Vakıf Emeklilik’in emeklilik hakkı kazanmış BES katılımcılarına yönelik üç farklı “Gelir Planı” sunduğunu açıklayan Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, “Yeni ürünlerimizle katılımcılarımızın emeklilik gelirlerine yön veriyor, emeklilik dönemleri için kendilerine en uygun tercihi yapmalarını sağlıyoruz” dedi.
SİGORTAMEDIA / ŞERİFE TÜRK
Vakıf Emeklilik, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) 10 yıl kalıp, 56 yaşını tamamlayarak emekliliğe hak kazanan tüm katılımcıları, biriktirme döneminin bitmesiyle birlikte sunduğu birbirinden farklı üç Gelir Planı ile yeni bir başlangıç vaat ediyor. “Güvenceli Emeklilik Gelir Planı”, “İkramiyeli Emeklilik Gelir Planı” ve “Keyifli Emeklilik Gelir Planı” ile katılımcılarının emeklilik gelirlerine yön veren Vakıf Emeklilik, birikimlerini almak isteyen katılımcılara, geri ödemelerini aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlarda iade ediyor. Katılımcılar planları asgari birikim tutarı, beklenen geri ödeme gelir tutarı ve şekli, birikimi değerlendirme amacına göre seçebilirken, birçok avantajdan da faydalanabiliyor. Birikimlerinin tamamını ya da bir kısmını planlara aktararak düzenli gelir elde etme imkânı bulunan katılımcıların aynı zamanda birikimleri de sistemde kalarak emeklilik yatırım fonlarında vergi avantajlarıyla değerlenmeye devam ediyor.
“Sektörün 3 puan üzerinde bir büyüme hızı yakaladık”
“Emeklilik Gelir Planları” kapsamındaki yeni üç ürününün lansmanı Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, Genel Müdür Yardımcıları Özgür Obalı ile Atilla Benli’nin ev sahipliğinde 22 Eylül’de Radisson Blu Bosphorus Hotel’de düzenlenen toplantıyla yapıldı.
Vakıf Emeklilik’in dört yıllık performansına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bostan, sektörün üzerinde bir ortalamayla büyüdüklerini açıkladı. Son altı ay itibarıyla, sektörün 3 puan üzerinde bir büyüme hızını yakaladıklarını ifade eden Bostan, “Özkaynak karlılığında da oldukça hızlı ilerliyoruz. Fon büyüklüğünde 700 milyondan 2 milyara çıktık, devlet katkısıyla beraber 2 milyar 200 milyonu da geçmiş durumda şu anda. Ortalama kişi başına düşen fon büyüklüğünde de 4 bin 450 liradan 6 bin 743 liraya çıktık. Katılımcı sayımız ise 157 binden 310 bine ulaştı. Bostan sektörün, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bugüne kadar yüzde 51 büyüdüğünü belirterek, şu an devlet katkısıyla beraber 33 milyarı aşan bir fon büyüklüğüne sahip olunduğunu bildirdi.
2023’te Vakıf Emeklilik’ten 100 bin kişi emekli olacak
Sektörde bazı ilkleri gerçekleştirdiklerini de anımsatan Bostan, “Bu kapsamda Güneydoğu Anadolu’da bölge müdürlüğü açan ilk şirket olmanın ve mobil alanda ilk olan şirket olmanın onurunu yaşıyoruz. Aynı zamanda web üzerinden yapılabilecek her işlemin mobil üzerinden de yapılabildiği ilk şirketiz ve şu an da 30 bin kişiye ulaşmış durumdayız” dedi. İŞKUR ile gerçekleştirdikleri projeye de atıfta bulunan Bostan, bu kapsamda 125 kişiye eğitim verildiğini, bu kişilerin en az yarısının şirketlerinde istihdam edileceğini bildirdi.
Vakıf Emeklilik bünyesinde 2014 yılında yaklaşık bin 500 kişinin emekli olacağını belirten Bostan, “2019 yılı sonunda bu rakam 19 bin kişi, bunların fonu 371 milyon lira olacak. 2023 yılı sonunda sadece bizim şirketimizden 100 bin kişi emekli olacak. Dışarıdan da 100 bin kişinin emekli olacağını öngörüyoruz, bu da toplamda 2 milyar liralık bir fon büyüklüğü demek” açıklamasında bulundu.
