Sigorta sektörü, ihtiyaç duyduğu işgücünü Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi ile kazanacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ve İŞKUR işbirliğinde uygulamaya konulan UMEM Beceri’10 Projesi ile iş dünyasının en önemli sorunu olan nitelikli eleman bulamama problemine çözüm bulunması, aynı zamanda işsizlere meslek kursları vasıtasıyla meslek edindirerek, istihdam edilmelerinin sağlanması amaçlanıyor.
UMEM Beceri’10 Projesi ile iş arayanlar www.beceri10.org.tr adresinden illerinde açılan kurslara başvuru ve illerinde daha sonra açılacak diğer kurslar için ön başvuru yapabiliyor. İşverenler ise ihtiyaç duydukları eleman taleplerini illerinde bulunan Odalara ya da www.beceri10.org.tr adresine bildirebiliyor ve stajyer talep formunu isteyebiliyor. Sigorta Acenteleri Derneği (SAB) proje kapsamında sektörün ihtiyaç duyduğu becerileri kazanması amacıyla acente teknik personeli, bireysel emeklilik aracısı, hayat grubu teknik personeli ve eksper yanında görevli yardımcı personel görevlerinde stajyer istihdam edileceğini duyurdu. SAB, bu doğrultuda acentelere bir bilgilendirme yazısı ve stajyer talep formu ileterek, formun ay sonuna kadar SAB’a geri iletilmesi gerektiğini bildirdi.
Proje, Türkiye’de bu zamana kadar hayata geçirilen en büyük kamu-özel sektör-üniversite işbirliğinde uygulanan meslek edindirme projesi. Proje kapsamında 81 ilde, seçilen 140 meslek lisesine yaklaşık 90 milyon TL’lik makine teçhizat yatırımı yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 4 bine yakın meslek öğretmenine yeni teknolojilere yönelik eğitimler verildi. TOBB ETÜ tarafından Türkiye’nin istihdamının yüzde 80’ini oluşturan 19 ilde işgücü piyasası ihtiyaç analizleri yapıldı. Bu doğrultuda, firmaların elemanlarına ilişkin ihtiyaçları ve işgücü-stajyer talepleri tespit edildi.
Kursiyerler, iş kazalarına karşı sigortalanıyor
Firmalardan alınan işgücü ihtiyaçları doğrultusunda işsizlerin eğitim gördüğü meslek kursları açılıyor. Kurslar, teorik ve işbaşı (staj) eğitim olmak üzere en fazla 6 ay sürüyor. Kurslara başvuran kursiyerler, ilk etapta okullarda veya işletmeler bünyesinde verilen teorik eğitimlere katılıyorlar. Teorik eğitimlerinden başarılı olan kursiyerler ise oda üyesi firmalarda stajlarına (işbaşı eğitim) devam ediyorlar. Stajlarını başarıyla tamamlayan kursiyerler ise UMEM projesi kapsamında başarılı kabul edilerek, ihtiyaç sahibi firmalar tarafından istihdam ediliyorlar.
Teorik eğitim boyunca kursiyerlere günlük 20 TL, staj süresince ise 25 TL ödeniyor. Aynı zamanda kursiyerler İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası’ndan ve Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanabiliyor. Kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerleri istihdam eden firmalar ise, 4,5 yıla varan istihdam teşviklerinden faydalanıyor, işe aldığı kişilerin sigorta primi işveren payının tamamı kamu kaynakları tarafından karşılanıyor.
TOBB bünyesindeki odaların meslek kursları sistemine dâhil edilmesiyle birlikte, işverenler de mesleki eğitim sisteminin bir parçası haline gelmeye başladı. Proje ile ilk defa meslek kursları, işverenlerin talepleri doğrultusunda açılıyor. İşverenler, kurs müfredatları oluştururken görüş bildirebiliyor, kursiyer seçim süreçlerine katılabiliyor ve tecrübeli ustabaşlarını ve mühendislerini kurslara eğitmen olarak gönderebiliyor.