Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED), son dönemde yaşanan büyük yangınların ardından sahada görev yapan eksperlerin tespitlerini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada, birçok yapının sigortasız ya da yetersiz teminatla güvence altına alındığına dikkat çekilerek sigorta bedellerinin güncel inşaat ve eşya maliyetlerine göre belirlenmesi gerektiği vurgulandı.
Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED), son dönemde ülkenin çeşitli bölgelerinde yaşanan büyük yangınların ardından sahada görev alan sigorta eksperlerinin gözlemleri ve tespitlerine dikkat çekti.
Yaşanan yangınlar sonucunda yaklaşık 5.000 hektarlık alan kül olurken, çok sayıda konut tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Yüksek sıcaklık nedeniyle bazı araçlar eridi. Ayrıca birçok yapının sigorta poliçesinin bulunmadığı, mevcut poliçelerin ise yetersiz teminat içerdiği belirlendi.
Yangınların %85’inin insan kaynaklı olduğuna dikkat çekilirken, TÜSED Yönetim Kurulu konut sigortalarındaki bedel uyumsuzluklarının hâlâ önemli bir sorun oluşturduğunu vurguladı.
Son yangınlar, yalnızca konutların değil; iş yerlerinin ve araçların da sigorta güvencesi altında olmasının ne denli kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. TÜSED, yangına bağlı hasarların hem konut hem iş yeri hem de kasko poliçeleri kapsamında teminat altına alındığını hatırlatarak, sigortalıların poliçe içeriklerini dikkatle incelemeleri gerektiğinin altını çizdi.
“17.000-18.000 TL/m² altındaki sigorta bedelleri yetersiz kapsam anlamına geliyor”
TÜSED, bina sigorta bedellerinin mevcut inşaat maliyetlerine göre hesaplanması gerektiğini belirterek standart bir apartman dairesi için metrekare başına en az 18.000 TL’lik bir birim fiyat esas alınması gerektiğini ifade etti. Yapıların sigortalanmasında, yapı türüne göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın düzenli olarak yayımladığı “Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri” tebliğinde yer alan m² maliyet değerlerinin dikkate alınması gerektiği vurgulandı.
“Eşya sigortası teminatları da gerçek değerlerin gerisinde kalıyor”
Günümüzde bir evin içindeki eşyaların toplam değerinin en az 400-500 bin TL civarında olduğunu ifade eden TÜSED, buna karşın hâlâ 50 ila 100 bin TL gibi düşük bedelli teminatlarla poliçeler düzenlendiğine dikkat çekti. Bu tür yetersiz teminatların, olası bir hasar durumunda zararın büyük bölümünün karşılanamamasına neden olduğu ve vatandaşları mağdur ettiği vurgulandı.
Eksperler tespitlerin ötesinde kritik veri sağlıyor
Yangınların ardından sahada aktif görev üstlenen sigorta eksperleri, yalnızca hasar tespiti yapmakla kalmıyor; kamuoyuna ve sigorta sektörüne önemli analizler ve veriler de sunuyor. Eksperler, musluklar dâhil birçok metal parçanın eridiği evlerde titiz bir inceleme yürütüyor.
TÜSED Yönetim Kurulu, sigorta poliçeleri hazırlanırken binanın yapı türü ve yeniden inşa maliyetlerinin mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayarak eşya teminatlarının da mevcut alım maliyetine uygun olarak belirlenmesinin önemine dikkat çekti.
Yapılan açıklamada, “Henüz sigorta yaptırmamış olan vatandaşlarımız bir an önce poliçelerini oluşturmalı, mevcut poliçeye sahip olanlar ise teminatlarını gözden geçirmeli ve güncellemelidir. Yangınlardan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz” denildi.



TÜSED in uyarıları fevkalade önemli. Ancak yıl başında yürürlüğe girmesine kesin gözüyle bakılan DASK Doğal afet sigortası yerine geçmesi beklenen ZAS yani Zorunlu Afet Sigortası asa değişikliği ile hala yürürlüğe girmiş değil. ZAS ta bütün doğal afetlerin yanı sıra ORMAN YANGIN zararları poliçelerde teminat altına alınacak olması büyük bir gelişme. Bu uygulamada DEVLETİMİZİN sırtından büyük yüküde alacaktır.
TÜSED in uyarısı SAÇMA olmuş.
Doğrular ile yalanları harmanlayınca gerçekler ortaya çıkmaz. Gri alanlar oluşur.
Seddk nın ( sigortacılık ve özel emeklilik düzenleme ve denetleme kurumu) düzenlediği ” İHTİYARİ DEPREM VE YANARDAĞ PÜSKÜRMESİ TEMİNATINA İLİŞKİN TARİFE VE TALİMAT (Yürürlük:01/01/2025) ” da m2 fiyat betonarme binalar için 18 bin 600 TL’den az olamaz diyor.
Sigorta şirketleri bu tutarın çok üstünde 25.000 M2/TL den yapıyor. siz biliyorsunuz. çıkıp buradan sigortacı aşkın sigorta yapıyor, fazla prim alıyor demiyorsunuz. Diyemiyorsunuz çünkü işinizi de paranızı da veren sigorta şirketi.
evet doğru söylüyorsunuz hasarda 20.000 tl ye eksik sigorta diyerek , eksik ödeme yaptılar
Sektörün tüm bileşenleri bu konuda suçlu , sigortalı hariç .Nedeni çok basit binanın brüt m2 si belli olduğu halde acente bu konuda bir değeri niye hesaplamak zorunda kalsın ki.
1- Brüt m2 2-inşa tarzı 3- inşaat sınıf bilgisi ; bunların tamamı bina inşaat maliyetini belirler.
Hasar anında , eksper sanki büyük iş yapmış gibi sigortalıya , poliçenizde eksik sigorta var acenteniz ile görüşün müjdesini sunmasını anlamak mümkün değil.Bu yüzden tüm bileşenler bu konuda olması gerektiği kadarını yapsalar sorun biter .Örneğin kaskoda aşkın veya eksik sigorta sorunu kaldımı,