“Türkiye’deki yatırım anlayışını yıkacak bir çalışma”
Vakıf Emekliliğin “Emeklilik Gelir Planları” kapsamındaki ‘Güvenceli Emeklilik Gelir Planı’, ‘İkramiyeli Emeklilik Gelir Planı’ ve ‘Keyifli Emeklilik Gelir Planı’ olmak üzere üç yeni ürün ile ilgili bilgi veren Bostan, Keyifli Emeklilik Gelir Planı’nın Türkiye’deki yatırım anlayışını yıkacak bir çalışma olduğunu söyledi. Bostan, “Emeklilik hakkı kazanan kişilerin birikimlerinin tamamını ya da bir kısmını bu ürün çerçevesinde talep edeceğiz. Emekli olmadan iki yıl önce bu konuyla ilgili müşterimize bilgi vereceğiz. Birikimlerin sistem içinde kalmasını sağlayacağız ve müşterimize, ‘Senin paran sistem içinde kalsın, bu sistem içinde profesyonel fon hizmeti de alacaksın, bunun yanında ana paran da fonlanmaya devam edecek. Bununla beraber sen gidip başka bir yatırım yaptığında kaybedeceğin vergi avantajını da devam ettirmiş olacaksın çünkü buradaki stopaj maksimum yüzde 5. Ama diğer ürünlerin stopajları dışarıda yüzde 10’ diyeceğiz. Bu müşteri, Vakıf Emeklilik müşterisinin sahip olduğu en tepe yan haklara da sahip olacak. Bizde 1 lirası bile kalsa bu haklardan yararlanabilecek. Parasını esnek şekilde alabilmesi de müşteri avantajlarından olacak. Ailesi ve kendisi için uygun bir taksitlendirme olacak. İsterse yılda dört kez de plan değişikliği yapabilecek” şeklinde konuştu.
Her gelir düzeyine uygun planlama
Gelir düzeyi ortalama ve ortalamanın biraz altındaki katılımcılar için olan Güvenceli Emeklilik Gelir Planı’nın başlangıç kapitalinin 25 bin lira olduğunu belirten Bostan, bu planın maaş tutarını esnek olarak belirlemek isteyen katılımcılara yönelik olduğunu belirtti. Bostan, sözlerine şöyle devam etti: “İkramiyeli Emeklilik Gelir Planı’nın başlangıç kapitali 50 bin lira. Bu da emeklilik dönemlerinde düzenli maaş ödemesinin yanı sıra ikramiye almak isteyen katılımcılara yönelik sunulan bir plan. Keyifli Emeklilik Gelir Planı’nın başlangıç kapitali ise 100 bin lira. Bu piyasadaki tek ürün. Birikin parayla katılımcını daire alıp kira geliri sağlamak istemesine karşılık diyoruz ki ‘Birikiminizi havuzda bırakın, kira gelirini bizden alın.’ Tüm esneklikler burada da var. Dışarıda ödenen stopaj burada ödenmiyor. Vefat durumunda ise gelir, fon ve getirisiyle beraber topluca ailesine kalıyor.”
Bu planlar için BES emeklisi olmak yeterli
Bu üç üründe de paranın tamamının BES’te olması gerektiğine dikkati çeken Bostan, Vakıf Emeklilik’te olma zorunluluğu aramadıklarını vurguladı. Ürünlerin şu anda kullanılabilir durumda olduğunu bildiren Bostan, şu an 13 kişinin bu ürünlerden faydalandığını aktardı.
Katılımcılar planları asgari birikim tutarı, beklenen geri ödeme gelir tutarı ve şekli, birikimi değerlendirme amacına göre seçebilirken, birçok avantajdan da faydalanabiliyor. Birikimlerinin tamamını ya da bir kısmını planlara aktararak düzenli gelir elde etme imkanı bulunan katılımcıların aynı zamanda birikimleri de sistemde kalarak emeklilik yatırım fonlarında vergi avantajlarıyla değerlenmeye devam ediyor.
Emeklilik Gelir Planları farklı özellikler içeriyor
Güvenceli Emeklilik Gelir Planı: Tüm sözleşmelerdeki toplam birikim tutarı asgari 25 bin TL olan ve birikimleri üzerinden maaş alacakları süreyi veya maaş tutarını esnek olarak belirlemek isteyen katılımcılara sunulan bir plan.
İkramiyeli Emeklilik Gelir Planı: Tüm sözleşmelerdeki toplam birikim tutarı asgari 50 bin TL olan ve emeklilik dönemlerinde düzenli maaş ödemesinin yanı sıra ikramiye almak isteyen katılımcılara sunulan bir plan.
Keyifli Emeklilik Gelir Planı: Tüm sözleşmelerdeki toplam birikim tutarı asgari 100 bin TL olan ve BES’teki birikimini banka mevduatına yatırarak mevduat faizi ya da gayrimenkule yatırarak kira geliri gibi düzenli gelir elde etmek isteyen katılımcılara sunulan bir plan.
Azami ödenecek geri ödeme tutarı ne kadar?
Düzenli geri ödeme tutarı, Keyifli ve İkramiyeli Emeklilik Gelir Planı’na aktarılacak toplam birikime göre belirlenirken, ödenecek maaş tutarı da başlangıçta otomatik hesaplandığından herhangi bir üst sınır bulunmuyor. Güvenceli Emeklilik Gelir Planı’nda düzenli geri ödeme tutarı birikimle sınırlı olmak koşuluyla katılımcı tarafından belirlenebiliyor. Bu tutarda herhangi bir üst sınır bulunmuyor.