Şirketlerin karşılaştığı veri ihlallerinin yüzde 80’ini şifre odaklı saldırılar oluşturuyor. Yapılan araştırmalar hukuk, sigorta ve medya sektörlerinin yüzde 20 oranında şifre güvenliğine önem verdiğini gösteriyor.
Çeşitli yöntemler ile şirketlerin siber güvenliklerini tehdit eden hackerler saldırılarına devam ederken; faklı sektörde faaliyet gösteren firmalar en temel savunma çözümlerine bile yeterli önemi göstermiyor. Yapılan araştırmalara göre; şifre güvenlik çözümlerinin en fazla kullanıldığı sektörlerin başında teknoloji; eğitim ve bankacılık şirketleri geliyor; hukuk, sigorta ve medya şirketleri ise siber güvenlik önlemlerinde sınıfta kalıyor.
Şirketlerin karşılaştığı veri ihlallerinin yüzde 80’inin şifre odaklı saldırılardan meydana geldiğini ve bir veri ihlalinin kontrol altına alınmasının ortalama 280 gün sürdüğünü aktaran WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez; çalışanların şifrelerinde sıklıkla karşılaşılan 5 şifre hatasına dikkat çekiyor.
Sektöre göre çözümler değişiyor
Gün geçtikçe artan siber güvenlik tehditleri, farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok şirketin verilerini güvende tutmasını zorlaştırıyor. Öyle ki yaşanan ihlallerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan şifre odaklı saldırılar; hackerlere istedikleri her şeyi kazanma fırsatı tanıyor. Siber suçlular farklı sektörlerdeki kuruluşlar için büyük bir risk oluştursa da; siber güvenliğe verilen önem derecesi sektörler arasında büyük farklılıklar gösteriyor.
Ortalama 4.27 milyon dolar
Teknoloji ve yazılım şirketlerinde çalışanların birçoğu bir kullanıcıyı doğrulamak ve yetkilendirmek için çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) kullanırken; hukuk ve sigorta şirketlerinde çalışanların yalnızca yüzde 20’si bu çözümlerden yararlanıyor. Yetersiz önlemler nedeniyle saldırılarda meydana gelen her ihlalin; şirketlere ortalama 4.27 milyon dolara mal olduğuna dikkat çeken Yusuf Evmez, çalışanlarını MFA çözümlerini kullanmaya teşvik eden kurumların siber saldırılara karşı daha dirençli olduğunu vurguluyor.
Bir veri ihlalinin kontrol altına alınması ortalama 280 günü bulabiliyor. Aylarca süren ve ciddi zararlar oluşturan veri ihlallerinin nedeni olan şifre odaklı saldırılara çözüm ise; saldırılardan etkilenmemek adına güçlü parolalardan geçiyor. Güçlü parolaların hackerler tarafından ele geçirilip birçok alanda kullanılamaması; ve verilerin ifşa edilememesi için çok faktörlü kimlik doğrulamanın önemli bir savunma anahtarı olduğunu belirten Evmez; MFA’nın devreye alınmasıyla yalnızca kimlik bilgilerini değil; aynı zamanda VPN erişimini ve bulut uygulamalarını da korumanın mümkün olduğunu ifade ediyor.
Çalışanların şifrelerinde görülen 5 hata
1. Sözlük kelimeleri içeren şifrelerin kullanılması. Hackerler, şifrelerdeki kelimeleri tanımlamak için; bu amaca yönelik oluşturulmuş sözlükleri kullanarak şifreleri dakikalar içerisinde kırabiliyor. Bu nedenle, çalışanların şifrelerinde anlamlı kelimeler bulunduramaması gerekiyor.
2. Kişisel verilere dayalı şifrelerin kullanılması. Doğum günleri, evcil hayvan isimleri; telefon numaraları, adresler ve diğer kolayca tanımlanabilen bilgiler; maalesef şifreleri zayıflatmaktadır. Çalışanların özellikle sosyal medyadan toplanabilecek hiçbir bilgisini şifreye dahil etmemesi önem arz ediyor.
3. Yalnızca harf içeren şifrelerin kullanılması. Sadece harflerden oluşan bir şifreyi kırmak; harflerden, sayılardan ve noktalama işaretlerinden oluşan bir şifreden çok daha kolay olmaktadır. Çalışanlar tarafından kullanılan ekstra karakterli şifreler; olası kombinasyonların sayısını bir derece daha artırabiliyor.
4. Aynı şifrelerin birden fazla cihazda kullanılması. Mükemmel derecede iyi bir şifreyi mahvetmenin en kolay yollarından biri, şifrenin birden fazla cihaz veya uygulamada kullanılmasıdır. Maalesef çoğu çalışan birçok cihazda ve hesapta aynı şifreleri kullanmaktadır. Hackerler kırdıkları bir şifre ile tüm cihazlara ve hesaplara erişim sağlayabilirler.
5. Şifrelerin çalışanlar arasında paylaşılması. İyi bir şifreyi mahvetmenin bir başka kolay yolu da onu başka biriyle paylaşmaktır. Mesajlaşma platformları ya da bir kâğıt parçası üzerinden yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, yüksek derecede güven olsa bile iş arkadaşları ve yöneticiler arasında şifrelerin paylaşılmaması gerekiyor.