30 Ekim 2024, Çarşamba
spot_img

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, Londra City Week'te

mehmetbostan1Mehmet Bostan: ”Ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesinin yolu İstanbul’un dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri haline gelmesiyle mümkün. BES ise bu süreçteki önemli aktörlerden biri olacak”

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan,Londra City Week Toplantıları çerçevesinde 1 Nisan Salı günü gerçekleştirilen panelde bir konuşma yaptı.

Mehmet Bostan, Türkiye’de özellikle son 10 yılda çok büyük değişim ve reformların gerçekleştirildiğini, siyasi güven ve istikrar ortamının da katkısıyla Türkiye’nin GSYH’sinin 2001 yılında 240 milyar TL iken, 2013’te 1,56 trilyon TL’ye yükseldiğini, kişi başına düşen milli gelirin ise 3 kattan fazla artarak 10 bin doları aştığını ifade etti.

Bundan sonra bu mevcut kazanımları korumanın ve sürdürmenin önemine vurgu yapan Mehmet Bostan, şöyle devam etti:

“Mevcut  makroekonomik göstergelerin, Türkiye’nin 2008 krizinde olduğu gibi yine pozitif ayrışma şansına işaret ettiğini düşünüyoruz. Ekonomi yönetimi 2013 yılbaşından itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi’nde başta devlet katkısı olmak üzere milat olacak değişiklikler yapmıştır. Bu değişikliklerin en büyük amacı tasarruf oranlarını artırarak cari dengeyi yönetilebilir seviyede tutmaktır.

Ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesinin yolu İstanbul’un dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri haline gelmesiyle mümkün. BES ise bu süreçteki önemli aktörlerden biri olacak.”

Konuşmasında Türkiye’deki güncel Bireysel Emeklilik Sistemi verilerini de paylaşan Mehmet Bostan, BES’in 2013 yılında gösterdiği yüksek performansı, 2014’e de taşıdığını, yılbaşından itibaren toplam katkı payı üretiminin 1 milyar TL’yi aştığını, böylece toplam katkı payı tutarının 2014 yılı Mart ayı sonunda 22,8 milyar TL olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Mehmet Bostan, 2012 yılsonu itibariyle OECD ülkelerindeki Bireysel Emeklilik sistemlerinin son 5 yıllık ortalama nominal getirilerine bakıldığında Türkiye’nin %11,6’lık getiriyle birinci sırada bulunduğunu anımsatarak, son bir yıllık reel getiride ise Türkiye’nin tüm OECD ülkeleri arasında üçüncü sırada geldiğini kaydetti.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROJESİ

Türkiye’nin 2023 vizyonunda önemli bir yeri olan İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinin çok önemli bir proje olduğunu belirten Mehmet Bostan, şunları dile getirdi:

”Ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesinin yolu İstanbul’un dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri haline gelmesiyle mümkün olacak.Bireysel Emeklilik Sistemi birçok açıdan İFM projesine ciddi şekilde destek olan bir sistem.
Uluslararası sermayenin ilgisini şimdiden çekmeyi başaran İFM projesi, ülkemize yapılan uluslararası yatırımları, dolayısıyla  sermaye  piyasalarındaki çeşitliliği ve derinliği artıracaktır.”

OTOMATİK KATILIM (AUTO ENROLLMENT)

Geçtiğimiz yıl Devlet Katkısının da büyük desteğiyle Bireysel Emeklilik Sistemi’nin hızlı bir büyüme kaydettiğini belirten Mehmet Bostan, ”Bilindiği gibi kurumsal katılımları daha fazla artırmak ve sistemi tabana yaymak için “otomatik katılım” uygulaması üzerinde çalışılıyor. Söz konusu uygulama, İngiltere örneğinde olduğu gibi, işe yeni başlayan çalışanların bireysel emeklilik sistemine doğrudan katılımını sağlayacaktır. Her ne kadar uygulamanın ana hatları henüz  belli olmasa da,   hem birey hem de sektör için çok olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER