süreçlerinde meydana gelen arızalar ve makine tesisatlarında yaşanan problemler oluyor. Bu yüzden fabrikalar ve işletmelerin öncelikle risk analizi yaptırması gerekir” diye konuştu.

Kâr kaybı sigortası Oba Makarna’nın kurtarıcısı oldu

Eylül ayında Oba Makarnacılık’ın Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan fabrikasında meydana gelen patlama ve ardından çıkan yangın, korkutmuştu. Gerçekleşen olayda bir çalışan hayatını kaybederken üretimde durdu. Üretim tesislerinin son durumu ve hasarın mali boyutuna ilişkin açıklama yapan şirketin bu süreçte imdadına yaptırdığı kar kaybı sigortası yetişti. 

Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yapılan açıklamada fabrikanın kar kaybı da dahil olmak üzere Tam Kapsamlı Sigorta Poliçesi’nin bulunduğuna dikkat çekildi. 

Yangın sigortası nedir?

Yangın sigortası, ticari ve özel amaçla kullanılan her türlü bina ve yerleşim alanın kendiliğinden oluşan yıldırım, yangın, infilak gibi fiziki hasarlarını karşılayan bir sigorta türüdür. Yangın sigortası ile doğrudan doğruya yangından kaynaklanan zararlar, taşınır ve taşınmaz mallar ile birlikte içerisinde bulunan eşyalar da güvence altına alır. Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa aile bireylerin, birlikte yaşanılan kişiler ve çalışanlara ait mallar da sigorta kapsamına alınır.  

Yangın sigortası nerelere yaptırılabilir?

Geniş kapsamlı bir sigorta çeşidi olan yangın sigortası, birçok mekân ve alan için yaptırılabilir. Bina, konut ve iş yerleri yangın sigortası yapımında en fazla tercih edilen alanlardır ancak bunların dışında kalan kömürlük, müştemilat, garaj ve su deposu gibi mekanlara da yangın sigortası yaptırılabilir. Poliçede belirtilmeleri halinde sigorta yapılan alanın içinde ya da dışında yer alan mekâna ait yerler de sigorta kapsamına dâhil edilir. 

Yangın sigortası neleri karşılamaz?

Yangın sigortasının kapsamına girmeyen ve meydana geldiğinde oluşan maddi hasarın karşılanmadığı çeşitli durumlar vardır. Her türlü savaş, isyan, darbe ve ayaklanma kapsamındaki hareketlerden kaynaklanan maddi hasarlar yangın sigortası kapsamına alınmaz ve bu durumda oluşturdukları zarar da karşılanmaz. Bu durumları da sigorta kapsamına dâhil etmek için sigortalının ek teminat alması gerekiyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER